ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații RTPR, pionieri în crearea unui instrument prin care clienții au fost ținuți la curent cu modificările legislative. Alina Stăvaru, Partener și coordonator al echipei de Employment: Întrebările au explodat în domeniile legate de adaptarea organizațiilor la noile realități. Am creat o ancoră de stabilitate și claritate legislativă

20 August 2020   |   Ștefania Enache

Partenerul RTPR amintește faptul că, în această perioadă, disponibilizările au fost mai degrabă soluțiile la care clienții au recurs în cazuri izolate atunci când nu au mai existat alte variante.

Alina Stăvaru, Partener RTPR

 
 
Afectate serios de efectele crizei medicale din ultimele luni, multe firme caută soluții pentru redimensionarea cheltuielilor cu personalul.Pe acest fond, avocații implicați în practica de Dreptul muncii au în lucru o serie de dosare care gravitează în jurul acelorași constante: reducerea costurilor cu angajații (șomaj tehnic, reducerea programului de lucru, regândirea bonusurilor și a altor beneficii, concedieri acolo unde este cazul), flexibilizarea raporturilor de muncă (în special cu privire la locul desfășurării activității, dar și la programul de lucru, raportare, bonusare) și întoarcerea la muncă în condiții de siguranța atât din punct de vedere fizic, cât și psihic (implementarea măsurilor de sănătate și securitate în muncă, proceduri de consultare pe aceste teme).


Alina Stăvaru, Partener - Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA (RTPR), spune că, în această perioadă, tendințele care s-au înregistrat în domeniul gestionării personalului au fost unele firești, respectiv prevenție, reorganizarea muncii pentru adaptarea la noile realități și reducerea cheltuielilor cu angajații pentru a supraviețui crizei. „Mandatele au reflectat aceleași tendințe. Toată lumea este concentrată pe reducerea imediată a costurilor într-o primă etapă fără a renunța definitiv la personal și, în pregătirea pentru o a doua etapă mai puțin fericită, prospectarea organizării unei proceduri de concediere care să implice un număr mai important de angajați. De asemenea, pentru protecția angajaților care s-au reîntors la muncă, aspectele de sănătate și siguranță în muncă au devenit o preocupare fundamentală pentru toți angajatorii”, punctează avocatul.

Un instrument care anunță modificările legislative

Perioada de izolare determinată de măsurile luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus nu a însemnat oprirea muncii avocaților. Natura activității lor le-a permis să se adapteze ușor și să își organizeze munca de acasă. Consultanții au trecut rapid de la întâlniri face-to-face la videoconferințe atât în relația cu clienții, cât și pentru discuțiile interne din cadrul echipei.




„Întrebările de la clienți au explodat în domeniile legate de adaptarea organizațiilor la noile realități: munca de la distanță, gestionarea aspectelor de sănătate și securitate în muncă, reducerea costurilor. Am fost de asemenea pionieri în crearea unui instrument prin care am ținut clienții (și nu numai) la curent cu modificările legislative, fără a trimite emailuri cu noutăți legislative legate de Covid-19 care la scurt timp după izbucnirea epidemiei deveniseră deja spam în piață: noi am creat RTPR Emergency Journal, un jurnal electronic prietenos care a avut peste 368.000 de vizualizări în perioada stării de urgență. În condițiile în care în mijlocul incertitudinii generate de pandemie schimbările legislative se perindau într-un ritm amețitor, prin RTPR Emergency Journal noi am creat o ancoră de stabilitate și claritate legislativă pentru clienții noștri și pentru toți cei care ne urmăresc”, explică Partenerul RTPR.

Echipa de dreptul muncii în cadrul RTPR este coordonată de Alina Stăvaru și este formată din patru avocați dedicați proiectelor de consultanță în acest domeniu: Alina Stăvaru (Partner), Diana Dimitriu (Managing Associate), Cezara Urzică (Associate) și Oana Marinescu (Associate). „De fiecare dată când este necesar cooperăm cu departamentul de litigii coordonat de Valentin Berea (Partner) care se bucură de o experiență bogată în litigiile de muncă”, amintește Alina Stăvaru.

Mutarea în online

La începutul pandemiei, primele discuții pe care avocații le-au avut cu clienții au fost legate de organizarea de urgență a muncii de la distanță, de trecerea de la retailul tradițional la online (unde a fost posibil) și organizarea muncii în acest sens și de gestionarea situațiilor în care o anumită colectivitate se confruntă cu unul sau mai multe cazuri de îmbolnăvire. Au urmat apoi discuțiile legate de șomajul tehnic și alte metode de reducere a cheltuielilor și/sau de accesare a facilităților oferite de stat.

„Fiecare proiect are propriile provocări și fiecare mandat ne onorează și ne obligă, deci este greu de acordat un titlu de „cel mai interesant”. Am putea totuși menționa o concediere cauzată de modul inadecvat în care a fost gestionată criza generată de pandemie, nu neapărat din punct de vedere al dificultății speței ci din punct de vedere al motivului inedit având în vedere unicitatea situației sanitare cu care ne-am confruntat cu toții. Proiectul a fost coordonat de mine și a inclus o echipă pluridisciplinară”, menționează Alina Stăvaru.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Partenerul RTPR amintește faptul că, în această perioadă, disponibilizările au fost mai degrabă soluțiile la care clienții au recurs în cazuri izolate atunci când nu au mai existat alte variante. „În general angajatorii s-au concentrat mai degrabă pe măsuri de reducere a costurilor cu angajații dar care să mențină totuși o parte cât mai mare din personal. Rămâne de văzut câți vor putea supraviețui în acest mod și câți nu vor avea de ales și vor recurge la concedierea unui număr mai semnificativ de angajați”, subliniază expertul.

Alina Stăvaru mai spune că, până acum, avocații nu au avut în lucru reorganizări majore ale unor companii, care să fi fost generate de pandemie și care să se fi și finalizat. „Probabil că nu a fost încă timp. Am avut și avem însă mai mulți clienți care tatonează terenul, fac pregătiri, vor să înțeleagă în ce constă, cât durează, cât costă, care sunt riscurile pentru un proces mai amplu”, completează specialistul.

Lunile acestea au fost operate și importante modificări ale legislației muncii, iar avocații le-au avut în vedere în relația cu partenerii firmei. „Au fost mai multe modificări legislative, însă de departe cel mai mare impact l-a avut introducerea indemnizației din partea statului pentru șomajul tehnic și, ulterior încetării stării de urgență, noile facilități din partea statului pentru angajatorii ai căror angajați s-au aflat în șomaj tehnic și pentru sprijinirea încadrării în muncă a anumitor categorii vulnerabile”, susține Alina Stăvaru.




Sănătatea fizică și psihică înainte de toate, prin urmare sănătatea și securitatea în muncă ar trebui să fie o prioritate absolută. Apoi, dacă este necesar să se recurgă la concedieri, respectarea cu strictețe a procedurilor – un pas greșit în procedura de concediere poate costa cu mult mai mult ulterior într-un litigiu de muncă decât costurile pentru a avea cele mai bune sfaturi juridice la momentul potrivit în vederea prevenirii unor complicații viitoare.
 
Alina Stăvaru, Partener RTPR



Dosarele de restructurare generează multe situații litigioase

Dosarele de restructurare în care avocații lucrează generează, în cele mai multe cazuri, situații litigioase. Alina Stăvaru estimează că aproximativ 50% din cazuri se transformă în situații litigioase. „La începutul procedurii de restructurare majoritatea celor afectați declară ca vor contesta concedierea însă, după ce analizează documentația, mulți își dau seama că nu au șanse reale de succes și renunță la promovarea unei acțiuni în instanță. Alții, în schimb, fie nu realizează că nu au șanse reale de succes, fie decid să meargă înainte indiferent de situație motivați de orgoliu sau pur și simplu de dorința de a încerca să vadă ce se întâmplă. Deși există o empatie a instanțelor față de angajați, dacă fiecare pas al unei proceduri de restructurare este făcut cum trebuie, o concediere legală nu are cum să fie anulată”, susține Partenerul RTPR.

De altfel, în ultimele luni, echipa de Dreptul muncii din cadrul RTPR s-a implicat atât în proiecte care au presupus desființarea unor posturi pentru motive neimputabile angajaților (cauzele fiind reducerea activității ca urmare a dificultăților economice generate de pandemie), cât și în proiecte care au presupus încetarea relațiilor cu anumite persoane din management ca urmare a modului în care anumiți manageri au înțeles să gestioneze criza.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1508 / 2036
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...