
Business Crime: Țuca Zbârcea & Asociații a obținut, anul trecut, soluții de clasare în faza de urmărire penală într-un număr considerabil de cauze pentru clienți ce au avut calitatea de suspecți sau inculpați. Manuela Gornoviceanu, Managing Associate: Nu există intenții reale de relaxare a legislației anticorupție
24 Mai 2019
Ștefania EnacheLa ora actuală, marile dosare instrumentate în România au ca numitor comun substratul economic.
![]() |
Dosarele care implică „gulerele albe” au fost marile „vedete” ale ultimilor ani, acest tip de cauze cunoscând o creștere exponențială. Manuela Gornoviceanu, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații, consideră că tendința autorităților a fost aceea de calificare progresivă a infracțiunilor.„Replica apărării s-a manifestat prin încercarea de a readuce dreptul penal în logica „ultima ratio”, fiind formulate sesizări către CCR, ÎCCJ, CJUE sau CEDO. Unele dintre aceste excepții au fost admise, efectul, în prezent, fiind acela al scăderii numărului de dosare, în special în faza de urmărire penală, deoarece în faza de judecată sunt încă dosarele formate în anii precedenți.Estimăm că tendința de scădere va continua, ca urmare a celor menționate mai sus”, punctează avocatul.
Manuela Gornoviceanu apreciază că anul acesta nu vor fi modificări semnificative în ceea ce privește cazuistica, iar schimbările legislative preconizate nu sunt unele care să vizeze substanța normelor de incriminare, ci, mai degrabă, dispoziții procedurale sau cu caracter mixt ce pot afecta modul de desfășurare a procesului penal, termenele de prescripție a răspunderii penale etc. “În fapt, cele mai multe dintre modificările legislative iminente sunt unele care implementează deciziile Curții Constituționale a României, așa încât textele vizate sunt oricum „modificate” și aplicabile în forma acceptată de CCR”, explică specialistul.
La ora actuală, marile dosare instrumentate în România au ca numitor comun substratul economic. În activitatea lor, avocații au constatat că sunt câteva tipuri de acuzații recurente în marile dosare, indiferent de încadrările juridice date faptelor, cum ar fi acuzațiile în materie fiscală (evaziune fiscală) în cadrul cărora se susține că sunt eludate taxe și impozite la bugetul de stat. De asemenea, acuzațiile de corupție în legătură cu achiziționarea unor servicii/lucrări/produse la prețuri mai mari decât prețurile de piață pentru favorizarea unor persoane și păgubirea, în acest mod, a bugetului de stat sau a altor bugete (inclusiv la nivelul UE). Nu în ultimul rând, acuzațiile de natură economică (abuz de bunuri sociale, delapidare, înșelăciune etc.) ce vizează afectarea patrimoniului unor persoane juridice de drept public sau privat. “Toate aceste infracțiuni au ca numitor comun protecția patrimoniului, de stat sau privat, împotriva unei gestionări ilicite – în sensul cel mai larg al acestei sintagme”, punctează Manuela Gornoviceanu.
„Nu există intenții reale de relaxare a legislației anticorupție, cel puțin din ceea ce se vede cu titlu de propuneri în spațiul public, ci tendința de a se reglementa procesul penal (fond și procedură) la standarde specifice acestei materii. Avocații trebuie să contribuie la respectarea drepturilor și intereselor fundamentale, să aibă acest tip de obiectiv și nu unul mercantil, cantitativ, de tipul existenței a cât mai multe cauze pentru a avea un acces facil la activitățile avocațiale. În consecință, mediul avocațial își dorește să fie respectată legea, iar legea să respecte Constituția, Convenția CEDO și celelalte tratate internaționale care garantează și protejează drepturile omului. Amploarea activității avocațiale este determinată de nevoia socială și nu invers.”
Manuela Gornoviceanu, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații
Manuela Gornoviceanu, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații
Probleme de care se lovesc avocații în practica zilnică
În practica de zi cu zi, principala problemă cu care se confruntă avocații este lipsa de imparțialitate (și, uneori, de independență) a procurorilor care instrumentează dosarele.
”Doar la nivel formal există această imparțialitate. În realitate, procurorii nu administrează probe și în favoarea inculpaților. Exemplele cele mai clare sunt în legătură cu martorii și expertizele de specialitate, acestea din urmă fiind administrate, de obicei, pentru lămurirea obiectivelor dispuse de procuror și nu propuse de părți. Tendința este aceea de a se forța concursul ideal de infracțiuni, pentru ca trimiterea în judecată să fie cu privire la cât mai multe fapte, de a se forța numărul participanților la infracțiuni (în sensul de a fi menționate cât mai multe persoane) și de a fi „întinsă” participația până la prima persoană sau primul cerc de persoane solvabile, ce pot, teoretic, să achite prejudiciul reținut de acuzare. În mod evident, sunt și numeroase alte situații în care procurorii dau dovadă de profesionalism”, arată expertul Țuca Zbârcea & Asociații.
Echipa firmei de avocatură este implicată în foarte multe dosare complexe. Are în lucru cauze în care este analizată din perspectiva evaziunii fiscale și spălării banilor, activitatea unor societăți comerciale pe parcursul a 10 ani, fiind evaluate toate operațiunile desfășurate, toată evidența contabilă și, în general, orice cheltuială efectuată sau venit realizat.
“Am realizat apărări, într-unul dintre aceste cazuri, din mai multe perspective, inclusiv cea de constituționalitate, convenționalitate și conformitate cu dreptul UE. Complexitatea derivă în special din verificarea normei de drept prin filtrul reglementărilor cu forță juridică superioară, naționale sau supranaționale, iar Țuca Zbârcea & Asociații face în primul rând acest tip de analiză și numai ulterior începe activități de apărare clasică – tipicitate a infracțiunii, cauze de impunitate, probe ș.a.m.d. Momentele „intense” sunt de două tipuri: cele în care găsim soluții în apărare de natură a schimba esențial datele cauzei și cele în care expunem apărările (scris sau oral) în fața autorităților judiciare. Cele mai intense rămân, totuși, cele în care primim soluțiile și fiecare cauză are cel puțin un moment de acest fel”, declară avocatul.
Pe parcursul anului trecut, Țuca Zbârcea & Asociații a obținut într-un număr considerabil de cauze (șase) soluții de clasare în faza de urmărire penală pentru clienți ce au avut calitatea de suspecți sau inculpați pentru acest gen de infracțiuni (de regulă, companii multinaționale sau locale), soluții menținute de către instanțe.
De asemenea, s-a obținut confirmarea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției și o restituire a cauzei la organele de urmărire penală.
“În cauzele în care au existat măsuri preventive am obținut revocarea acestora, iar împotriva măsurilor asigurătorii am obținut înlocuirea/ridicarea acestora de fiecare dată când am formulat contestații. Soluțiile obținute în faza de judecată au fost de achitare (două cazuri de abuz în serviciu – în cadrul activității de control fiscal și, respectiv, al executării unui contract de achiziții publice). În prezent, avem pe rolul instanțelor opt cauze de evaziune fiscală, cu sau fără infracțiuni post-factum (spălarea banilor) sau participație constituită (grup infracțional organizat) dintre care una pe rolul ÎCCJ, două la curți de apel și cinci la tribunale, ca primă instanță. În privința infracțiunilor de corupție sau asimilate acestora, cinci cauze se află actualmente în faza de judecată, dintre care două pe rolul ÎCCJ, iar celelalte - la curțile de apel. Alte șapte cauze sunt în faza de urmărire penală la diverse parchete. Preconizăm că dintre dosarele aflate pe rolul instanțelor vor fi soluționate definitiv în cursul acestui an patru cauze și anume cele aflate în apel pe rolul ÎCCJ și unul dintre dosarele aflate la curtea de apel”, detaliază Manuela Gornoviceanu.
Țuca Zbârcea & Asociații furnizează servicii integrate, interdisciplinare
Țuca Zbârcea & Asociații se detașează pe piața avocaturii datorită faptului că furnizează servicii integrate, interdisciplinare, fără de care este aproape imposibil de realizat apărarea în acest tip de cauze.
“Cu titlu de exemplu, o infracțiune de evaziune fiscală în materia TVA implică apărări de drept penal, drept fiscal, dreptul Uniunii Europene, societatea noastră oferind servicii specializate în toate aceste domenii”, nuanțează Manuela Gornoviceanu.
Departamentul de drept penal al afacerilor din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații este format din cinci avocați full-time, care acționează exclusiv în cauze de acest tip. Lor li se adaugă, în funcție de obiectul spețelor în care firma este solicitată, și alți avocați sau consultanți fiscali ori specialiști în insolvență din cadrul celorlalte divizii de specialitate ale Țuca Zbârcea & Asociații. Echipa este condusă de Manuela Gornoviceanu, Managing Associate, și se află sub coordonarea lui Robert Roșu, Partener al firmei de avocatură și unul dintre fondatorii Țuca Zbârcea & Asociații, precum și a Ioanei Hrisafi-Josan, Partener în cadrul departamentului de litigii.
Expertiza firmei în acest domeniu a primit recomandări din partea publicațiilor internaționale de profil, cum ar fi Legal 500, care a apreciat faptul că echipa Țuca Zbârcea & Asociații, specializată în „white-collar crime”, „este recunoscută pentru activitatea în dosare de corupție, infracțiuni de proprietate intelectuală sau din sfera muncii și securității sociale, precum și în cauze vizând acuzații de spălare de bani, evaziune fiscală și fraudă financiară”.
Clienții firmei apreciază abordarea multidisciplinară a fiecărei situații în parte și faptul că se pot aloca echipe cu specializări multiple – drept societar și comercial, litigii și arbitraje, fiscalitate, achiziții publice, dreptul concurenței, insolvență, drept financiar și bancar, dreptul muncii.
De asemenea, un rol important îl are și penalul preventiv, echipa firmei fiind implicată în redactarea de îndrumare și ghiduri specifice, precum și în acțiuni ce vizează popularizarea mecanismelor de prevenție la nivelul agenților economici, inclusiv prin organizarea de training-uri de specialitate.
“Ne propunem să dezvoltăm această arie, punând totodată accent și pe prevenție, oferind clienților suport de specialitate pentru a evita, pe cât posibil, riscul producerii unui conflict juridic în materie penală prin oferirea suportului necesar conformării la exigențele normelor de drept penal”, a conchis Manuela Gornoviceanu.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1835 / 1975 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
INTERVIURI ESENȚIALE | Dr. Cosmin Vasile, Managing Partner - ZRVP: Într-o piață a avocaturii marcată de numeroase spin-off-uri, ZRVP se remarcă drept singura firmă de avocatură de anvergură care a luat naștere printr-o fuziune și s-a consolidat printr-o a doua fuziune. Concentrarea pe avocatură și nu pe business-ul pe care îl reprezintă avocatura a asigurat stabilitatea avocaților-cheie și a portofoliului de clienți
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Filip & Company a asistat Victoriabank în achiziția OCN “Microinvest” SRL în Republica Moldova. Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa de proiect
LegiTeam: Lawyer in Real Estate | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...