ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Energiei: Actul normativ privind noul mecanism de sprijin, pentru perioada post 1 aprilie, pus în transparenţă la finalul săptămânii

17 Februarie 2025   |   Agerpres

El a reiterat că actuala schemă de compensare-plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz şi a cincea cea mai ieftină energie electrică din UE, conform datelor Eurostat, şi că "prioritatea zero" rămâne protejarea cetăţenilor români, energia accesibilă fiind "o componentă esenţială a unui trai decent şi a competitivităţii economice naţionale".

 
 
Actul normativ privind schema de plafonare-compensare pentru perioada post 1 aprilie 2025 va fi pus în transparenţă până la finele săptămânii, informează Ministerul Energiei printr-un comunicat.

Situaţia actuală a consumatorilor vulnerabili din România şi scenariile de lucru după expirarea actualului mecanism de sprijin privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie au fost analizate luni, în cadrul şedinţa de lucru a Comitetului Interministerial privind protejarea consumatorilor vulnerabili şi combaterea sărăciei energetice.

"Dorim să restabilim funcţionarea normală a pieţei energiei, într-o manieră raţională şi graduală, astfel încât să evităm creşteri bruşte ale facturilor la energie. Dacă nu am lua în calcul măsura prelungirii mecanismului de sprijin, ne-am asuma riscul unei posibile creşteri accelerate ale costurilor cu energia pentru populaţie şi mediul economic de la 1 aprilie 2025. Mai mult, Guvernul a alocat un buget iniţial de 3 miliarde lei pentru începutul acestui an pentru susţinerea schemei de plafonare-compensare, ceea ce va permite plăţi semnificative către furnizori în perioada imediat următoare. În cadrul întâlnirii au fost prezentate şi numeroase propuneri de măsuri tranzitorii, cu accent pe transparentizarea pieţelor de energie şi creşterea lichidităţii. În zilele următoare le vom integra în propunerea de act normativ, care va fi publicată în transparenţă până la finalul acestei săptămâni", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.


El a reiterat că actuala schemă de compensare-plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz şi a cincea cea mai ieftină energie electrică din UE, conform datelor Eurostat, şi că "prioritatea zero" rămâne protejarea cetăţenilor români, energia accesibilă fiind "o componentă esenţială a unui trai decent şi a competitivităţii economice naţionale".

Reuniunea de luni a fost prezidată de vicepremierul Marian Neacşu, cu participarea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, a preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu, reprezentanţi din partea Ministerului Muncii, Agenţiei Naţionale de Administrarea Fiscală, Consiliul Concurenţei şi a principalilor actori din sectorul energetic românesc.

"Discuţiile au fost constructive şi au avut ca obiectiv stabilirea unor soluţii eficiente pentru protejarea cetăţenilor şi a mediului de afaceri în faţa fluctuaţiilor de pe piaţa energetică", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, creşterea preţurilor pe bursele de energie din ultima perioadă - de până la 60 euro/MWh pentru gaz (+65%) şi 110-115 euro/MWh pentru energie electrică (+25%) - este influenţată de tensiunile geopolitice din regiune, deciziile Federaţiei Ruse, nivelul interconexiunilor între ţările din estul şi vestul Uniunii Europene şi gradul de înmagazinare a gazului la nivelul Uniunii Europene.

"În acest context, se impun măsuri prudente şi eficiente pentru ca gradul de sărăcie energetică să nu se accentueze. Pe termen scurt şi mediu, Ministerul Energiei propune implementarea unor noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, precum cardurile de energie. Acest mecanism, detaliat în programul de guvernare, va asigura un sprijin direcţionat şi echitabil", se mai precizează în comunicat.

În zilele următoare, reprezentanţii Ministerului Energiei, ANRE, producătorilor şi furnizorilor de energie se vor reuni în şedinţe tehnice pentru definitivarea unei propuneri de act normativ privind noul mecanism de sprijin. Prima variantă a acestuia va fi publicată în transparenţă la finalul săptămânii în curs.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 521 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...