ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Decizie de referință a ICCJ în ceea ce privește revocarea ilegală de către Ministerul Finanțelor Publice a ajutorului de stat acordat unui operator economic | Echipa Mușat & Asociații care a obținut soluția, coordonată de Angela Porumb (Partner)

07 Martie 2025   |   BizLawyer

Soluția favorabilă este rezultatul conlucrării avocaților Mușat & Asociații în cadrul unei echipe alcătuite din specialiști în materia ajutorului de stat și în aria extinsă a litigiilor de contencios administrativ, formată din Manuela Lupeanu (Counsel), Ana-Maria Burada (Managing Associate), Georgiana Negulescu (Senior Associate), Iuliana Negura (Associate) și Cristina Ciobanu (Junior Associate), coordonată de Angela Porumb (Partner).

 
 
Mușat & Asociații a asistat cu succes o companie internațională din domeniul tehnologiilor pentru industria auto într-un proces de anulare a revocării ajutorului de stat primit pentru investiția într-o fabrică din România, proces în urma căruia Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie de referință în ceea ce privește interpretarea dispozițiilor H.G. nr. 1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltării economice durabile. Aceste reglementari prevăd că Ministerul Finanțelor Publice (MFP) poate revoca ajutorul de stat acordat în situația în care proiectul de investiții înregistrează modificări iar întreprinderea nu informează MFP în termen de 10 zile lucrătoare în legătură cu aceste modificări.


În conformitate cu prevederile H.G. nr. 1680/2008, „în cazul în care proiectul de investiţii înregistrează modificări în derularea planului de investiţii sau de ordin tehnicoeconomic, întreprinderea are obligaţia de a informa Ministerul Economiei şi Finanţelor în termen de 10 zile lucrătoare în legătură cu aceste modificări, anexând o fundamentare tehnicoeconomică. Numărul de modificări care poate fi luat în considerare pe parcursul întregii perioade de derulare a planului de investiţii este de maximum două modificări”. Acordul pentru finanţare se revocă în situaţia în care întreprinderea nu a informat Ministerul Finanţelor Publice conform obligației menționate mai sus.

În acest context, clientul Mușat & Asociații, care obținuse ajutor de stat în temeiul H.G. nr. 1680/2008, a înștiințat Ministerul cu privire la intenția sa de a modifica planul de investiții. În ciuda acestui fapt, MFP a dispus revocarea ajutorului de stat, motivat, în esență, de faptul că planul de investiții a înregistrat modificări cu nerespectarea termenului de 10 zile lucrătoare în cadrul cărora societatea era obligată să anunțe MFP în legătură cu aceste modificări.

Prin cererea de anulare a revocării ajutorului de stat, clientul, prin Mușat & Asociații, a argumentat între altele nelegalitatea Scrisorii de Revocare având în vedere realizarea informării MFP cu privire la intenția de modificare a planului de investiții, fără a opera efectiv vreo modificare a planului de investiții.

Prin intermediul deciziei pronunțate, Înalta Curte se raliază celor reținute de Curtea de Apel București, stabilind în rejudecare că simpla intenție de a modifica planul de investiții nu are consecințe juridice, revocarea acordului de finanțare fiind permisă doar în cazul în care aceste modificări au fost implementate efectiv, fără ca MFP să fi fost informat în termen de 10 (zece) zile cu privire la acest modificări.

Prin urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat, în acord cu cele tranșate de către Curtea de Apel București, că pentru a interveni sancțiunea revocării ajutorului, momentul de la care începe să curgă termenul de 10 zile de informare asupra modificării planului de investiție este reprezentat de momentul implementării modificării, iar nu momentul adoptării de către beneficiar a deciziei de a modifica planul de investiții, societatea nefiind ținută să notifice MFP intenția de modificare, sub sancțiunea revocării ajutorului de stat.

„Este o victorie ce vine la capătul a aproximativ 9 ani de litigiu, soluționat în două cicluri procesuale, instanțele validând definitiv modalitatea de interpretare a unor prevederi legale ambigue, în varianta prezentată de Mușat & Asociații, în opoziție cu cea prezentată de către MFP. În baza unei interpretări proprii de la acel moment și dovedite în soluționarea litigiului ca fiind eronată, MPF a revocat un ajutor de stat substanțial, ce a stat la baza deciziei de afaceri a operatorului de a-și extinde activitatea pe piața din România. Hotărârea instanțelor constituie astfel jurisprudența de referință, tranșând definitiv modalitatea în care se determină termenul în care este necesară notificarea MFP în ceea ce privește modificarea planului de investiții, sub sancțiunea revocării ajutorului de stat”, a declarat Angela Porumb, Partner, Mușat & Asociații.

Soluția favorabilă este rezultatul conlucrării avocaților Mușat & Asociații în cadrul unei echipe alcătuite din specialiști în materia ajutorului de stat și în aria extinsă a litigiilor de contencios administrativ, formată din Manuela Lupeanu (Counsel), Ana-Maria Burada (Managing Associate), Georgiana Negulescu (Senior Associate), Iuliana Negura (Associate) și Cristina Ciobanu (Junior Associate), coordonată de Angela Porumb (Partner).

Despre Mușat & Asociații
Numele Mușat & Asociații este sinonim cu excelența în practica avocaturii de business din România. De peste 35 de ani, Mușat & Asociații acordă servicii de consultanță în toate sectoarele avocaturii de business, incluzând fuziuni & achiziții, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurență, drept societar, telecomunicații & IT, dreptul muncii, fiscalitate, piețe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.
Mușat & Asociații este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din România, iar publicațiile internaționale de specialitate recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieței avocațiale, mulți dintre avocații firmei fiind la rândul lor nominalizați de aceste publicații ca făcând parte din elita avocaturii de business din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 51 / 1978
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...