
Noi modificări în plan procesual – o reformă necesară pentru eficientizarea justiției în materia cererilor de valoare redusă
14 Mai 2025
Irina Văleanu, Counsel și Iunia Radu, Senior Associate - BACIU PARTNERSNoi modificări în plan procesual – o reformă necesară pentru eficientizarea justiției în materia cererilor de valoare redusă
![]() |
La data de 08.05.2025, prin Decretul nr. 627/2025, Președintele României a promulgat Legea nr. 57/2025 pentru modificarea art. 1026 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, prin care au fost aduse modificări semnificative în sensul creșterii pragului valorific de la 10.000 lei la 50.000 lei.
Legea nr. 57/2025 va fi publicată în Monitorul Oficial, Partea I, urmând să intre în vigoare la 3 zile de la data publicării.
Contextul și scopul modificării
Această schimbare legislativă are ca scop principal eficientizarea activității instanțelor judecătorești și reducerea încărcării acestora. Prin extinderea aplicabilității procedurii simplificate la cererile de valoare redusă, se urmărește o soluționare mai rapidă a litigiilor de mică amploare, facilitând astfel accesul la justiție.
Potrivit expunerii de motive, procedura specială a cererilor de valoare redusă oferă multiple avantaje atât instanțelor, cât și părților din procesul civil, permițând soluționarea cauzelor și fără prezența fizică a acestora, fapt ce contribuie la reducerea semnificativă a duratei de soluționare a acestor cereri și limitează, totodată, numărul de persoane prezente fizic în sălile de judecată.
Expunerea de motive evidențiază și un alt avantaj al procedurii cererilor de valoare redusă: aceasta simplifică activitatea instanțelor, permițând soluționarea rapidă a numeroase cereri similare. În plus, hotărârile judecătorești pronunțate în această materie nu sunt supuse căii de atac extraordinare a recursului, ceea ce accelerează definitivarea lor.
Cine și când se poate folosi procedura cererilor de valoare redusă
Procedura specială a cererilor de valoare redusă este pusă la dispoziția justițiabililor ca o alternativă a procedurii de drept comun. Astfel, orice debitor care deține o creanță certă, lichidă și exigibilă evaluabilă în bani, cu o valoare ce nu depășește cuantumul de 50.000 lei se poate adresa instanțelor judecătorești competente cu soluționarea unei cereri de valoare redusă.
Este important de reținut că pentru determinarea admisibilității procedurii, din perspectiva valorii, nu se va lua în considerare câtimea accesoriilor, precum dobânzi, penalități, fructe, cheltuieli de judecată sau alte venituri accesorii.
Totodată, trebuie avute în vedere și domeniile de excludere de la aplicare a acestei proceduri, astfel cum sunt prevăzute la art. 1026 alin. (2) și (3) din Codul de procedură civilă – respectiv domeniile dreptului fiscal, vamal, administrativ, al dreptului muncii, succesiunilor, arbitrajului, insolvenței, asigurărilor sociale și altele similare - precum și litigiile care vizează răspunderea statului pentru fapte sau omisiuni săvârșite în exercitarea autorității publice, cele referitoare la starea civilă ori capacitatea persoanelor fizice, drepturile patrimoniale izvorâte din relații de familie, închirierea bunurilor imobile sau cele care implică încălcări ale dreptului la viață privată ori alte drepturi ce țin de personalitate.
Reguli speciale aplicabile în procedura cererilor de valoare redusă
Procedura se desfășoară în scris și, de regulă, fără citarea părților, cu excepția cazurilor în care instanța consideră necesar sau la cererea unei părți.
Pentru învestirea instanței cu o astfel de cerere, reclamantul trebuie să completeze un formular standard, la care să anexeze toate documentele justificative de care înțelege să se folosească în dovedirea pretențiilor sale.
În mod similar, pârâtul are obligația de a răspunde cererii de chemare în judecată fie prin completarea unui formular prestabilit de răspuns, fie prin orice alt mijloc adecvat, putând formula chiar și o cerere reconvențională.
Printre avantajele acestei proceduri speciale enunțăm următoarele:
(i) în această materie cuantumul taxei judiciare de timbru este unul fix, respectiv 200 lei, spre deosebire de procedura de drept comun unde taxa judiciară de timbru se calculează la valoarea pretențiilor deduse judecății;
(ii) instanța are obligația de a evalua cheltuielile de judecată solicitate în raport de valoarea cererii, urmând să dispună ca partea care a pierdut procesul să suporte doar o sumă proporțională cu valoarea reclamată;
(iii) hotărârea pronunțată de prima instanță este executorie de drept, astfel că cel interesat o poate pune în executare, chiar și în cazul în care pârâtul va formula apel;
(iv) executarea poate fi suspendată doar pentru motive întemeiate, cu depunerea unei cauțiuni de 10% din valoarea contestată;
(v) hotărârea instanței de apel este definitivă, nemaifiind supusă recursului, în acest mod soluționarea litigiului fiind accelerată.
Considerații finale
Modificarea pragului valoric pentru cererile de valoare redusă reprezintă un demers promițător în direcția optimizării sistemului judiciar românesc, vizând o mai bună gestionare a volumului de lucru al instanțelor și o accelerare a soluționării litigiilor minore. Totuși, succesul acestei reforme depinde de implementarea unor mecanisme clare de monitorizare și evaluare, care să garanteze că eficiența procedurală nu se obține în detrimentul calității actului de justiție.
Prin urmare, apreciem această inițiativă legislativă ca un semnal pozitiv din partea autorităților, care demonstrează dorința de a adapta sistemul judiciar la realitățile contemporane, promovând o justiție mai rapidă, eficientă și accesibilă pentru toți.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 45 / 9528 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...