ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Florin Cîţu: Deficitul bugetar nu va depăşi în acest an 3,6% din PIB şi nu creştem taxele

08 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

Potrivit ministrului de resort, chiar dacă România s-a împrumutat cu aproape 14 miliarde de euro în plus faţă de cât de previzionase, s-a reuşit să se facă economii la dobânzi de circa 700 de milioane de lei.

 
 
Deficitul nu va depăşi în acest an 3,6% din PIB şi taxele nu vor fi majorate, indiferent de situaţie, a declarat, marţi seară, la Realitatea Plus, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

"Indiferent de situaţie, în anul acesta deficitul nu va depăşi 3,6% din PIB şi nu creştem taxele. Constrângerile mele sunt două şi ţin foarte mult la ele: deficitul nu poate depăşi 3,6% din PIB şi nu introducem taxe. Pieţele financiare nu sunt interesate de titluri de can can sau de nu ştiu ce senator care vrea să mai câştige un mandat. Ei vor să ştie dacă România creşte probabilitatea de a plăti datoria sau scade această probabilitate. De aceea trebuie să fim foarte atenţi când comunicăm şi mesajul meu pentru pieţele financiare este că nu depăşim deficitul de 3,6% din PIB şi nici nu creştem taxe. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns la minister a fost să cer situaţia reală a deficitului bugetar. Situaţia reală era că va fi peste 4%. Bugetul pentru anul trecut a fost construit pe un deficit de 2,76%. Necesarul de finanţare a fost construit pe un deficit de 2,76%. Deci, diferenţa trebuia acoperită de undeva şi aveam două variante: împrumuturi sau taxe şi tăieri de cheltuieli", a menţionat Cîţu.


Potrivit ministrului de resort, chiar dacă România s-a împrumutat cu aproape 14 miliarde de euro în plus faţă de cât de previzionase, s-a reuşit să se facă economii la dobânzi de circa 700 de milioane de lei.

"Ca să acopăr acel deficit, a trebuit să ne împrumutăm. Am mers în piaţă şi ne-am împrumutat. Ceea ce nu vedeţi dumneavoastră în titlurile din ziare este următorul lucru: am reuşit să ne împrumutăm mai mult decât era previzionat anul trecut, cu 1,6% din PIB, deci aproape 14 miliarde de lei în plus, fără să creăm o turbulenţă în piaţă. Moneda naţională s-a apreciat în ultima parte a anului, dobânzile au scăzut. Mai mult, am reuşit să facem o economie la dobânzi de aproape 700 de milioane de lei. Ideea este că între titlurile din ziare şi ceea ce s-a întâmplat în realitate este o diferenţă de la cer la pământ. Să reuşeşti într-o lună de zile cu o economie ca a României care a avut şi acea problemă cu ratingul şi să rămânem şi cu buffer-ul, e ceva. Ne-am împrumutat mai mult, cursul s-a apreciat, dobânzile au scăzut şi nicio problemă de finanţare. Nu am văzut niciun Guvern să facă aşa ceva. Am apreciat ce au spus cei de la Standard & Poors, că deficitul nu este al acestui guvern, ci al celui precedent, prin cheltuieli iresponsabile", a subliniat demnitarul.

Acesta a adăugat că actualul Guvern s-a împrumutat din piaţă, în euro, la o dobândă de 0,3% pe an, în comparaţie cu fostul Executiv, care a ales să se împrumute la o dobândă anuală, în aceeaşi monedă, de 0,84%.

"Am împrumutat de pe piaţa internă în euro, pentru că era preţul fantastic de bun. Facem schimb valutar şi după aceea folosim leii pentru plăţi şi acoperirea deficitului. Predecesorii se împrumutau la 0,84% pe an, noi ne-am împrumutat la 0,3% pe an, în euro, chiar şi mai puţin. Împrumuturile sunt o chestie normală, nu adăugăm la datoria publică foarte mult. Datoria publică este undeva la 36% şi încercăm să o ţinem acolo. Plafonul a rămas la 40%", a spus Florin Cîţu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3997 / 5347
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul anulării unei proceduri de achiziție publică în etapa reevaluării ofertelor
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...