Riscurile și oportunitățile financiare legate de schimbările climatice reconfigurează rolul directorului financiar în companii
05 Aprilie 2023
Radu Bădiceanu, Partener PwC RomâniaPe măsură ce riscurile și oportunitățile financiare legate de schimbările climatice devin un aspect important pe agenda strategică a companiilor, directorii financiari capătă un rol (și mai) important în toată această ecuație, rol ce nu va fi ușor și care va necesita răbdare, tact, diplomație și, nu în ultimul rând, leadership.
Directorii financiari și funcția lor financiară au avut întotdeauna rolul de a sprijini procesul decizional strategic prin agregarea și analiza diferitelor tipuri de informații financiare și non-financiare. Însă, în condițiile în care companiile se așteaptă să se confrunte cu o avalanșă de cerințe de raportare și de conformitate în anii următori, dincolo de raportare, este nevoie ca directorii financiari să fie implicați în procesul decizional ESG, în special în strategia de finanțare a companiei și în comunicarea cu investitorii.
Companiilor li se cere din ce în ce mai mult să își expună strategia și obiectivele/performanțele de mediu, sociale și de guvernanță pentru a-și asigura finanțarea, deoarece acestea au devenit un factor important pe care potențialii investitori și finanțatori le iau în calcul atunci când evaluează organizațiile pentru decizii de creditare sau de investiții. Mai mult, finanțările sustenabile sunt o altă oportunitate pe care directorii financiari ar trebui să o analizeze din perspectiva impulsionării strategiilor ESG ale companiei.
O analiză realizată de PwC arată că, pentru a atinge obiectivele ESG pe termen lung, directorii financiari vor trebui să îndeplinească patru roluri:
- rol strategic - care presupune că aceștia înțeleg legătura dintre obligațiile de raportare, obiectivele ESG, dar și obiectivele companiei, aducând riscurile și oportunitățile pe termen lung ale sustenabilității la baza strategiei organizaționale.
- rol catalizator - având posibilitatea de a alinia strategia, organizația și cultura unei companii la o agendă comună de sustenabilitate.
- rol integrator pentru a crea rețele între departamente, furnizori și alte părți interesate
- rol de comunicator transparent și eficient pentru a le transmite clar acționarilor, pe baza unor date concrete și corelate, oportunitățile de afaceri aduse de o agendă de sustenabilitate.
În plus, atunci când introduc factorii de sustenabilitate în deciziile de afaceri, directorii financiari trebuie să acorde atenție și priorităților specifice piețelor în care organizația lor este prezentă și diverselor aspecte ale comunităților locale ale căror interese pot fi diferite de cele ale comunităților din alte regiuni. De asemenea, aceștia trebuie să analizeze potențialul impact al climei asupra afacerii la nivel local și să pregătească diferite scenarii, precum și răspunsul companiei pentru fiecare dintre acestea.
Tehnologia are un rol important în misiunea directorilor financiari de a răspunde cerințelor de sustenabilitate
În altă ordine de idei, directorii financiari trebuie să aibă în vedere și soluțiile IT existente pentru a vedea unde și cum pot fi integrate datele și verificările ESG în ansamblul de instrumente de guvernanță, risc și conformitate. În colaborare cu alte departamente, de exemplu IT, aceștia au misiunea de a participa la procesul de evaluare a tehnologiilor pentru a lua cele mai bune decizii în privința a ceea ce urmează a fi implementat, dar și cum pot fi utilizate soluțiile deja prezente în companiile lor.
O altă responsabilitate care cade în sarcina directorilor financiari este de a comunica obiectivele și performanțele legate de sustenabilitate:
- Investitorilor, creditorilor și agențiilor de rating: asigurarea unei raportări transparente prin sisteme eficiente de colectare și analiză a datelor pe tot lanțul valoric, identificarea avantajelor financiare din noile modele de afaceri, tranzacții și transformări.
- Autorităților de reglementare/fiscale: furnizarea unori evaluări cu privire la stimulentele disponibile și abordări privind obligațiile fiscale datorate, asigurarea conformității cu standardele de reglementare privind nevoile de sustenabilitate.
- Clienților, furnizorilor: identificarea și cuantificarea expunerii financiare la riscurile ESG de-a lungul întregului lanț valoric.
- Intern: promovarea colaborării în ceea ce privește transformarea organizațională sustenabilă, asigurându-se că angajații, procesele și noile tehnologii funcționează împreună în mod eficient.
În concluzie, pe măsură ce riscurile și oportunitățile financiare legate de schimbările climatice devin un aspect important pe agenda strategică a companiilor, directorii financiari capătă un rol (și mai) important în toată această ecuație, rol ce nu va fi ușor și care va necesita răbdare, tact, diplomație și, nu în ultimul rând, leadership.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2023 / 9124 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...