ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Liderul sindicaliştilor din penitenciare: Îl avertizăm pe Toader că dezinformarea se pedepseşte cu închisoare

18 Ianuarie 2019   |   Mediafax

Precizările vin după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus într-o declaraţie de presă că autorul crimei de la Mediaş nu face parte din categoria celor ce au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu.

 
 
Sorin Dumitraşcu, liderul sindicaliştilor din penitenciare, spune că Tudorel Toader a dezinformat când a declarat că autorul crimei de la Mediaş nu a fost eliberat în baza recursului compensatoriu, în vreme ce, în realitate, acesta ar fi fost liberat condiţionat în mai 2019 sau la termen în 2021.

„Îl avertizăm pe ministrul Toader că infracţiunea de comunicare de informaţii false se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. În data de 16 ianuarie 2019, Tudorel Toader - încă ministru al justiţiei - informa opinia publică despre faptul că "autorul crimei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu". (...) În realitate, în situaţia în care nu ar fi existat aşa-numita lege a recursului compensatoriu, cel cunoscut drept criminalul de la Mediaş ar fi fost liberat condiţionat în luna Mai 2019, iar la termen în luna August 2021”, precziează Sorin Dumitraşcu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), printr-un comunicat de presă.


Potrivit acestuia, informaţiile sunt incluse în dosarul de penitenciar al deţinutului Rusu Marius. Dumitraşcu mai precizează că Legea recursului compensatoriu, intrată în vigoare la data de 19.10.2017, a obligat administraţia Penitenciarului Deva să-l analizeze pe deţinut în comisia de liberare condiţionată în data de 23 octombrie 2017, acesta beneficiind, la momentul primei evaluări, de scăderea din pedeapsă a unui număr de 372 de zile de închisoare ca urmare a aplicării legii.

„Această primă Comisie de liberare condiţionată a hotărât, la acea dată, amânarea liberării deţinutului Rusu Marius pentru o perioadă de 6 luni, din cauza naturii şi gravităţii infracţiunii săvârşite, situaţiei disciplinare şi conduitei acestuia, urmând ca acesta să fie reanalizat, în data de 03.05.2018, dată la care a şi fost propus Judecătoriei Deva pentru liberare. Dacă nu ar fi existat legea recursului compensatoriu, criminalul de la Mediaş ar fi fost analizat în prima comisie de liberare condiţionată a Penitenciarului Deva în luna Noiembrie 2018, iar în cea de-a doua comisie - dacă ar fi fost amânat pentru aceleaşi motive - în luna Mai 2019. Prin urmare, azi, Rusu Marius nu era in libertate, iar tânărul din Mediaş nu era ucis”, mai spune liderul federaţiei.

În sursa citată este atrasă atenţia că din cei peste 14.000 de beneficiari ai recursului compensatoriu de până la acest moment, peste 70% vor recidiva într-un orizont de timp de 1 - 3 ani de la momentul actual.

„Ceea ce înseamnă că, doar pentru primul an de aplicare, recursul compensatoriu va contribui la fenomenul infracţionalităţii cu peste 10.000 de recidivişti din promoţia Toader. Având în vedere dimensiunea acestui dezastru pentru siguranţa cetăţenilor şi repetatele încercări de dezinformare a opiniei publice reamintim ministrului Toader că infracţiunea constând în "comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora" este sancţionată cu închisoare de la 1 la 5 ani”, mai spune Dumitraşcu.

Precizările vin după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus într-o declaraţie de presă că autorul crimei de la Mediaş nu face parte din categoria celor ce au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu. Totodată, Administraţia Naţională a Penitenciarelor arată că fostul deţinut ar fi fost eliberat şi în condiţiile în care Legea recursului compensatoriu nu ar fi produs efecte, cazul său putând fi analizat în comisia de liberare condiţionată chiar cu două luni înainte.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

Un tânăr de 25 de ani a murit, în weekend, la Spitalul din Mediaş, judeţul Sibiu, acesta fiind înjunghiat în urma unui conflict izbucnit între mai mulţi localnici, într-un club, apoi continuat în stradă. Agresorul fusese eliberat recent în baza recursului compesatoriu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4689 / 4753
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...