ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grădinescu (ASF): Fercală, Stan şi Szitas nu mai sunt în drept să reprezinte SIF Transilvania

12 Mai 2020   |   AGERPRES

Având în vedere că din verificările efectuate s-a constatat faptul că au fost publicate documente/comunicate semnate de persoane care nu mai au dreptul legal să reprezinte societatea (respectiv Fercală Mihai şi Szitaş Ştefan), ASF precizează că a solicitat Consiliului de Supraveghere dispunerea măsurilor care se impun în vederea verificării informaţiilor ce au făcut obiectul documentelor publicate, inclusiv în ceea ce priveşte reflectarea în mod corespunzător a voinţei acţionarilor.

 
 
Autoritatea de Supraveghere Financiară este garantul legalităţii pe piaţa de capital, iar Fercală Mihai, Stan Iulian şi Szitas Ştefan nu mai sunt în drept să reprezinte Societatea de Investiţii Financiare Transilvania, a declarat vicepreşedintele ASF pentru Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare, Gabriel Grădinescu.

"Urmare a comunicatelor domnilor Mihai Fercală şi Stefan Szitas referitoare la activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară privind Societatea de Servicii de Investiţii Transilvania (SIF3) fac următoarele precizări: domnii Fercală Mihai, Stan Iulian şi Szitas Ştefan nu mai sunt în drept să reprezinte Societatea de Investiţii Financiare Transilvania deoarece: a) la data de 19 aprilie 2020 a expirat mandatul deţinut de către aceştia; b) prin Decizia nr. 525/22.04.2020, ASF a respins solicitarea SIF

Transilvania de autorizare a domnilor Mihai Fercală, Stan Iulian, Ştefan Szitas în funcţia de membri ai Directoratului SIF3; c) în şedinţa CS din data de 04 aprilie 2020, membrii Consiliului de Supraveghere au adoptat, printre altele, hotărâri în ceea ce priveşte numirea unor noi membri ai Directoratului, pentru un mandat de 4 ani, începând cu data de 20 aprilie 2020", a afirmat Gabriel Grădinescu, în comunicat.

Potrivit sursei citate, în litigiul ce face obiectul dosarului nr. 1104/62/2020 instanţa de judecată a respins cererile de chemare în judecată, având ca obiect "ordonanţă preşedinţială" privind suspendarea hotărârilor Consiliului de Supraveghere formulată de reclamanţii Szabo Ştefan, Carapiti Dumitru, Luţac Gheorghe, Fercală Mihai, Stan Iulian şi Szitas Ştefan în contradictoriu cu pârâţii Frăţilă Constantin, Andănuţ Crinel-Valer, Moldovan Marius Adrian şi Petria Nicolae.

"În contextul respingerii, prin Decizia ASF nr. 525/22.04.2020, a solicitării S.I.F. Transilvania de autorizare a domnilor Fercală Mihai, Stan Iulian şi Szitas Ştefan în funcţia de membri ai Directoratului S.I.F. Transilvania, au fost emise Deciziile ASF nr. 526/22.04.2020, nr. 539/27.04.2020 şi nr. 558/06.05.2020. Astfel, prin intermediul acestor decizii, s-a dispus succesiv suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor emise de SIF Transilvania SA, începând cu data de 22 aprilie 2020, pentru perioade de două, respectiv maxim zece zile, în vederea informării în mod corespunzător a investitorilor şi, totodată, instituirea în sarcina Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania SA a obligaţiei de a asigura întocmirea şi publicarea unui raport curent în vederea informării corespunzătoare a investitorilor/acţionarilor cu privire la modificările intervenite în conducerea emitentului precum şi cu privire la situaţia emitentului din perspectiva realizării actului de administrare", a declarat Gabriel Grădinescu.

El precizează că aceste decizii prin care s-a dispus suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor SIF Transilvania au avut în vedere dreptul fundamental al acţionarilor şi al potenţialilor investitori de a fi informaţi în mod corect şi complet cu privire la modificările intervenite în conducerea emitentului precum şi cu privire la situaţia emitentului din perspectiva realizării actului de administrare.

ASF precizează că, în conformitate cu prevederile legale în materia pieţei de capital (Legea 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, Regulamentul UE 596/2014 privind abuzul pe piaţă etc) emitentul este răspunzător pentru informarea corespunzătoare a investitorilor.

"Conform prevederilor art. 1539 din Legea 31/1990 privind societăţile comerciale Consiliul de Supraveghere are ca atribuţii principale şi a) exercită controlul permanent asupra conducerii societăţii de către Directorat; b) numeşte şi revocă membrii Directoratului. Astfel, în condiţiile în care exercită controlul asupra conducerii societăţii de către Directorat, Consiliul de Supraveghere are dreptul dar şi obligaţia să aducă de îndată la cunoştinţa investitorilor concluziile şi măsurile adoptate urmare a
activităţii de control. Or, în contextul redat, aceasta prerogativă legală de informare subzistă cu atât mai mult cu cât Directoratul societăţii nu mai era în măsură să asigure reprezentarea legală a societăţii", susţine Gabriel Grădinescu.

În aceste condiţii, Consiliul de Supraveghere a preluat obligaţia de asigurare a informării corespunzătoare a acţionarilor/potenţialilor investitori, acesta fiind singurul organ funcţional desemnat de acţionari şi autorizat de ASF.

"În concluzie, scopul actelor de autoritate emise de ASF vizează exclusiv informarea în mod corespunzător a investitorilor cu privire la modificările intervenite în ceea ce priveşte conducerea SIF Transilvania SA ca urmare a respingerii cererii de autorizare a domnilor Fercală Mihai, Stan Iulian şi Szitas Ştefan în funcţia de membri ai Directoratului, precum şi cu privire la situaţia societăţii din perspectiva realizării actului de administrare, informare ce trebuie să fie aprobată cu respectarea prevederilor legale şi statutare de către Consiliul de Supraveghere, singurul organ de administrare şi supraveghere cu mandat legal şi autorizat de ASF", se spune în comunicat.

În acest context, având în vedere că din verificările efectuate s-a constatat faptul că au fost publicate documente/comunicate semnate de persoane care nu mai au dreptul legal să reprezinte societatea (respectiv Fercală Mihai şi Szitaş Ştefan), ASF precizează că a solicitat Consiliului de Supraveghere dispunerea măsurilor care se impun în vederea verificării informaţiilor ce au făcut obiectul documentelor publicate, inclusiv în ceea ce priveşte reflectarea în mod corespunzător a voinţei acţionarilor. Faţă de aceste fapte ASF va avea o poziţie fermă în cel mai scurt timp, verificarea fiind în plină desfăşurare.

"ASF respinge cu fermitate toate acuzaţiile aduse de către domnii Mihai Fercală şi Ştefan Szitas, acuzaţii pe care le consideră ca nefondate, aceste demersuri având doar rolul de intimidare şi exercitare a unor presiuni asupra ASF şi angajaţilor săi. Activitatea ASF şi a angajaţilor în raport cu situaţia existentă la SIF Transilvania S.A s-a desfăşurat şi se desfăşoară cu stricta respectare a prevederilor legale. Măsurile de autoritate pe care le-a dispus şi urmează sa le dispună ASF se bazează exclusiv pe prevederile legale incidente în raport de situaţia de facto existentă şi se circumscriu ariei de competenţă deţinută", mai spune Gabriel Grădinescu, în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9107 / 9764
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...