ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Gorghiu: Monitorizarea electronică a persoanelor urmărite penal va diminua semnificativ numărul fugarilor din România

07 Februarie 2024   |   Agerpres

Ministrul Gorghiu a arătat, într-o declaraţie susţinută cu ocazia unei vizite în judeţul Buzău, că dacă fostul primar băimărean Cătălin Cherecheş ar fi avut acest sistem de monitorizare electronică, probabil nu s-ar fi ajuns la fuga lui din ţară după condamnarea definitivă.

 
 
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, miercuri, că statul român încearcă schimbarea cadrului legislativ pentru a diminua "apetitul de a fugi din ţară" al persoanelor urmărite penal sau condamnate, printre măsurile pregătite fiind plata cheltuielilor de aducere în ţară de către cei fugiţi, precum şi monitorizarea electronică prin sistemul care a fost pus în aplicare în cazul celor care comit agresiuni în familie.

Ministrul Gorghiu a arătat, într-o declaraţie susţinută cu ocazia unei vizite în judeţul Buzău, că dacă fostul primar băimărean Cătălin Cherecheş ar fi avut acest sistem de monitorizare electronică, probabil nu s-ar fi ajuns la fuga lui din ţară după condamnarea definitivă.


"Avem în ultimul an 1.000 de fugari întorşi în România, este un buget alocat acestor fugari de 10 milioane de lei, atât cheltuie statul român pentru a-i aduce în ţară, o sumă foarte mare din punctul meu de vedere, acesta este şi motivul pentru care avem acum în transparenţă decizională acel proiect pe care eu îl consider foarte important şi de bun simţ...dacă ai avut bani să fugi din România, când te întorci este nefiresc ca statul român să plătească pentru întoarcerea ta în sistemul penitenciar pentru a executa pedeapsa şi atunci scoate tu fugar, din buzunar, banii pe care statul român îi cheltuie cu întoarcerea ta", a declarat ministrul Justiţiei.

Un al proiect face referire la adăugarea unui spor de pedeapsă la cea existentă pentru cei condamnaţi care fug din ţară.

"Procentul de predare al fugarilor în România este de 90 şi ceva la sută. Nu vă faceţi probleme că fenomenul nu este gestionat. Este gestionat, sigur mai avem cazuri punctuale unde procedura este mai greoaie. Sunt câteva iniţiative legislative acum în dezbatere publică prin care noi putem să diminuăm apetitul lor să fugă din ţară. Este legea adoptată de Parlament contestată la Curtea Constituţională prin care celui care fuge din ţară i se adaugă la pedeapsa pe care a luat-o un echivalent la pedeapsa evadării. Statul român în curând va achiziţiona acele mijloace de monitorizare nu doar pentru agresorii victimelor violenţei domestice, vom putea monitoriza prin această metodă şi persoana care este fie urmărită penal, fie condamnată, care este sub control judiciar sau este arestată la domiciliu. Măsura aceasta există în Europa civilizată. Cazul domnului Cherecheş, spre exemplu, avea control judiciar. Dacă avea această monitorizare electronică, probabil că nu s-ar fi ajuns la fuga sa din ţară. Eu cred că această monitorizare va putea să diminueze semnificativ numărul fugarilor din România", a mai afirmat ministrul Justiţiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 342 / 4749
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...