
Clienții BSMP din practica de Energie manifestă un apetit ridicat pentru proiecte în segmentele de oil&gas și regenerabile. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Din perspectiva practicii de Energie, putem afirma că anul 2021 a depășit nivelul anilor precedenți pandemiei COVID19
25 Ianuarie 2022
Ștefania EnachePractica de Energie din cadrul BSMP este coordonată de Ionuț Bohâlțeanu, partener, car eare în echipa sa un număr de cinci avocați.
![]() |
Ionut Bohâlteanu (Managing Partner) si Anda Călin (Managing Associate) - BSMP |
Cu o activitate extrem de bogată în practica de Energie, echipa Bohâlțeanu & Asociații (BSMP) s-a implicat, în ultimii doi ani, în proiecte majore din această industrie. Astfel, în anul 2021, munca avocaților a continuat trendul ascendent din 2020, experții având în lucru numeroase mandate.„Pe lângă proiectele care au continuat din anul precedent, am avut o serie de noi mandate în acest domeniu, atât în ceea ce privește activitatea legată de day2day business, cât și tranzacțiile de tip M&A. Din perspectiva practicii de Energie, putem afirma că anul 2021 a depășit nivelul anilor precedenți pandemiei COVID19, existând în prezent o efervescență a investitorilor în special în proiecte de energie regenerabilă”, punctează Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner BSMP și Coordonator al Departamentului de Energy și Natural Resources.
În ultimele patru luni ale anului trecut, profesioniștii BSMP au oferit asistență juridică în șapte proiecte majore. Dintre acestea, două mandate au fost de M&A (unul fiind în derulare), alte patru mandate au vizat dezvoltarea/achiziția unor proiecte regenerabile, iar unul a avut în vedere transferul de business al unei societăți în domeniul energiei.
„Spre deosebire de anul 2020, atunci când cererile au fost mai variate, în anul 2021, solicitările au fost concentrate către perspective noi de business, respectiv de expansiune a activității în acest domeniu. La momentul actual, avem atât proiecte noi de acest gen, cât și proiecte ce continuă din perioada anterioară”, precizează Anda Călin, Managing Associate BSMP.
Industria este pe un trend ascendent
În ceea ce privește segmentele pe care clienții BSMP le-au vizat pentru dezvoltarea de proiecte, acestea sunt variate. Există însă un apetit mult mai ridicat pentru zonele de oil&gas și regenerabile, cu precădere proiecte eoliene și fotovoltaice.
În acest context, avocații firmei de avocatură se așteaptă ca trendul acesta să continue și în anul care abia a început. De altfel echipa discută încă de la finalul anului 2021 posibilitatea de a prelua proiecte noi care implică practica de Energie.
„Suntem de părere ca acest trend ascendent va continua și în perioada următoare. Avem deja discuții pentru noi mandate în acest domeniu, atât pentru proiecte regenerabile, cât și pentru tranzacții de M&A pe care ne așteptăm să le inițiem în viitorul apropiat”, menționează Anda Călin.
La rândul său, Ionuț Bohâțeanu subliniază faptul că, în anul 2021, tranzacțiile de M&A cu o componentă puternică de energie nu au lipsit din portofoliul firmei de avocatură. Chiar și în prezent echipa este implicată în astfel de proiecte extrem de importante la nivel local și regional. „Am finalizat de curând un mandat privind achiziția de către client a unui jucător pe piața de energie și gaze naturale, un proiect similar ongoing și o serie de mandate privind vânzarea, respectiv achiziția de proiecte regenerabile având ca obiect dezvoltarea de parcuri eoliene și fotovoltaice. Având în vedere că sunt proiecte în curs de desfășurare, nu putem oferi mai multe detalii la acest moment”, detaliază Managing Partner-ul BSMP.
În domeniul energiei, BSMP are mandate care țin atât de business-ul clientului, cât și de activitatea de zi cu zi (fiscalitate, insolvență, dreptul muncii etc.). „Momentan, pe rol avem astfel de litigii în fața instanțelor naționale, însă nu stabilim astfel de limite. În vederea asigurării unor servicii juridice complete în sprijinul clienților noștri, avem o paletă largă de colaboratori specialiști din alte jurisdicții care ne pot ajuta în soluționarea litigiilor cross-border”, susține Anda Călin.
14 avocați implicați în proiectele din practica de Energie
Referindu-se la proiectele cheie din această practică, Partenerul BSMP atrage atenția asupra gradului de complexitate pe care îl implică tipul acesta de mandate. „Am tinde să spunem că proiectele-cheie din anul 2021 în domeniul energiei constau în tranzacțiile de tip M&A detaliate anterior, incluzând aici și proiectele din domeniul energiei regenerabile. Pe de o parte, tranzacțiile pure de M&A în care am fost și suntem implicați în continuare prezintă un grad sporit de dificultate, având în vedere specificul activității desfășurate de acestea care presupune o analiză detaliată pe partea de regulatory și permitting. Fiind de partea cumpărătorului, asistența juridică a inclus și efectuarea unor exerciții de due diligence asupra societăților-țintă acoperind toate aspectele juridice relevante”, nuanțează Ionuț Bihâlțeanu.
Pe de altă parte, avocatul consideră că proiectele în materia energiei regenerabile au, de asemenea, spectaculozitatea lor determinată de identificarea celor mai bune soluții din punct de vedere al amplasamentului, dar și de procedura de autorizare pentru dezvoltarea proiectului. Asistența BSMP în astfel de proiecte include analiza juridică a drepturilor asupra terenurilor pe care urmează să fie/sunt amplasate parcurile și a documentației necesare în vederea autorizării proiectului, dar și pregătirea și negocierea documentației aferente tranzacției în cazul achiziției acestor proiecte.
Toate aceste proiecte au fost coordonate de Ionuț Bohâlțeanu împreună cu o echipă de avocați colaboratori, dintre care amintim Andreea Soare, Anda Călin și Andreea Roman.
Trebuie menționat că practica de Energie din cadrul BSMP este coordonată de Ionuț Bohâlțeanu, partener, acesta având în echipa sa un număr de cinci avocați. Întrucât proiectele anului trecut au fost mai complexe, acestea având, pe lângă componenta pregnantă de Energie și sinergii cu alte arii de practica - M&A, real estate, dreptul muncii, s-a ajuns în situația în care firma are un număr de 14 avocați implicați actualmente în aceste proiecte.
„Am avut în 2021 surprinderea de a identifica două categorii de clienți care și-au manifestat interesul în această arie de practică: jucători cunoscuți pe piață, specializați în acest domeniu, dar și investitori privați care și-au dorit să intre pe piața energiei regenerabile și care se află în curs de dezvoltare a unor astfel de proiecte”, mai spune Ionuț Bohâlțeanu.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 985 / 1961 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Eveniment Schoenherr pentru companii active în domeniul alimentar - reglementări, tendințe și practică: 8 mai 2025, București
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
CMS anunță noi promovări în România | Alina Tihan preia rolul de Partener în departamentul de Finanțe, iar Andrei Tercu devine co-coordonator al departamentului de Taxe. Horea Popescu, Managing Partner: ”Abilitățile lor de lideri și capacitatea de a obține rezultate excepționale le-a adus încrederea și aprecierea tuturor”
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...