
Pogonaru (AOAR): Apartenenţa României la Schengen ar duce la fluidizarea comerţului intra-european
17 Noiembrie 2022
AgerpresAcesta a menţionat, totodată, că mediul de afaceri din România îşi doreşte acces egal la fluxurile europene.
Apartenenţa noastră la Schengen ar duce la întărirea pieţei interne a Uniunii Europene, la fluidizarea comerţului intra-european şi la lanţuri de valoare europene mai eficiente, a spus, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru.
"Apartenenţa noastră la Schengen ar duce la întărirea pieţei interne a Uniunii Europene, la fluidizarea comerţului intra-european, la lanţuri de valoare europene mai eficiente. Se vorbea aici de România ca Hub regional logistic, se vorbea de Constanţa, Arad ca posibile centre pentru huburile logistice de distribuţie. Nu ştiu dacă ştiţi câte multinaţionale au în momentul de faţă centre de coordonare în România pentru bunuri de larg consum şi ar fi logic ca şi mişcările din România în diverse direcţii spre piaţa europeană să fie fluide. Acest lucru nu se întâmplă la ora actuală. Dacă am reuşi să devenim Hub, s-ar crea o situaţie de stabilitate economică, o situaţie în care ar fi mai multe locuri de muncă, o situaţie în care migraţia din această zonă s-ar reduce datorită unui plus de stabilitate şi prosperitate economică. Când zicem "Merităm în Schengen", noi spunem merităm să fim centrul de stabilitate economică", a declarat Pogonaru.
Acesta a menţionat, totodată, că mediul de afaceri din România îşi doreşte acces egal la fluxurile europene.
"Sunt două direcţii principale, ceea ce vrem noi este de fapt accesul egal pentru România la fluxurile europene, libera circulaţie în aceeaşi măsură, în condiţii egale pentru toate ţările din regiune, persoane, bunuri şi servicii. Întâmplarea face să fiu implicat în diversele activităţi în privinţa dezvoltării economiei circulare. Nu ştiu dacă ştiţi, dar România a reuşit să dezvolte capacităţi de producţie remarcabile în domeniul ăsta. România are firme ca Promateris, care este în mod clar principalul producător de ambalaje biodegradabile din Europa Centrală şi de Est. Ştiţi cum funcţionează stabilirea preţului la pungile acelea verzi pe care le vedeţi în România când le exporţi în Ungaria? Nu mai vorbesc de Grecia, care este o piaţă clară pentru firmele româneşti. În magazin, pungile vor sta 30 de zile dacă ţi se scad zilele care stau în vamă, iar o zi înseamnă 3% din preţ. Ca să aveţi imaginea a ceea ce se pierde şi de ce este atât de de important în cadrul unui proiect european, să dai condiţii egale de competiţie pentru mediul de afaceri românesc... Asta e valabil pentru toate mărfurile perisabile", a explicat Florin Pogonaru.
Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a organizat, joi, o conferinţă de presă ce a avut ca temă aderarea României la zona Schengen şi impactul benefic pe care aceasta îl va genera pentru dezvoltarea pieţei interne, inclusiv prin crearea de avantaje suplimentare pentru economiile tuturor statelor membre.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2912 / 9431 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...