ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Teodoru (MMAP): Producătorul de echipamente electrice şi electronice ar trebui să fie răspunzător pentru ceea ce pune pe piaţă

22 Martie 2023   |   Agerpres

Potrivit reprezentantului MMAP, la momentul actual, există neînţelegeri pe anumite aspecte în legislaţia care se referă la reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).

 
 
Producătorul de echipamente electrice şi electronice ar trebui să fie răspunzător pentru ceea ce pune pe piaţă şi nu trebuie să fie absolvit de absolut nimic doar pentru că şi-a "transferat" responsabilitatea către un OIREP, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Cosmin Teodoru, director al Direcţiei Gestionarea Deşeurilor, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
 
"Legislaţia în sine spune că partea de responsabilitate este a producătorului. Producătorul ar trebui, ca şi la ambalaje, să fie răspunzător pentru tot ceea ce pune pe piaţă. Faptul că 'a transferat' responsabilitatea în altă parte nu îl absolvă de absolut nimic. Între producători şi organizaţiile de transfer al responsabilităţii care sunt, astăzi, pe piaţă există o relaţie comercială, contractuală. Am semnat un contract prin care cineva se ocupă de ceva ce trebuie să fac eu, ca producător. Asta nu înseamnă că producătorul se duce frumos acasă şi am rezolvat problema. Va veni momentul, probabil, când o să se trezească producătorii că au pasat responsabilitatea cuiva care a reuşit sau nu prea a reuşit să le atingă obiectivele", a explicat Teodoru.
 
Potrivit reprezentantului MMAP, la momentul actual, există neînţelegeri pe anumite aspecte în legislaţia care se referă la reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).
 
"Putem spune că avem o problemă, în sensul că nu există o lege de aprobare a unei ordonanţe. O ordonanţă de urgenţă îşi produce efectele a doua zi, în funcţie de termenul indicat. Deci, nu putem spune că nu am avea legislaţie. Faptul că trenează în Parlament de ceva ani, nu este neapărat nici vina noastră, nici a dvs. Că avem neînţelegeri pe anumite aspecte, asta rămâne de discutat şi să vedem ce va ieşi din Parlament. Prima neînţelegere se referă la responsabilitate. Această ordonanţă, pentru cine are curiozitatea, are peste 200 de pagini de amendamente, care sunt în diverse stadii. A mai venit cineva, a mai adăugat câte ceva, dar cum a intrat în comisie aşa a şi ieşit... Suntem în situaţia, în momentul de faţă, în care responsabilitatea a fost discutată. Unii spun că responsabilitatea este a OIREP-ului (Organizaţie care Implementează Obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului, n.r.), alţii că este a producătorilor. De aici apar foarte multe discuţii", a spus Teodoru.
 
Clearing House este un sistem care va ajuta la asigurarea unei mai mari transparenţe şi control în domeniul DEEE, deşeuri periculoase cu impact major asupra mediului. Termenul pentru înfiinţarea Clearing House a fost 5 ianuarie 2023.
 
Ţinta de colectare obligatorie la nivelul Uniunii Europene pentru DEEE este de 65%. Conform statisticilor oficiale, în România, în 2021, rata de colectare a fost de 43%, iar peste 30% dintre aceste deşeuri generate se pierd fie la gropile de gunoi, fie în exporturi de fier vechi etc.
 
Reprezentanţii autorităţilor de reglementare, ai OIREP-urilor şi ai procesatorilor au participat, miercuri, la conferinţa "Managementul Deşeurilor. Clearing House şi ţintele de colectare pentru DEEE". 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2435 / 9431
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...