ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nanu (MF): Avem aproape 50% din necesarul de finanţare asigurat

22 Mai 2025   |   Agerpres

El a subliniat că titlurile de stat Fidelis sunt instrumente de finanţare cele mai sigure şi cu un risc scăzut pentru investitori.

 
 
Ministerul de Finanţe are asigurat aproape jumătate din necesarul de finanţare, a declarat, joi, directorul general al Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu, la evenimentul de listare a noilor titluri de stat Fidelis.

"Noi, ca în fiecare an, încercăm să fim prudenţi pe asigurarea finanţării. Deja avem aproape 50% din necesarul de finanţare asigurat. Din el, o pondere destul de mare, avem 23 de miliarde de lei vândute prin cele două programe, Fidelis-ul 9 miliarde, Tezaurul puţin mai mult, deja Fidelis-ul e undeva la 55% faţă de toate vânzările în cadrul programului de anul trecut. Tranşa pentru donatori, la fel, s-a bucurat de un succes foarte mare. Avem aproape 1 miliard de lei emis în tranşa pentru donatori şi numărul de investitori, deci sunt până în prezent cam 97.000 anul ăsta de ordine plasate. Deci, e clar că programele - şi aşa cum se întâmplă şi în alte ţări, de fapt, nu doar în România - şi în alte ţări sunt de mare succes", a spus Nanu.


El a subliniat că titlurile de stat Fidelis sunt instrumente de finanţare cele mai sigure şi cu un risc scăzut pentru investitori.

"E instrumentul cel mai sigur dintr-o piaţă. Acesta este şi motivul pentru care noi am insistat şi am tot discutat şi cu sindicatul de intermediere să oferim în mod constant astfel de instrumente. Frecvent. Avem şi Tezaurul, care este un program continuu, Fidelis-ul care, bineînţeles, e un program pentru cei care sunt mai activi. Sunt o grămadă de colegi din Finanţe şi de prieteni de-ai mei şi cunoscuţi cărora le place Fidelis-ul. E dinamic, se tranzacţionează în piaţă, sunt preţuri, dar principala caracteristică a acestor instrumente este - nu vreau să zic garanţia - este riscul redus al lor şi asta ar trebui să fie important, în general, pentru investitori, mai ales în contexte ca acesta, caracterizate de volatilitate. Am văzut creşteri şi scăderi bruşte, entuziasm şi durere, să zic aşa. În contexte din astea, titlurile de stat sunt o variantă atractivă ca randamente. Chiar şi faptul că noi resetăm dobânzile şi le punem într-un context de piaţă, că ne place, că nu ne place, dobânzile câteodată în Fidelis sunt mari. Sunt mari şi pentru noi, ca şi cost de finanţare, dar le punem acolo. Ele sunt şi neimpozitate. Deci, credem că oferă un randament foarte atractiv ţinând cont de riscul extrem de scăzut al acestor instrumente. Vreau să subliniez că, din perspectiva statului, plăţile de serviciu de datorie sunt prioritare faţă de orice altceva. Există şi prevederi legale în sensul ăsta. Deci, pentru stat, plata serviciului datoriei este cheie în orice condiţii. Deci, din punctul ăsta de vedere, siguranţa instrumentelor este foarte importantă", a susţinut şeful Trezoreriei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, echipa instituţiei a sunat, joi, clopoţelul la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare dedicată listării Programului de titluri de stat Fidelis lansat în luna mai. Ediţia desfăşurată în perioada 9-16 mai 2025 a înregistrat investiţii de aproximativ 1,2 miliarde lei, prin 12.665 de ordine de subscriere.

"Într-un context de piaţă volatil amplificat de evoluţiile de pe scena economică şi politică, programul Fidelis continuă să reprezinte un reper de stabilitate pentru investirea resurselor financiare ale populaţiei. Anul acesta investiţiile în titluri de stat Fidelis au depăşit deja 9 miliarde de lei, iar volumul subscris la ultima ediţie, de aproximativ 1,2 miliarde lei echivalent, este similar celui obţinut în emisiunea anterioară, printr-un număr de peste 12.600 de ordine de subscriere. Aceste investiţii ne reconfirmă încrederea românilor în acest program şi implicit în statul român", a declarat ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, citat în comunicat.

Parteneriatul dintre Ministerul Finanţelor şi "Morning Glory cu Răzvan Exarhu" şi Rock FM a continuat şi în luna mai, iar cei 1.781 de donatori-investitori au subscris peste 75 de milioane de lei. Şi în cadrul acestei ediţii, persoanele care au făcut dovada donării de sânge începând cu 1 noiembrie 2024, au beneficiat de o dobândă de 7,75, cu 1% mai mare decât cea oferită pentru emisiunile clasice, cu scadenţa la 1 an.

Cele mai accesate emisiuni ale acestei ediţii au fost: emisiunea în lei, cu scadenţa de 1 an, dobânda de 6,75%, cu un total de peste 430 de milioane lei investiţi prin 4.227 ordine; emisiunea în euro, cu scadenţa la 7 ani, dobânda de 6,25%, cu o sumă totală investită de peste 45 milioane de euro, echivalentul a peste 230 milioane de lei, plasată prin 2.375 ordine.

Investiţiile totale ale emisiunii în lei, scadenţa la 3 ani şi dobânda de 7,4%, au fost de peste 67 milioane lei, plasate prin 878 ordine. Tot în lei, emisiunea cu scadenţa la 5 ani şi dobânda de 7,80%, a cumulat peste 46 milioane lei, plasate prin 747 ordine.

În ceea ce priveşte emisiunea în euro, cu scadenţa de 2 ani şi dobânda de 3,85%, investitorii au plasat peste 66 milioane euro, echivalentul a peste 341 milioane lei, plasate în 2657 ordine.

MF reaminteşte că valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Donatorii-investitori beneficiază de scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 234 / 9754
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...