
Activitate dinamică pentru echipa de Energie & Resurse Naturale de la NNDKP, a cărei performanță este evidențiată de ghidurile juridice internaționale | Avocații au primit mandate de la clienți activi pe toate segmentele din acest domeniu, dar spun că se menține un interes crescut pentru proiecte ‘verzi’, în special de energie solară și eoliană. Oportunități semnificative de investiții vor apărea în sectorul offshore
22 August 2024
Ștefania EnacheActivitate dinamică pentru echipa de Energie & Resurse Naturale de la NNDKP, a cărei performanță este evidențiată de ghidurile juridice internaționale | Avocații au primit mandate de la clienți activi pe toate segmentele din acest domeniu, dar spun că se menține un interes crescut pentru proiecte ‘verzi’, în special de energie solară și eoliană. Oportunități semnificative de investiții vor apărea în sectorul offshore
![]() |
Gabriela Cacerea (Partener) si Ruxandra Bologa (Partener) - NNDKP |
Dinamism este cuvântul care caracterizează cel mai bine activitatea, din ultimul an, derulată de echipa dedicată ariei de practică Energie & Resurse Naturale din cadrul NNDKP. Pe masa de lucru a profesioniștilor firmei de avocatură s-au aflat mandate complexe și diverse, clienții solicitând expertiza specialiștilor în toate segmentele existente într-un domeniu atât de vast cum este cel de Energie & Resurse Naturale: energia verde, carbon capture and storage, oil&gas, exploatarea de resurse naturale etc. Intervenția avocaților a fost cerută atât din perspectiva M&A, dezvoltare proiecte existente (asistență pe aspecte specifice de reglementare), cât și cu privire la activitatea day-to-day a societăților (employment, data protection, fiscalitate etc.). În plus, NNDKP are numeroase mandate pentru reprezentarea clienților din domeniul energiei în litigii pe aspecte specifice sectorului.
„Observăm că și în anul 2024 se menține trendul din ultima perioada de pe piața de energie, cu un interes crescut în special pentru proiecte verzi, de energie regenerabilă, în special energie solară și eoliană”, precizează Gabriela Cacerea, Partener NNDKP.
La rândul său, Ruxandra Bologa, Partener NNDKP, subliniază faptul că, în mod constant, echipa de Energie & Resurse Naturale a primit mandate de la clienți activi pe toate segmentele din acest domeniu. „ Deși există un interes mai crescut (inclusiv din partea unor entități noi în domeniu, nu doar jucători strategici) pentru dezvoltarea de proiecte noi de energie regenerabilă, echipa noastră a fost în continuare implicată în acordarea de asistență clienților activi în oil&gas (onshore, cât și offshore), exploatarea de resurse naturale, carbon capture and storage (CCS), precum și hidrogen. Având în vedere tendințele la nivel național (inclusiv noul cadru de reglementare cu privire la contractele pentru diferență), cât și intențiile UE în sectorul energetic, ne putem aștepta ca în continuare energia verde, regenerabilă să își mențină avântul, dar acest aspect nu implică faptul că energia convențională nu va rămâne în continuare de interes”, detaliază avocatul.
Proiectele au un specific aparte
Datorită expertizei pe care o au avocații din echipă, clienții NNDKP vin cu solicitări dintre cele mai complexe, mandatele din această arie de practică fiind unele variate.
Gabriela Cacerea amintește faptul că NNDKP acordă constant asistență juridică pe diverse aspecte (spre exemplu regulatory, M&A, litigii) clienților activi în exploatarea de resurse naturale (aur, argint, materiale de construcții etc.). Având la bază o echipă experimentată în domeniul resurselor naturale și cunoscând bine detaliile acestui sector, soluțiile oferite de firma de avocatură răspund nevoilor clienților. „În general, dificultățile majore întâlnite în dezvoltarea și operarea unor asemenea proiecte rezultă dintr-o legislație specifică uneori desuetă, inclusiv un regim al clasificării informațiilor care nu este la zi cu modul în care a avansat tehnologia și posibilitatea de a cripta digital informațiile”, arată avocatul.
„Echipa NNDKP a fost implicată în numeroase proiecte în domeniul energiei, dintre care poate fi menționată asistența acordată OMV Petrom în dezvoltarea în comun cu Complexul Energetic Oltenia a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de ~450 MW (link, link), proiect în curs de implementare. De asemenea, am fost implicați în tranzacții de achiziții de active și societăți din sectorul resurselor naturale, în special implicate în exploatarea de roci utile în construcții”, completează Ruxandra Bologa.
De altfel, în ultimul an, echipa NNDKP a fost implicată în proiecte variate și complexe în domeniul energiei și al resurselor naturale. Dintre acestea se detașează asistența juridică oferită unui client activ în sectorul oil&gas cu privire la un potențial proiect de CCS, inclusiv din perspectiva identificării potențialelor riscuri și deficiențe legislative pentru dezvoltarea unui asemenea proiect.
De asemenea, avocații au consiliat OMV Petrom cu privire la primul proiect petrolier offshore deep din România – asistența acordată vizează aspecte specifice de regulatory, cât și din perspectiva preluării calității de operator de la ExxonMobil o dată cu exit-ul acestora din România și din proiectul Neptun Deep.
Totodată, au acordat asistență juridică Emergy cu privire la dezvoltarea proiectelor sale de energie eoliană planificate în România.
Un alt proiect major a fost cel în care echipa firmei a fost consiliat Green Gravity cu privire la identificarea oportunităților de a dezvolta alături de Complexul Energetic Valea Jiului SA (CEVJ) proiecte de stocare gravitațională a energiei electrice.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
Reglementări cu impact în industrie
Gabriela Cacerea anticipează că oportunități semnificative de investiții vor apărea în sectorul offshore, o dată ce Legea Energiei Eoliene Offshore a trecut de Parlament. „Desigur, sunt necesare reglementari suplimentare și suport din partea autorităților pentru a se putea implementa și dezvolta asemenea proiecte în viitorul apropiat”, explică avocatul.
De asemenea, noile norme adoptate la nivelul UE privind organizarea pieței energiei electrice, recent intrate în vigoare vor necesita transpunere și ajustare a legislației interne în mod corespunzător. Modificările sunt introduse prin Directiva (UE) 2024/1711 și prin Regulamentul (UE) 2024/1747. „Reforma vizează, în principal, reducerea dependenței prețurilor energiei electrice de prețurile volatile ale combustibililor fosili, protejarea consumatorilor de creșterile extreme ale prețurilor, accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile. Propunerea de modificare a venit pe fondul creșterii ponderii energiei electrice produse din surse regenerabile, mai exact din nevoia de a integra corespunzător aceste noi surse, dar și pentru a asigura un sistem stabil în care energia electrică este produsă și livrată în cantități suficiente”, subliniază Partenerul NNDKP.
O practică foarte puternică, recunoscută pe plan internațional
Practica de Energie și Resurse Naturale a NNDKP include profesioniști cu reputație pe piața locală și internațională, fiind coordonată de Gabriela Cacerea și Ruxandra Bologa, parteneri NNDKP. Echipa specializată în sectorul energiei lucrează în mod integrat cu echipe multidisciplinare de avocați și consultanți specializați în arii precum M&A, drept imobiliar, dreptul mediului, consultanță fiscală, achiziții publice și litigii, acoperind astfel toate aspectele juridice și fiscale care pot apărea în derularea unui proiect.
Gabriela Cacerea are peste 20 de ani de experiență în reprezentarea clienților în structurarea, negocierea și finalizarea cu succes a proiectelor derulate în România, fiind implicată în numeroase tranzacții de referință inclusiv privatizări în principal în sectorul energetic. Gabriela are cunoștințe aprofundate în electricitate, energie din surse regenerabile sau gaze naturale. Acordă consultanță în mod constant în legătură cu aspecte de reglementare, piața de energie electrică, dezvoltarea de proiecte greenfield și brownfield, investiții în proiecte de energie din surse convenționale ori surse regenerabile, contracte specifice din domeniul energetic (de servicii, legate de rețele, de furnizare sau achiziție), precum și în legătură cu proiecte interconectate (stocare, hidrogen verde, etc.) sau noile reglementari în domeniu.
Ruxandra Bologa are peste 20 de ani de experiență, coordonând proiecte din sectorul de petrol și gaze (upstream, midstream, downstream), proiecte în domeniul energiei regenerabile/energiei verzi (dezvoltare și autorizare, finanțare de proiect, M&A, interconectare și comercializare), proiecte privind transportul/ distribuția/furnizarea de gaze naturale și electricitate, precum și proiecte miniere și proiecte de captare și stocare a carbonului. De asemenea, acordă asistență în legătură cu analize complexe ale cadrului de reglementare în domeniul energiei, urmărind în permanență noile dezvoltări și reglementări în acest sector (hidrogen, eficiență energetică, stocare, CFD-uri, măsuri de sprijin).
Mirela Preda, Counsel, are 16 ani de experiență profesională. Este specializată în acordarea de asistență juridică în domeniul energiei și resurselor naturale, asistând de-a lungul carierei jucători importanți din sectorul energetic, inclusiv al energiei regenerabile și sectorul de petrol și gaze, în legătură cu aspecte de reglementare dar și în tranzacții specifice. În ultimii ani, Mirela a acordat asistență juridică cu precădere în proiecte de petrol și gaz natural desfășurate offshore.
Emanuel Flechea, Asociat Manager, are opt ani de experiență profesională. Este specializat în aspecte specifice sectorului energetic, având experiență în domeniile electricitate, regenerabile, petrol, gaze naturale și minerit; oferă asistență clienților din diverse industrii în legătură cu reglementările din sectorul energetic, proiecte de energie regenerabilă și de eficiență energetică, captarea și stocarea carbonului, aspecte de drept societar și comercial și proiecte care implică achiziții/fuziuni, asocieri în participațiune și restructurări.
Calitatea serviciilor juridice, complexitatea mandatelor pe care echipa le gestionează, capacitatea de a anticipa riscurile, dar și aprecierile clienților au fost confirmate și de publicațiile internaționale de specialitate, practica de Energie și Resurse Naturale a NNDKP și avocații săi fiind incluși pe prima poziție a celor mai recente clasamente realizate de ghidurile juridice Chambers & Partners, The Legal 500 și IFLR 1000.
„NNDKP oferă servicii excelente în mod eficient și practic pentru ca un proiect să fie finalizat.” (The Legal 500, 2024)
„NNDKP cunoaște în profunzime sectorul energetic din România.”
(The Legal 500, 2024)
„Servicii juridice excelente din punct de vedere al relației cu clienții, promptitudinii răspunsurilor și calității consultanței juridice oferite.” (The Legal 500, 2024)
„NNDKP cunoaște în profunzime sectorul energetic din România.”
(The Legal 500, 2024)
„Servicii juridice excelente din punct de vedere al relației cu clienții, promptitudinii răspunsurilor și calității consultanței juridice oferite.” (The Legal 500, 2024)
„Echipa NNDKP în domeniul energiei și al resurselor naturale oferă clienților oportunitatea de a beneficia de o experiență vastă, fiind familiarizată cu proiectele complexe și dificultățile ridicate de acest sector, în general ultra-reglementat. De asemenea, NNDKP furnizează servicii integrate cu echipele sale multidisciplinare de avocați și consultanți. Familiaritatea echipei NNDKP cu anumite sectoare de practica mai puțin comune altor consultanți - precum CCS, hidrogen, resurse naturale - reprezintă un plus în acordarea de asistență juridică dedicată și specializată acordată clienților”, transmite Ruxandra Bologa.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 214 / 1994 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...