ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații D&B David și Baias sunt implicați în pregătirea unui proiect important în domeniul energiei nucleare, precum și în proiecte sub umbrela Pactului Ecologic European. Laurențiu Pachiu, Partener: Există multe proiecte de acte normative de interes major pentru acest sector, care vor fi în măsură să relanseze industria energetică

11 Februarie 2021   |   Ștefania Enache

Toate mandatele care vizează practica de Energie & Resurse Naturale beneficiază de implicarea avocaților Delia Pachiu, Raluca Mustăciosu, Marius Niță, Laurențiu Pachiu.

Lauren?iu Pachiu, Partener D&B David si Baias

 
 
Proiecte din domeniul energiei regenerabile au făcut obiectul unor tranzacții importante realizate pe parcursul anului 2020.De asemenea, avocații implicați în practica de Energie & Resurse Naturale au în pregătire diferite mandate ce vizează industria.„În pofida crizei sanitare și economice din anul 2020, firma noastră și-a continuat activitatea în domeniul energiei în același ritm.Echipa dedicată acestei industrii a fost  implicată într-o serie de tranzacții având ca obiect proiecte în domeniul energiei regenerabile. Mai mult, este în continuare implicată în pregătirea unui proiect important în domeniul energiei nucleare, precum și în pregătirea unor proiecte sub umbrela Pactului Ecologic European. Un volum de activitate mai scăzut a fost înregistrat în domeniul upstream petrol și gaze, datorat în principal barierelor legislative din România care au avut impact major asupra dezvoltării de noi proiecte și a continuării unor proiecte relevante în acest sector”, a declarat pentru BizLawyer Laurențiu Pachiu, Partener D&B David și Baias.


Analizele firmei de avocatură conduc spre ideea că declanșarea crizei medicale nu a avut un impact semnificativ asupra proiectelor aflate în derulare de către companiile active în sectorul energiei. „Deși se poate observa că anumite companii au devenit mai precaute în a iniția investiții noi, sau cu un grad de risc ridicat, totuși cererile clienților au acoperit întregul spectru de servicii juridice, existând cereri atât pentru aspecte de day2day business, precum și solicitări noi, atât pentru posibile tranzacții, cât și în domeniul specific de reglementare,  imobiliar, finanțări, litigii, fiscalitate, contracte, dreptul muncii etc”, punctează Laurențiu Pachiu.

În acest context, cele mai sensibile probleme ale acestui sector se datorează în principal lipsei de predictibilitate și instabilității legislative. „Viziunea politică este uneori în dezacord cu cea a investitorilor din acest sector, planurile pe termen lung ale României în această industrie sunt destul de incerte și uneori chiar în dezacord cu viziunea și planurile la nivelul Uniunii Europene, motiv pentru care investitorii sunt uneori reticenți în a investi în proiecte mari și foarte precauți, căutând certitudini”, atrage atenția consultantul.




Viitorul sună bine

Totuși, Partenerul D&B David și Baias estimează că viitorul sectorului energetic este unul înfloritor, așteptându-se ca lucrurile să meargă într-o direcție bună, iar România să atragă investiții noi.
De exemplu, în domeniul electricității, se se știe că o serie de acte normative au fost recent suspuse dezbaterii publice, altele urmând a fi amendate la începutul anului 2021, pentru a încuraja noi investiții, în special în domeniul energiei regenerabile.

„Aceste tendințe, schimbări și intenții legislative transmit un semnal pozitiv mediului investițional. Proiectele care vor avea succes în viitor vor fi cel mai probabil cele care vor utiliza sau vor avea în vedere tehnologiile „verzi”, non-poluante, cele sprijinite financiar prin fonduri nerambursabile și promovate printr-o legislație europeană favorabilă, astfel încât se poate preconiza că implementarea de proiecte energetice finanțate prin pachetul de programe ce fac parte din Pactul Ecologic European va ocupa un loc primordial pe agenda energetică a următorilor ani. De asemenea, reglementarea și demararea unor proiecte eoliene offshore pot reprezenta alt element cu impact major în sectorul energetic în următorii ani”, explică avocatul.

Și în domeniul nuclear semnalele sunt positive, în contextual în care se are în vedere reabilitarea reactoarelor 1 și 2 de la Cernavodă și demararea construcției și finanțării a două noi reactoare. Aceste proiecte, dar și mecanismele de recuperare a investiției vor reprezenta în continuare o provocare majoră. „Totuși, în contextul unui cadru legislativ favorabil acestor investiții, care se preconizează a se cristaliza în anul 2021, putem asista la realizarea cu succes a primilor pași și în acest sector”, susține Laurențiu Pachiu.
În ceea ce privește domeniul gazelor naturale, deblocarea investițiilor în proiectele offshore, reforma legislației petroliere în domeniul onshore, modul de abordare a gazului natural ca un combustibil de tranzit și creșterea lichidității pieței gazelor naturale (ca urmare a procesului de liberalizare și realizării de interconexiuni) sunt principalele teme de actualitate și pe termen imediat.

„Deci dacă este să vorbim despre un impact al unor noi reglementări, începând cu anul 2021, considerăm că există multe proiecte de acte normative de interes major pentru sectorul energetic care vor fi în măsură să schimbe actuala paradigmă și să relanseze industria energetică. Astfel de acte normative ar fi noua formă a Legii energiei electrice și a gazului natural, o nouă schemă de suport pentru tehnologii cu emisii scăzute de CO2 (de exemplu, prin introducerea contractelor pentru diferență ca mecanism de sprijin), o legislație nouă și reglementări clare și favorabile pentru dezvoltarea de proiecte eoliene offshore și pentru proiecte de producere a hidrogenului, sunt toate măsuri care sunt așteptate în anul 2021 și care pot redresa semnificativ sectorul energetic din România”, mai spune avocatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 
Anul 2020 a fost un an bun

Anul 2020 a fost unul bun pentru sectorul energetic, proiectele din electricitate, în special cele din zona regenerabilelor, avansând pe fondul unui interes crescut pentru aceste sectoare.

Practica de Energie & Resurse Naturale din cadrul D&B David și Baias a fost implicată în foarte multe proiecte care au avut legătură cu această ramură a industriei energetic.

De asemenea, avocații s-au implicat și în proiecte de restructurare în sectorul cărbunelui, precum și în aspecte de reglementare și de finanțare în sectorul nuclear. „Domeniul petrol și gaze, așa cum am spus mai sus, nu a menținut în această perioadă un ritm susținut. Ne așteptăm ca în anul 2021, imediat ce criza sanitară va fi depășită, iar o serie de îmbunătățiri legislative vor fi eventual adoptate, așa cum este de așteptat, activitățile intense să fie reluate în toate sectoarele industriei energetice, îndeosebi pe coordonatele Pactului Ecologic European”, amintește Laurențiu Pachiu.

Pe parcursul anului 2020, proiectele în sectorul minier, respectiv cele de exploatare a unor metale prețioase sau altor minereuri precum cuprul, nu au avut parte de provocări legislative deosebite.  

„Obținerea certificatelor de emisii cu efect de seră și/sau a certificatelor verzi reprezintă o componentă a activității desfășurată de mai mulți clienți pe care noi îi reprezentăm. De asemenea, în 2020 am încheiat și respectiv avem în curs de desfășurare mai multe proiecte de M&A, inclusiv cu componentă de finanțare, atât în domeniul energiei regenerabile, pe tehnologiile de solar și eolian, cât și, în faze incipiente, în domeniul gazelor naturale”, subliniază expertul în energie.

Proiectele echipei D&B David și Baias au fost și sunt unele de anvergură pe piața locală. Toate mandatele care vizează practica de Energie & Resurse Naturale beneficiază de implicarea avocaților Delia Pachiu, Raluca Mustăciosu, Marius Niță, Laurențiu Pachiu.

De altfel, departamentul implicat în acest tip de proiecte include șapte avocați specializați (unii integrați si alții colaboratori exclusivi), dedicați ariei de practica Energie & Resurse Naturale, la care se adaugă un număr considerabil de colegi din alte departamente relevante pentru aceste proiecte ale D&B, respectiv, PwC, de la caz la caz.

„Marea majoritate a proiectelor în sectorul energie au și o componentă străină, implicând cel puțin o altă jurisdicție. Atunci când componenta străină este semnificativă sau când tranzacția este construită cu ajutorul unor colegi din străinătate, de regulă colaborăm fie cu firmele de avocatură asociate birourilor noastre PWC, fie, în cazul în care există anumite restricții, cu firme de avocatură globale de prim rang”, arată Laurențiu Pachiu.

Partenerul D&B David și Baias precizează faptul că, în general, complexitatea proiectelor în care firma a fost implicată în ultima perioadă a fost determinată de o abordare mai precaută a părților, în contextul în care criza economică a început să se resimtă după primul trimestru al anului 2020, ceea ce a condus uneori la renegocierea unor aspecte care fie au fost inițial acceptate de părți, fie au readus în discuție o serie de riscuri pe care părțile implicate au dorit să le rediscute.

„Particularitatea proiectelor desfășurate în această perioadă a constat mai mult în faptul că această criză medicală a impus anumite limitări de comunicare, transpuse în negocieri la distanță, în mediul online, uneori inclusiv între membrii aceleași echipe, aspecte care au „resetat” într-un anumit sens desfășurarea discuțiilor și a negocierilor pe o tranzacție. Dintr-o altă perspectivă, s-a constatat însă și o eficientizare a muncii, discuțiile în mediul online fiind foarte focusate pe subiect, iar companiile au resimțit totodată o scădere a costurilor în etapa de negociere a tranzacțiilor (unde nu au mai fost necesare deplasări și cazarea în alte țări/ orașe)”, detaliază specialistul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1215 / 1884
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...