Avans semnificativ, anul trecut, în activitatea echipei din practica de Energie & Resurse Naturale a firmei Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL | În 2022, avocații se așteaptă să crească exponențial numărul de tranzacții M&A în domeniul energiei regenerabile și să fie încheiate din ce în ce mai multe acorduri de cumpărare a energiei electrice. De vorbă cu Andrei Ștefanovici, coordonatorul practicii, despre proiecte și tendințe în piața energiei
21 Februarie 2022
Ștefania EnacheDatorită faptului că întreaga activitate a Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL se desfășoară în strânsă colaborare cu colegii din celelalte birouri din rețeaua EY Law, care este una dintre cele mai importante rețele internaționale de societăți de avocatură, acoperind peste 90 de jurisdicții și având un număr de peste 2.400 de avocați, munca experților din România implică proiecte desfășurate în mai multe jurisdicții.
Andrei Stefanovici, director în cadrul Băncilă, Diaconu si Asociatii SPRL |
În acest context, activitatea echipei din practica de Energie & Resurse Naturale din cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a crescut semnificativ în anul 2021, investitorii manifestând interes în mod preponderent pentru proiectele de energie electrică, în special energia regenerabilă, în contextul dezvoltării tehnologice, al obiectivelor manifestate și al măsurilor adoptate la nivel european (inclusiv legislative) în scopul decarbonării (e.g., Pactul Verde European).
„Prin prisma colaborării noastre strânse cu departamentul de Energie al EY România, în cadrul unor proiecte multidisciplinare integrate, echipa noastră oferă analize și soluții către clienții importanți din domeniu, în vederea atingerii unor obiective precum: tranziția spre energia verde, securizarea unui preț fix al energiei într-o perioadă tumultoasă precum este cea actuală, optimizarea costurilor etc.”, nuanțează Andrei Ștefanovici, avocatul care coordonează practica de Energie & Resurse Naturale din cadrul firmei Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL.
Echipa condusă de Andrei Ștefanovici este formată din cinci avocați axați pe practica de energie.
Energia regenerabilă stârnește interesul investitorilor
În ultima vreme, din ce în ce mai mulți investitori au în vedere investiții în proiecte de energie regenerabilă, așa cum sunt parcurile eoliene, fotovoltaice etc. Sunt vizate, în special, proiectele aflate în curs de dezvoltare.
Directorul Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL subliniază că o modalitate de a contribui la dezvoltarea acestui tip de proiecte, modalitate spre care investitorii se arată dornici să opteze în ultima vreme, o reprezintă acordurile de cumpărare a energiei electrice (Power Purchase Agreements - PPA), fizice sau virtuale.
„Avantajul PPA-urilor este acela al posibilității de stabilire a unui preț fix, fiind contracte încheiate pe perioadă lungă, eliminând, astfel, riscurile asociate volatilității pieței. PPA-urile fizice (physical sau sleeved) reprezintă contracte având ca obiect achiziția de energie regenerabilă pe termen lung, care presupun livrarea (furnizarea) fizică a energiei, de la capacitatea de producție către client (corporate). PPA-urile virtuale (virtual sau financial) se încheie, de asemenea, pe termen lung, însă ele reprezintă instrumente financiare derivate, având avantajul de a putea fi utilizate transfrontalier. În cazul unui PPA virtual, nu are loc o livrare de energie, acestea reprezentând, astfel, o modalitate mult mai flexibilă de a investi în energie verde la îndemâna companiilor. Având în vedere necesitatea implementării de către statul român a măsurilor aferente Pactului Verde European, considerăm că investitorii vor fi din ce în ce mai dornici să dezvolte proiecte de energie regenerabilă, dar și să încheie acorduri pe termen lung de cumpărare a energiei electrice (PPA-uri), mai cu seamă având în vedere schimbările legislative cu privire la eliminarea obligației încheierii contractelor de achiziție a energiei pe piața centralizată”, arată expertul.
Pe masa de lucru a avocaților s-au aflat și tranzacții M&A sau finanțări în domeniul energiei.
Printre tranzacțiile M&A la realizarea cărora avocații Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL și-au asistat clienții se numără achiziția de către Nuclearelectrica a liniei de procesare a octoxidului de uraniu de la Compania Națională a Uraniului, Sucursala Feldioara. În acest moment, dosarul este în etapa în care sunt în curs de îndeplinire a condițiilor prealabile pentru finalizarea tranzacției, achiziția fiind aprobată recent de Consiliul Concurenței.
Experții firmei de avocatură și-au asistat clienții și în numeroase proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile. De exemplu, ei au acordat suport juridic unui important furnizor internațional de energie electrică, în legătură cu preluarea unui proiect solar aflat în curs de dezvoltare având o capacitate de 32 MW.
Alte două astfel de proiecte desfășurate pe parcursul anului 2021 au vizat asistența acordată unui important grup german în realizarea exit-ului de pe piața de energie din România, prin vânzarea unui parc solar operațional către o importantă companie de utilități franceză, dar și asistența oferită în legătură cu vânzarea pachetului integral de acțiuni deținute de grup într-un important furnizor de energie electrică activ pe piața românească.
„În plus față de proiectele M&A menționate mai sus, echipa noastră de energie a fost implicată în 2021 într-o serie de proiecte interesante, printre care putem menționa asistarea grupului Electrica în etapa de integrare post-fuziune a operatorilor de distribuție, asistarea singurului producător de energie nucleară din România în legătură cu un proiect având ca obiect investițiile acestuia din domeniul nuclear preconizate în perioada următoare, precum și acordarea de asistență în primele proiecte de tip PPA aflate în curs de realizare pe piața românească”, declară Andrei Ștefanovici, cel care a și coordonat toate aceste mandate.
Datorită faptului că întreaga activitate a firmei Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL se desfășoară în strânsă colaborare cu colegii din celelalte birouri din rețeaua EY Law, care este una dintre cele mai importante rețele internaționale de societăți de avocatură, acoperind peste 90 de jurisdicții și având un număr de peste 2.400 de avocați, munca experților din România implică proiecte desfășurate în mai multe jurisdicții.
„Suntem implicați într-o serie de proiecte aflate în diverse stadii de realizare, având ca obiect investiții în proiecte importante de energie regenerabilă pe piața românească, cu o capacitate cumulată de peste 750 MW. Sunt proiecte în care clienții sunt asistați de colegii noștri din alte jurisdicții, precum Marea Britanie, Ungaria, Cipru și Cehia și în care echipa noastră asigură componența locală”, precizează directorul firmei de avocatură.
Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică |
Cele mai sensibile probleme ale industriei
Munca derulată în această arie de practică le-a arătat avocaților că, în acest moment, se remarcă o serie de probleme sensibile cu care se confruntă zona de energie.
Andrei Ștefanovici susține că problemele cele mai sensibile ale acestui sector derivă din creșterea prețurilor pe piața energiei, plafonarea prețurilor la energie electrică și gaz natural, restricțiile asupra acordurilor de vânzare a energiei electrice negociate în mod liber, tranziția regiunilor carbonifere care s-au dezvoltat în jurul industriilor poluante.
„Vor trebui să aibă loc modificări legislative la nivel național, ca urmare a transpunerii Directivei (UE) 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE (având în vedere depășirea de către România a termenului acordat în acest sens). România va trebui să implementeze măsuri pentru atingerea obiectivelor instituite prin Pactul Verde European, avându-se în vedere reducerea emisiilor, crearea de locuri de muncă și stimularea creșterii economice, asigurarea ponderii mai mare a energiei regenerabile în mixtul energetic, etc. De asemenea, vor trebui inițiate proiectele finanțate prin PNRR în materie de energie, având în vedere alocarea a 41% din bani către investiții și reforme privind mediul și tranziția ‘verde’ ”, menționează directorul Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
În acest context, avocatul se așteaptă să crească exponențial numărul de tranzacții M&A în domeniul energiei regenerabile, precum și să fie încheiate din ce în ce mai multe acorduri de cumpărare a energiei electrice, proiecte care sunt extrem de avantajoase pentru clienți.
„De asemenea, avem în lucru proiecte care vizează îmbunătățirea eficienței energetice a unor clădiri publice, sector în care de asemenea vor fi alocate fonduri importante în perioada următoare, atât prin PNRR cât și prin programele operaționale „normale” finanțate din cadrul bugetar multianual european”, mai spune expertul.
În ceea ce privește cele mai de impact reglementări cu efecte în 2022, Andrei Ștefanovici amintește că Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, având ca obiectiv principal transpunerea la nivel național a prevederilor Directivei (UE) 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE.
„Proiectul de ordonanță vizează, printre altele, eliminarea obligativității tranzacționării energiei pe piața centralizată. În România, teoretic, încheierea de contracte bilaterale pe termen mediu și lung este permisă în temeiul art. 3 lit. (o) din Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă de energie electrică, însă prevederile Legii nr. 123/2012 manifestă o neconcordanță, având în vedere că acestea încă impun obligația de tranzacționare pe piața centralizată. În plus, chiar dacă în cazul capacităților de producție puse în funcțiune după 1 iunie 2020, Ordonanța de Urgență nr. 74/2020 a instituit permisiunea încheierii de contracte bilaterale în afara pieței centralizate, la prețuri negociate, climatul este incert, având în vedere că această ordonanță încă se află în circuitul parlamentar, iar legea pentru aprobarea acesteia include abrogarea derogării mai sus menționate. Această lipsă de previzibilitate afectează în prezent noile investiții, așa că este necesară soluționarea cât mai rapidă a acestui impediment. De asemenea, se are în vedere modificarea prevederilor Regulamentului ANRE nr. 12/2015 pentru acordarea licențelor și autorizațiilor în sectorul energiei electrice, în vederea transpunerii prevederilor Directivei (UE) 2019/944 și ale Directivei 2007/2/CE.”, detaliază avocatul intervievat de BizLawyer.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 883 / 1884 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...