ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Primele reacţii după propunerea de condiţionare a accesului la fondurile UE. Indignare la PSD

17 Ianuarie 2019   |   Mediafax

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene care se implică în afaceri judiciare sau nu combat eficient fraudele şi actele de corupţie vor risca suspendarea fondurilor comunitare, conform unui proiect de rezoluţie aprobat joi de Parlamentul European.

 
 
Europarlamentarul PSD Andi Cristea a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că nu acceptă transformarea banilor europeni într-un instrument de control asupra statelor membre cu drepturi depline. El mai spune că dezbaterea de joi din Parlamentul European a fost ”doar o piesă dintr-un puzzle”.

”Am sperat că Parlamentul European să dezbată cât mai raţional acest dosar. Motivul e unul simplu - nu acceptăm să transformăm banii europeni într-un instrument de control asupra Statelor Membre cu drepturi depline. Cred că e periculos să acceptăm intervenţii directe în politică internă a statelor membre, sub orice formă. Dezbaterea din plen mi-a ridicat semne de întrebare - Criteriile pentru acordarea fondurilor europene sunt interpretabile, nu sunt clare şi în loc de o dezbatere pe eficienţa alocărilor financiare, avem doar întrebări la care nu am primit răspuns - definită exactă a statului de drept, cine stabileşte când statul de drept este încălcat - funcţionari, fie ei europeni, organizaţii non guvernamentale, în lipsa judecătorilor Curţii Europene? Nu este acceptabil politic, şi probabil, vom vedea în viitor, nici juridic comunitar, să oferim unor instituţii europene puteri peste acelea prevăzute în TFUE (tratatul de funcţionare al UE). Legislaţia secundară UE nu poate să modifice legislaţia primară, tratatele de funcţionare”, a declarat pentru MEDIAFAX Andi Cristea.


El a mai spus că dezbaterea de joi e ”doar o piesă dintr-un puzzle”.

”Puzzle-ul arată în felul următor: După ce Marea Britanie iese din UE, dispare cel de-al doilea contributor net la bugetul Uniunii Europene, decii banii europeni vor fi mai puţini. Problemele Uniunii, pe de altă parte, sunt în creştere. Statele membre vestice, influenţe, se confruntă cu provocări structurale - migraţia şi terorismul, care vin din vecinătatea sudică Mediterana, Nordul Africii, Orientul Mijlociu. Nu din est. De aici şi interesul lor legitim că banii europeni să meargă spre sud - spre aceste zone, pentru a gestiona cauzele migraţiei economice. Altfel spus, apariţia elementelor de conditionalitate, fie ele referitoare la respectarea statului de drept sau diverse alte valori, în ceea ce priveşte modul de alocare al banilor europeni reprezintă o naraţiune instituţională corectă, însă, mare atenţie, e doar un pretext ambalat impecabil în termeni de naraţiune, sub care banii europeni care mergeau în est, în interioriul UE către statele beneficiare ale politicii de coeziune, dar şi în vecintatea estică precum Republica Moldova, Ucraina, vor fi din ce în ce mai puţini, pe măsură ce sunt şi vor fi redirecţionaţi către vecinatea sudică. Asta e jocul european, dincolo de povestea de valori şi principii, o spun cu realism - cei puternici care contribuie la bugetul Uniunii Europene de o manieră substanţială vor să facă şi regulile. Cei care sunt beneficiari neţi de fonduri europene sunt trimişi în banca pentru a li se explică regulile. Eu, că europarlamentar român, am datoria să mă bat şi atunci când ştiu că şansele de succes sunt minime”, a mai spus europarlamentarul PSD.

Siegfried Mureşan: UE spune clar PSD-ALDE - nu veţi scăpa basma curată, ştim ce agendă aveţi şi vă vom opri

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan susţine că propunerea votată în Parlamentul European denotă că UE a dat un răspuns foarte clar majorităţii PSD-ALDE - <.

„Sutele de mii de români care au ieşit în stradă în ultimii doi ani au cerut ca Uniunea Europeană să-i ajute mai mult în lupta cu politicienii care atacă statul de drept, atacă independenţa justiţiei şi atacă valorile europene. Astăzi, Uniunea Europeană a dat un semnal foarte puternic tuturor oamenilor cinstiţi. Parlamentul European a votat mai devreme propunerea ca, în viitor, fondurile europene să fie condiţionate de respectarea statului de drept. Este o propunere necesară. Asta aşteaptă oamenii. De ce îi deranjează atât de mult această propunere pe cei de la PSD - ALDE? Fiindcă PSD şi ALDE vor să atace în continuare justiţia, iar prin acest mecanism împiedicăm atacurile guvernanţilor la statul de drept”, a declarat pentru MEDIAFAX Siegfried Mureşan.

El a precizat că mecanismul prevede ca, în cazul încălcării statului de drept de către guvernanţi, fondurile europene să fie suspendate, fără, însă, ca beneficiarii finali ai fondurilor europene să fie afectaţi.

”Lucrările la proiectele de finanţare europeană vor continua, beneficiarii îşi vor primi banii, dar proiectele vor fi finanţate de la bugetul de stat şi nu din bugetul UE până când Guvernul va reveni la respectarea statului de drept. Acest lucru este foarte important deoarece mecanismul trebuie să sperie guvernele care vor să încalce statul de drept, ci nu să afecteze beneficiarii de fonduri europene. Un lucru este clar: niciun guvern nu-şi va permite să plătească 5 miliarde de euro pentru o autostradă de la bugetul de stat în loc să primim aceşti bani gratis de la UE. Niciun guvern nu-şi va permite să meargă în faţa oamenilor şi să le spună <<în loc să primim gratis 5 miliarde de euro de la Bruxelles pentru autostradă, trebuie să plătim din buzunarul românilor doar pentru ca Liviu Dragnea să scape de închisoare>>. Prin votul dat astăzi, majoritatea PSD - ALDE spune foarte clar că vrea să continue atacurile la independenţa justiţiei, la statul de drept şi la valorile europene până îl va scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare. UE a dat astăzi un răspuns foarte clar: <>”, a mai spus Mureşan.

Dan Nica: Este încercarea de a crea un instrument să poată pedepsi pe oricine atunci când vor ei

Eurodeputatul PSD Dan Nica a declarat, joi, că proiectul PE care prevede că guvernele ţărilor UE care nu combat eficient fraudele şi actele de corupţie vor risca suspendarea fondurilor comunitare ”este încercarea de a crea un instrument pentru a putea să poată pedepsi pe oricine atunci când vor ei”.

”Este încercarea de a crea un instrument pentru a putea să poată pedepsi pe oricine atunci când vor ei. Ideea e că încălcarea statului de drept este în funcţie de ce credem noi şi când vrem noi. E un raport care nu are nicio legătură cu legislaţia europeană cu Tratatul UE. Ar trebui să ne îngrijoreze pentru că cineva încearcă să creeze nişte instrumente care nu au nicio legătură cu realitatea, obiectivitatea”, a declarat la ANtena 3 liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica.

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene care se implică în afaceri judiciare sau nu combat eficient fraudele şi actele de corupţie vor risca suspendarea fondurilor comunitare, conform unui proiect de rezoluţie aprobat joi de Parlamentul European.

"Asistată de un grup de experţi independenţi, Comisia Europeană va avea sarcina de a depista «deficienţe generalizate în privinţa statului de drept» şi va decide măsuri care ar putea include suspendarea plăţilor efectuate prin bugetul UE sau reducerea prefinanţării", se arată în proiectul aprobat joi de Parlamentul European cu 397 de voturi pentru, 158 împotrivă şi 69 de abţineri.

Planul va fi implementat doar dacă va fi aprobat după negocieri de Parlamentul European şi de Consiliul European.

Imediat ce un stat membru sancţionat va remedia problemele identificate de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE pot hotărî deblocarea fondurilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4691 / 4753
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...