ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Camera Consultanţilor Fiscali cere clarificări despre impozitul minim pe cifra de afaceri şi pe activitatea de petrol şi gaze

18 Martie 2025   |   Agerpres

CCF solicită Ministerului Finanţelor să confirme dacă aprecierea cu privire la aplicarea legislaţiei incidente anului 2024 este una corectă.

 
 
Camera Consultanţilor Fiscali (CCF) a transmis o nouă adresă la Ministerul Finanţelor, în care susţine că legislaţia în privinţa impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA) şi a celui suplimentar din activitatea de petrol şi gaze (ICAS) nu este clară, unele companii plătind doar IMCA, iar altele ICAS.

"Am identificat în practică un comportament neunitar în aplicarea acestor prevederi legale de către operatorii economici. Unii dintre aceştia, în analiza impozitului pe profit, au interpretat legislaţia luând în considerare faptul că impozitul pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri, aşa încât au declarat şi plătit impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA de 1%) pentru anul 2024, chiar dacă au obţinut venituri şi din activitatea de petrol şi gaze", se arată în adresa CCF.


Potrivit consultanţilor fiscali, alţi operatori economici au înţeles că trebuie să declare şi achite impozitul pe profit datorat pentru anul 2024, indiferent de valoarea acestuia raportat la IMCA şi, suplimentar acestuia, impozitul specific pe cifra de afaceri (ICAS de 0,5%).

"Înţelegerea noastră, la nivelul anului 2024, este că agenţii economici care obţin venituri şi din derularea activităţilor conform codurilor CAEN referitoare la petrol şi gaze, pe lângă veniturile obţinute din derularea activităţii curente, au obligaţia de a achita un impozit suplimentar impozitului pe profit, respectiv un impozit specific pe cifra de afaceri", a afirmat Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali.

Camera Consultanţilor Fiscali susţine că agenţii economici care au obţinut venituri, la nivelul anului 2024, atât din activitatea comercială de bază (alta decât domeniul petrol şi gaze), cât şi venituri, chiar incidentale/minimale, din activităţi economice din domeniul petrol şi gaze, conform codurilor CAEN expres prevăzute în legislaţia fiscală aplicabilă, sunt obligaţi să achite impozitul pe profit conform art. 13 din Codul fiscal şi un impozit suplimentar (ICAS), conform art. 18^3 din Codul fiscal - în vigoare în anul 2024.

CCF solicită Ministerului Finanţelor să confirme dacă aprecierea cu privire la aplicarea legislaţiei incidente anului 2024 este una corectă.

"Pentru anul 2024 nu se mai pot realiza modificări legislative şi, prin urmare, este lipsit de eficienţă ca la această oră să mai reiterăm criticile cu privire la caracterul injust şi chiar lipsit de logică al cuprinderii în baza de impozitare a ICAS a veniturilor din activităţile care nu au nicio legătură cu sectorul de petrol şi gaze vizat, de altfel, de lege. Astfel, aceste clarificări sunt necesare doar pentru a evita aplicarea incorectă şi neunitară a legislaţiei fiscale la nivelul anului fiscal 2024 de către contribuabili şi sancţionarea lor drastică de către Fisc la o dată ulterioară", a declarat Doru Dudas, preşedintele Comitetului Fiscal al CCF.

Guvernul a adoptat pe 31 ianuarie un act normativ prin care se stabileşte obligaţia de plată a impozitului suplimentar pe cifra de afaceri pentru toate persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale.

"Potrivit noilor reglementări, se stabileşte obligaţia de plată a impozitului suplimentar pe cifra de afaceri (ICAS) pentru toate persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale. Ordonanţa indică codurile CAEN corespunzătoare activităţilor principale sau secundare desfăşurate în sectoarele petrol şi gaze naturale, clarifică sfera de aplicare a ICAS prin instituirea unor reguli specifice în ceea ce priveşte stabilirea obligaţiei de plată pentru persoanele juridice străine care în mod individual sau într-o formă de asociere livrează bunuri, prestează servicii pe teritoriul României sau livrează bunuri de pe teritoriul României, desfăşurând activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, dar care nu au înregistrat un sediu permanent în România", arată Guvernul.

Executivul menţionează că pentru a reduce riscul de neplată a impozitului se instituie reguli pentru constituirea de către aceste persoane juridice a unei garanţii de 1.000.000 euro, precum şi reguli pentru desemnarea unui reprezentant pentru calcularea, declararea şi plata acestui impozit.

Prin ordonanţă se stabileşte, de asemenea, excluderea din sfera de aplicare a ICAS, în anumite condiţii, a contribuabililor care au obţinut venituri din vânzarea combustibililor solizi, naftalinei, uleiului pentru încălzire, petrolului lampant, hidrogenului, produselor lubrifiante şi de răcire.

Actul normativ instituie şi reguli de aplicare/ieşire din cadrul sistemului de impozitare, pentru persoanele juridice care încep/încetează să desfăşoare activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, se clarifică faptul că ICAS nu intră în sfera de aplicare a convenţiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alt stat şi se efectuează corelări tehnice necesare ca urmare a modificărilor/completărilor propuse.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 37 / 5429
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...