ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Moise (PATRES): Statul român supraimpozitează exact producătorii de energie, de care are cea mai mare nevoie

17 Decembrie 2021   |   Agerpres

Cei mici vor dispărea din piaţă, iar cei mari îşi vor reduce marginal producţia, estimează el.

 
 
Statul român supraimpozitează, prin Legea 259 privind plafonarea şi compensarea facturilor, exact producătorii de energie, de care are cea mai mare nevoie pentru reducerea preţurilor, a afirmat, vineri, Martin Moise, prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România - PATRES.
 
"Ar trebui să vedem o revenire (a preţurilor - n.r.) din aprilie-mai, dar ce facem dacă nu o vedem, pentru că o parte dintre producători nu vor mai fi în piaţă din cauza măsurilor luate pentru această iarnă. Suntem într-un moment în care avem nevoie de un restart al investiţiilor care se va amâna şi atunci intrăm într-un cerc vicios. Problema fundamentală pe care o are toată Europa în momentul de faţă este lipsa capacităţilor de producţie şi cea mai mare greşeală pe care poţi să o faci ca stat român în acest moment este să dai în cap producătorilor", a precizat Moise.
 
Cei mici vor dispărea din piaţă, iar cei mari îşi vor reduce marginal producţia, estimează el.
 
"Uite cum dintr-o măsură administrativă prin care tu vrei să penalizezi un profit nejustificat, îl aduci tocmai pe producător, de care tu depinzi cel mai tare în acest moment, în stare de insolvenţă. Avem o problemă de capacitate în toată Europa, în România este extraordinar de gravă această lipsă de capacităţi de producţie şi ar trebui să stimulăm investiţiile în capacităţi de producţie cât mai urgent se poate. Iar noi, acum, prin nişte reglementări prin care vrem să penalizăm nişte băieţi deştepţi, îi penalizăm tocmai pe cei care produc. Noi omorâm vaca, cea care trebuie să dea lapte, iar aceasta nu este de loc în regulă", a continuat reprezentantul PATRES.
 
El a arătat că impozitul pentru preţul de peste 450 de lei pe MWh nu se aplică doar pentru energia produsă, ci şi pentru cea cumpărată. Pe bursă în acest moment sunt preţuri de peste 1.000 de lei, iar producătorii de energie regenerabilă au nevoie să cumpere un surplus din piaţă pentru a-şi echilibra producţia.
 
Reprezentanţii PATRES au dat exemplu o firmă din cadrul organizaţiei, care avea contract de achiziţie de energie pentru tot anul viitor la preţul de 200 de lei pe MWh de la un producător de stat. Acesta din urmă a preferat să rezilieze contractul, să plătească penalităţi şi să vândă energia mai scump pe bursă, iar producătorul din surse regenerabile se pregăteşte de insolvenţă.
 
"România este importator net şi spunem că ne dorim să construim mii de MW. Cine va face asta? Acel producător care stă să intre în insolvenţă? Poate mai voia să se extindă, să mai facă un parc, poate are prieteni la el în ţară care şi ei ar fi vrut să vină să investească şi o să le spună tuturor: Uite ce m-a făcut statul român, să nu mai mergeţi în ţara aia, nu aveţi ce căuta acolo, mergeţi în Bulgaria sau în Polonia, că acolo lucrurile sunt mai normale", a mai spus Moise. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4739 / 9140
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...