ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nanu (Trezoreria Statului): Nu avem încă modalitatea de cumpărare online a titlurilor de stat; dezvoltăm o astfel de aplicaţie

09 Aprilie 2024   |   Agerpres

Şeful Trezoreriei Statului a amintit şi despre iniţiativele instituţiei referitoare la emiterea de obligaţiuni Samurai, care din punct de vedere al finanţării nu înseamnă prea mult în opinia sa, dar sunt importante pentru atragerea investitorilor.

 
 
România nu oferă încă modalitatea de a cumpăra online titlurile de stat, dar a început un proiect pentru dezvoltarea unei astfel de aplicaţii, a anunţat, marţi, directorul general al Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu.

"Sunt ţări care se adresează segmentului acesta de retail într-un mod agresiv, de exemplu Ungaria. Ungaria are o ţintă precisă: cât din economisirea populaţiei să se ducă în titlurile de stat. Noi am fost mai soft aici şi cred că e într-un fel mai bine aşa, dar e adevărat că e o zonă cu potenţial foarte mare din perspectiva noastră a distribuţiei titlurilor de stat, de exemplu, diaspora. Diaspora e foarte mare. Noi, în modul în care vindem acum titlurile de stat, nu creăm confort diasporei pentru a cumpăra titlurile, pentru că n-avem încă modalitatea de cumpărare online. Aici vrem să ne focusăm în perioada următoare şi avem un proiect pe care l-am început să dezvoltăm o astfel de aplicaţie. (...) Dacă te duci în Dubai şi vrei să cumperi de pe plajă, vei putea să cumperi de pe plajă titluri de stat sau dacă lucrezi în Italia, poţi să cumperi din Italia fără să mai vii în ţară", a subliniat Nanu, la evenimentul Profit.ro - "Investiţii vs Deficit: Provocări şi riscuri în economie sub impactul datoriei şi deficitelor publice în creştere".


Directorul general de la Trezorerie susţine că acest lucru se întâmplă deja în mai multe ţări, unde vânzarea titlurilor de stat retail înregistrează un boom.

"Nu numai la Ungaria mă refer, în agenţia din Irlanda e ceva similar, în Belgia e ceva similar. Plus că dacă ne uităm la indicatorii din piaţă, chiar şi din România, dacă ne uităm la lichiditatea din bănci, dacă ne uităm la indicatorul depozite raportat la credite, se vede clar că - şi mai ales în condiţiile în care sunt o grămadă de măsuri anti-cash, adică reducerea tranzacţiilor cash - asta înseamnă mai mulţi bani în sistemul bancar, înseamnă o introducere a unui lichidităţi suplimentare, care normal se va materializa şi într-o potenţială cerere pentru titluri de retail. Deci aici e un potenţial", a menţionat Nanu.

Şeful Trezoreriei Statului a amintit şi despre iniţiativele instituţiei referitoare la emiterea de obligaţiuni Samurai, care din punct de vedere al finanţării nu înseamnă prea mult în opinia sa, dar sunt importante pentru atragerea investitorilor.

"Pentru noi, emisiunea asta de obligaţiuni Samurai este "peanuts" (mărunţis n.r.), nu înseamnă nimic în finanţare, dar înseamnă enorm să atragi nişte investitori japonezi. 200 - 300 de milioane de euro nu înseamnă nimic, pe piaţa internă emitem într-o singură licitaţie mult mai mult. Deci, practic mergem în piaţa lor, emitem în piaţa lor, emitem în moneda lor, pentru a-i face confortabili, dar ceea ce vrem este să cumpere riscul de credit al României. Odată cumpărat riscul de credit al României te vor monitoriza şi ceea ce s-a întâmplat şi în alte ţări, de exemplu, în Polonia, după câteva obligaţiuni Samurai, investitorii japonezi au început să cumpere şi obligaţiunile în zloţi şi au devenit investitori loiali pieţei japoneze", a explicat el.

Potrivit sursei citate, investitorul japonez are şi un comportament diferit faţă de investitorul american, fiind mult mai conservator şi mult mai loial în investiţii. "Nu o să vândă la prima chestie care se întâmplă în piaţă. Deci, o strategie de diversificare pe tipuri de investitori cu comportament diferit în mod normal nu are cum să ducă la ceva rău.(...) De exemplu, la ultimele emisiuni a fost o altă categorie de investitori care nu cumpărau în România, aşa numiţi investitori oficiali, care înseamnă bănci centrale, fonduri suverane, cumpără acum în România în sume mari, lucru care nu se întâmpla acum 5 ani sau 10 ani în niciun caz", a concluzionat şeful Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 831 / 9433
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...