
Guvernul are în plan crearea unui registru privind competenţele digitale ale românilor
09 Aprilie 2025
AgerpresICI Bucureşti organizează, în această săptămână (8 - 11 aprilie), la Palatul Parlamentului, o nouă ediţie Digital Innovation Summit Bucharest (DISB). Evenimentul din acest an reuneşte peste 200 de speakeri din mai mult de 30 de ţări.
Crearea unui un registru prin care dezvoltăm, identificăm şi standardizăm competenţele digitale ale românilor este unul dintre jaloanele cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ce urmează a fi atinse, a declarat, miercuri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului.
"Guvernul român acordă o atenţie deosebită securităţii cibernetice şi transformării digitale a României. Astăzi, pe agenda Guvernului se află o decizie foarte importantă privind competenţele digitale ale cetăţenilor români. Este vorba despre un standard şi un registru prin care dezvoltăm, identificăm şi standardizăm competenţele digitale ale oamenilor. Creăm acest registru pentru a ne asigura că ceea ce afirmăm ca guvern este susţinut şi de competenţele care vor fi dezvoltate în viitor. Acest lucru face parte, de asemenea, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, fiind unul dintre jaloanele care urmează să fie atinse", a afirmat Spătaru.
"Guvernul român acordă o atenţie deosebită securităţii cibernetice şi transformării digitale a României. Astăzi, pe agenda Guvernului se află o decizie foarte importantă privind competenţele digitale ale cetăţenilor români. Este vorba despre un standard şi un registru prin care dezvoltăm, identificăm şi standardizăm competenţele digitale ale oamenilor. Creăm acest registru pentru a ne asigura că ceea ce afirmăm ca guvern este susţinut şi de competenţele care vor fi dezvoltate în viitor. Acest lucru face parte, de asemenea, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, fiind unul dintre jaloanele care urmează să fie atinse", a afirmat Spătaru.
Reprezentantul Executivului de la Bucureşti a menţionat, totodată, că protejarea infrastructurilor critice este esenţială în aceste "vremuri foarte tulburi".
"Securitatea cibernetică este foarte importantă, dar aş atrage atenţia şi asupra infrastructurilor critice, aşa cum sunt ele definite acum. Traversăm vremuri foarte tulburi. Am trecut prin mai multe crize, iar acum avem multe dezbateri despre securitatea aprovizionării, securitatea cibernetică, iar infrastructura critică reprezintă un punct de interes pentru toate ţările, în special pentru România. Discutăm cu Ministerul Energiei, deoarece infrastructura energetică este esenţială pentru România. Ne întrebăm dacă doar infrastructura în sine este suficientă pentru a defini şi a asigura securitatea aprovizionării. În opinia mea, nu este, deoarece întregul lanţ valoric trebuie inclus în infrastructura critică, asigurându-ne că, ori de câte ori se întâmplă ceva, există mentenanţă, aprovizionare şi toate aspectele sunt luate în considerare. Deci, este o dinamică în tot acest proces, iar împreună cu instituţiile româneşti şi toate celelalte instituţii din România, analizăm acest lucru. Ştiind, de asemenea, că România găzduieşte Autoritatea Europeană pentru Securitate Cibernetică, este foarte important pentru noi să oferim un exemplu, să avem un model pentru alte ţări şi să folosim resursele pe care le avem în România, cu oameni talentaţi, universităţi şi centre de inovare", a subliniat Florin Spătaru.
ICI Bucureşti organizează, în această săptămână (8 - 11 aprilie), la Palatul Parlamentului, o nouă ediţie Digital Innovation Summit Bucharest (DISB). Evenimentul din acest an reuneşte peste 200 de speakeri din mai mult de 30 de ţări.
În cadrul summitului sunt programate să aibă loc cinci conferinţe emblematice: ediţia a VIII-a a Forumului pentru Protecţia Infrastructurilor Critice (CIP Forum), cea de-a patra Conferinţă Internaţională de Diplomaţie Cibernetică (ICCD), a 20-a Conferinţă Internaţională de Învăţare Virtuală (ICVL), a 23-a Conferinţă Naţională de Educaţie Virtuală (CNIV) şi primul Forum de Inteligenţă Blockchain. Pe lângă aceste evenimente, DISB 2025 va găzdui şi Adunarea Anuală a Eurodefence (RIE).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 31 / 9431 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...