ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ghiţă (Nuclearelectrica): Pregătim realizarea studiilor de fezabilitate şi bancabilitate pentru proiectul SMR, pentru o decizie de investiţie

14 Aprilie 2025   |   Agerpres

Potrivit acestuia, în producţia de energie nucleară există "un supliment" de securitate energetică, datorită faptului că aceasta este rezilientă, nu este dependentă de condiţiile meteo, dependenţele sale fiind cât mai scăzute.

 
 
Proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doiceşti continuă şi se pregăteşte realizarea studiilor de fezabilitate şi de bancabilitate care vor determina o decizie de investiţie şi paşii următori, a declarat, luni, într-o conferinţă pe teme de energie, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.

"Proiectul SMR continuă. Suntem în derularea fazei Feed 2 la Doiceşti, unde avem atât evaluări de amplasament în curs de derulare, cât şi dezvoltarea proiectului centralei aferent grid-ului nostru. Pregătim realizarea studiilor de fezabilitate şi de bancabilitate care pot substanţia o decizie de investiţie şi de a înainta, paşii următori. În momentul în care vom avea toate elementele gata, le vom supune aprobării acţionarilor pentru o decizie finală", a explicat Cosmin Ghiţă.


El a subliniat că dezvoltarea unor astfel de centrale reprezintă o oportunitate destul de amplă, întrucât la nivelul Uniunii Europene, dacă se menţin ţintele de decarbonare asumate, şi chiar în contextul în care nu se menţin, dar foarte multe dintre centralele care folosesc cărbune vor ajunge al finalul exploatării, va trebui înlocuită această sursă de energie cu un alt tip de producţie, care să poată livra energie în bandă şi să poată intra destul de repede în sistem pentru a putea oferi servicii de reglaj şi anumite condiţii de livrare.

"Adică să îndeplinească acele funcţiuni pe care centralele pe cărbune le îndeplineau. (... ) În momentul de faţă, având în vedere toate tipurile de energie, aceste funcţiuni sunt cel mai bine replicate prin intermediul acestei tehnologii nucleare, care poate oferi o soluţie foarte bună", a precizat directorul Nuclearelectrica.

Potrivit acestuia, în producţia de energie nucleară există "un supliment" de securitate energetică, datorită faptului că aceasta este rezilientă, nu este dependentă de condiţiile meteo, dependenţele sale fiind cât mai scăzute.

"Energia nucleară vine să completeze alte tipuri de energie pe care noi le avem în momentul de faţă. Pentru a putea face faţă întregului necesar de energie electrică care se prognozează a fi consumat către finele decadei şi în decada următoare, mai ales dacă luăm în calcul şi fenomenul centrelor de date, care sunt puternic energointensive, programele de industrializare, care sunt în momentul de faţă promovate la nivel guvernamental şi alte elemente, vom avea nevoie de un excedent de energie electrică şi acest lucru nu poate fi realizat doar de o singura sursă. De aceea avem nevoie de un mix, şi în acest mix centralele de talie mare nucleare le văd ca putând reprezenta o bandă, o coloană vertebrală a sistemului energetic, şi centralele de tip SMR pot veni în a aduce acele funcţiuni pe care le îndeplineau centralele pe cărbune într-un sistem care poate fi un pic mai volatil datorită unei amprente mai mari a surselor de energie de producţie de energie din regenerabile", a mai afirmat Ghiţă.

În acest context, el a menţionat că Nuclearelectrica este angrenată într-un proiect destul de amplu de dezvoltare şi pe fondul ţintelor de decarbonare asumate de ţara noastră, prin care se încearcă livrarea a aproximativ 2.000 de MW de energie curată instalaţi până la finele decadei, sau cel puţin până în 2032.

"În acest sens, proiectele la care fac referinţă sunt cele care vizează creşterea capacităţii de producţie, cum sunt proiectele unităţilor 3 şi 4, proiectul reactoarelor cu modulare de mici dimensiuni şi proiectul retehnologizării, care mai adaugă încă 30 de ani de funcţionare la unitatea 1. Suplimentar faţă de acestea, mai avem şi instalaţia de detritiere, care este un proiect care ajută la îmbunătăţirea condiţiilor pe platforma CNE Cernavodă, şi totodată cele care sunt necesare pentru sănătate, prin dezvoltarea producţiei de izotopi medicali", a precizat Cosmin Ghiţă la un eveniment de specialitate

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 21 / 9441
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...