ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mircea Abrudean: Guvernul ar trebui să aprobe Programul ‘Anghel Saligny’ în această săptămână

31 August 2021   |   Agerpres

El a reiterat asigurările că proiectele de dezvoltare locală vor fi finanţate fără să se ţină cont de culoarea politică a celor care conduc comunităţile locale.

 
 
Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, a declarat, marţi, la o întâlnire cu autorităţile judeţene şi cu primarii localităţilor vasluiene, că în această săptămână ar trebui ca Guvernul să aprobe Programul Naţional de Investiţii (PNI) "Anghel Saligny".

"În această săptămână, în mod normal Guvernul României ar trebui să aprobe acest program, care va avea un buget alocat pe următorii şapte ani de 50 de miliarde de lei, peste 10 miliarde de euro, care vor fi investiţi în dezvoltarea infrastructurii. (...) Doar în acest fel, prin investiţii în infrastructură vom reuşi să ne dezvoltăm. Acest program de investiţii va funcţiona pe modelul PNDL, vor exista câteva diferenţe, dar acest mod de lucru a fost unul eficient şi simplu de utilizat pentru beneficiari. Acesta este motivul pentru care el va fi utilizat şi pe mai departe, atât în ceea ce priveşte depunerea proiectelor, cât şi în ceea ce priveşte modalitatea de realizare a achiziţiilor şi de decontare a cheltuielilor", a afirmat secretar general adjunct al Guvernului.

El a reiterat asigurările că proiectele de dezvoltare locală vor fi finanţate fără să se ţină cont de culoarea politică a celor care conduc comunităţile locale.

Cu ocazia întâlnirii de la Vaslui, Mircea Abrudean a prezentat şi o serie de acte normative care au fost sau urmează să fie aprobate de Guvern, cu impact direct asupra activităţii administraţiilor publice locale. Oficialu a făcut referire la recenta ordonanţă aprobată de Guvernul României privind ajustarea contractelor de lucrări publice pe fondul blocajelor intervenite în programele de investiţii derulate de autorităţile publice, din cauza creşterii preţurilor la materialele de construcţii.

"Iată că în final Guvernul a venit cu această ordonanţă care este, de altfel, prima de acest fel din Uniunea Europeană, un act normativ care îşi propune să sprijine autorităţile în deblocarea proiectelor de investiţii în urma blocajului survenit din cauza acestei creşteri neprevăzute a preţurilor, care a avut loc peste tot, nu numai la noi. Actul normativ aprobat de Guvern conţine o formulă şi nişte indici de ajustare care au fost stabiliţi în urma consultărilor care au avut loc într-un grup de lucru extins, din care au făcut parte foarte multe instituţii, inclusiv reprezentanţi ai patronatului constructorilor şi toţi cei implicaţi. (...) E important de reţinut, proiectele finanţate din fonduri guvernamentale vor beneficia de această suplimentare de la bugetul de stat. Sperăm ca prin acest act normativ să reuşim să deblocăm proiectele de investiţii care au avut de suferit în ultima perioadă", a afirmat Mircea Abrudean.

El a precizat că recent a fost aprobată şi ordonanţa de urgenţă privind modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, în sensul simplificării anumitor proceduri şi al scurtării unor termene privind contestaţiile.

Mircea Abrudean a declarat şi că Guvernul are, de asemenea, în vedere o serie de modificări la Legea Energiei, una dintre acestea referindu-se la posibilitatea ca extinderile de reţele de curent sau gaze naturale să poată fi făcute de unităţile administrativ-teritoriale.

Premierul Florin Cîţu a reiterat luni, 30 august, că este de acord cu toate recomandările USR privind programul de investiţii "Anghel Saligny" (PNDL 3), menţionând că nu există alte dezbateri, iar programul este în procedura de avizare şi după aceea va fi discutat în Guvern.

"Am spus din primul moment că sunt de acord cu toate recomandările venite de la USR, acelea de a verifica în timp lucrările, de a ne asigura că totul este transparent, de a ne asigura că avem o prioritizare a proiectelor. Deci, toate acestea au fost discutate deja. În afară de discuţii politice, nu există niciun fel de alte dezbateri. Din punctul meu de vedere, PNDL 3 este în avizare în acest moment şi când o să fie gata cu avizele, o să treacă prin şedinţă de guvern", a precizat Cîţu, înainte de şedinţa de coaliţie de luni.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5640 / 9187
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...