Deputaţii au votat pentru reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România
03 Mai 2023
AgerpresProiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Deputaţii au adoptat, miercuri, reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, la cererea preşedintelui României.
S-au înregistrat 186 de voturi "pentru", 73 de voturi "contra" şi o abţinere.
Legea are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 31/2007. Potrivit expunerii de motive, demersul legislativ urmăreşte actualizarea adresei sediului instituţiei, stabilirea competenţelor prin aprobarea statutului Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prevederea posibilităţii stabilirii prin statut a regulilor de retragere a calităţii de membru al Academiei, precum şi instituirea unor dispoziţii referitoare la salarizarea personalului instituţiei.
S-au înregistrat 186 de voturi "pentru", 73 de voturi "contra" şi o abţinere.
Legea are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 31/2007. Potrivit expunerii de motive, demersul legislativ urmăreşte actualizarea adresei sediului instituţiei, stabilirea competenţelor prin aprobarea statutului Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prevederea posibilităţii stabilirii prin statut a regulilor de retragere a calităţii de membru al Academiei, precum şi instituirea unor dispoziţii referitoare la salarizarea personalului instituţiei.
În cererea de reexaminare a preşedintelui se precizează, între altele, că introducerea în conţinutul legii, nu doar prin Statut, a unor criterii clare care să permită o evaluare obiectivă a posibilităţii de dobândire a calităţii de membru AOSR, respectiv a cauzelor ce determină sau pot determina pierderea acestei calităţi ar asigura îndeplinirea cerinţelor de calitate a legii, din perspectiva necesităţii asigurării stabilităţii şi predictibilităţii normei aplicabile beneficiarilor săi.
Potrivit proiectului, criteriile minimale care trebuie îndeplinite simultan pentru acordarea calităţii de membru al AOSR sunt următoarele: pentru membrii titulari: deţinerea gradului didactic de profesor universitar abilitat sau a gradului ştiinţific de cercetător ştiinţific gradul I, creatori de şcoli de cercetare în universităţi sau institute de cercetare, iniţiatori de noi domenii de cercetare care au condus proiecte/programe de cercetare, autori ai unor lucrări de referinţă în domeniile de specialitate, cu dovezi ale recunoaşterii ştiinţifice cuprinse în bazele de date indexate internaţional; pentru membrii corespondenţi: deţinerea gradului didactic de cel puţin conferenţiar universitar sau a gradului ştiinţific de cel puţin cercetător ştiinţific gradul II, abilitaţi în domeniul lor de cercetare, autori ai unor lucrări de referinţă în domeniile de specialitate, cu dovezi ale recunoaşterii ştiinţifice cuprinse în bazele de date indexate internaţional.
Evaluarea solicitărilor de acordare a calităţii de membru titular sau corespondent al AOSR se face prin procedura stabilită în Statut.
Salarizarea personalului din aparatul de lucru al AOSR se face în condiţiile aplicabile personalului bugetar, mai prevede un amendament al proiectului.
Deputatul USR Iulian Bulai a declarat în plen că există o Academie în România, care trebuie îmbunătăţită, condiţii în care nu mai este necesară o altă academie, care are nevoie la rândul său de resurse, "care împarte titluri şi care este o instituţie bugetară".
"Nu este un ONG, nu este un club al celor care se consideră ei între ei academicieni. (...) Este greşit să investim bani mai departe într-o sinecură", a afirmat Iulian Bulai.
Liderul deputaţilor AUR, Antonio Andruşceac, a arătat că formaţiunea din care face parte susţine cercetarea şi dezvoltarea şi de aceea a adus în atenţia publică ceea ce se întâmplă la Institutul Naţional de Cercetare Aerospaţială.
"Cercetarea şi dezvoltarea din institutele româneşti vreţi s-o puneţi pe butuci, în schimb vreţi să acordaţi în continuare sinecuri unor oameni care, dacă n-au loc în Academia Naţională, pot merge să-şi aducă aportul în institutele care sunt în suport din subordinea Academiei Naţionale sau în institutele naţionale de cercetare şi dezvoltare. "Da" cercetării şi dezvoltării, "nu" sinecurilor!", a afirmat deputatul AUR.
Şi deputata neafiliată Violeta Alexandru a criticat proiectul de lege, afirmând "cu subiect şi predicat" că "această instituţie trebuie desfiinţată".
"Avem un etalon în România, acela este cel fixat de Academia Română. Dacă vă uitaţi la declaraţiile reprezentanţilor Academiei Române, dacă vă interesează acest subiect - declaraţii făcute în spaţiul public -, domniile lor explică foarte clar ce confuzie se face în spaţiul public prin înfiinţarea şi susţinerea de la stat, din taxele şi impozitele românilor, a unei academii mai micuţe, ca să dea satisfacţie celor care nu se ridică la standardele de cercetare stabilite şi validate de reprezentanţii Academiei Române. (...) Aşa cum aţi votat proiectul de lege, practic faceţi ceea ce aţi cam făcut în politică şi în Parlament în ultimii ani: cedaţi grupurilor care fac presiune şi vor mai mulţi bani de la stat. Şi nu doar că cedaţi, dar le daţi până la cer, până la Dumnezeu. (...) Vrei bani de la stat, că n-am nicio problemă cu tine să te numeşti academie, institut, club, cum vrei să te numeşti, atâta vreme cât nu cer bani de la stat. (...) Dar vrei bani de la stat? Atunci cum poţi să pretinzi că nu are dreptul statul să aibă un cuvânt de spus în cheltuirea acestor fonduri, ci să decizi eminamente intern? Aşa ceva este anormal!", a afirmat Violeta Alexandru.
Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 778 / 5346 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...