ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Precup (Cancelaria premierului): Avem nevoie de o sofisticare a instrumentelor financiare pentru că vrem să fim parte la OCDE

22 Octombrie 2024   |   Agerpres

El a făcut referire la Real Estate Investment Trust (REIT), care reprezintă o formă juridică specifică pentru companiile publice care deţin active imobiliare şi distribuie aproape în totalitate veniturile obţinute din exploatarea acestor active către acţionarii lor sub formă de dividende, fiind reglementată de un cadru legislativ clar.

 
 
România trebuie să vină cu instrumente financiare diferite pentru a atrage şi a mobiliza investiţii, în condiţiile în care nu se mai poate baza doar pe fonduri europene, iar cele de convergenţă probabil nu vor mai exista, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria prim-ministrului şi preşedintele Consiliul Interministerial pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat.

El a făcut referire la Real Estate Investment Trust (REIT), care reprezintă o formă juridică specifică pentru companiile publice care deţin active imobiliare şi distribuie aproape în totalitate veniturile obţinute din exploatarea acestor active către acţionarii lor sub formă de dividende, fiind reglementată de un cadru legislativ clar.


Proiectul de lege privind societăţile de investiţii imobiliare a trecut de Senat şi se află în dezbatere la Camera Deputaţilor.

Secretarul de stat a subliniat că o astfel de legislaţie este foarte importantă pentru piaţa de capital, pentru investitori, în condiţiile în care sectorul construcţiilor generează peste 8% din PIB-ul României.

"Pe piaţa de capital noi avem bani, nu e o problemă de bani sau neapărat de deponenţi noi. Nu avem foarte multe oportunităţi. Am văzut la listarea Hidroelectrica, a fost suprasubscrisă. Avem nevoie de noi oportunităţi şi, aşa cum s-a arătat, prezenţa unui REIT pe piaţa de capital va încuraja mai mulţi investitori sau mai mulţi actori din domeniul real estate să fie prezenţi, să fie acolo. Pe de altă parte, aduce guvernanţă şi transparenţă, ceea ce într-o companie care nu este listată la bursă, e mai greu de monitorizat. Pe piaţa de capital ai un gardian, Bursa de Valori, ai investitori care se uită - şi se generează valoarea adăugată pentru investiţii. Eu cred foarte tare că un guvern trebuie să se uite la a crea bogăţie pentru a avea de unde să o distribuie", a menţionat Mihai Precup, la conferinţa "Prima discuţie a mediului de business despre REIT: instrumentul care conectează piaţa imobiliară din România cu potenţialul de dezvoltare prin piaţa de capital", organizată de Bursa de Valori Bucureşti şi Meta Estate.

Potrivit acestuia, chiar dacă aceste REIT-uri au anumite avantaje fiscale, ele vin cu un pachet legislativ consolidat care protejează atât investitorii, fie de retail, cât şi proprietarul REIT-ului, cel care gestionează, management-ul acestuia.

"Dezvoltând acest sector, generezi bogăţie, iar după aceea, guvernul să o genereze înspre oameni, mai departe. După cum spuneam, bani sunt pe piaţa de capital. Avem nevoie de mai multe instrumente financiare. Avem nevoie de o sofisticare a instrumentelor financiare pentru că vrem să fim parte la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, n.r.). Ştiţi foarte bine, în următorii ani, România, probabil în termeni de PIB per capita va depăşi media europeană. Trebuie să venim cu instrumente financiare diferite pentru a trage şi a mobiliza investiţii. Nu putem să ne bazăm doar pe fonduri europene sau pe cele de convergenţă care nu vor mai fi la un moment dat. Trebuie să venim cu instrumente financiare mai sofisticate, care să mobilizeze capital", a mai spus secretarul de stat.

El a subliniat că majoritatea ţărilor care fac parte din OCDE generează peste 80% din PIB-ul mondial.

"Avem nevoie să ne apropiem de aceste ţări. Vrem să fim o ţară dezvoltată, avem nevoie de o piaţă de capital mai matură, cu instrumente financiare mai sofisticate, pentru că nu putem să ne bazăm doar pe obligaţiuni Fidelis şi pe cumpărare de acţiuni la companii de stat. Trebuie să venim cu alt tip de instrumente financiare", a explicat acesta.

În opinia sa, acest instrument pe sectorul real estate, imobiliare, construcţii, este cel mai bun în prezent, atât pentru diversificarea instrumentelor financiare, cât şi pentru a mobiliza capital.

Potrivit reprezentanţilor BVB, REIT-urile securitizează investiţiile imobiliare, oferind investitorilor posibilitatea de a deţine o cotă dintr-un portofoliu imobiliar diversificat, beneficiind de aceleaşi avantaje fiscale şi operaţionale ca în cazul deţinerii directe a unei proprietăţi.

În prezent, mediul de business din România este aproape de a beneficia de o astfel de legislaţie, pas care este de aşteptat să ajute investitorii şi companiile locale să deblocheze capitalul necesar pentru proiectele imobiliare, stimulând atât piaţa imobiliară, cât şi economia în ansamblu, precizează sursa citată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 791 / 9764
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...