ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Daraban: Există o dezamăgire în mediul de business, că misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economie pe agendă

13 Mai 2025   |   Agerpres

Pe de altă parte, Daraban a semnalat că este îngrijorător faptul că nu producem în România şi că Produsul Intern Brut ar trebui crescut pe baza consumului de produse din România.

 
 
Misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economic pe agendă şi ar trebui să existe un target pentru diplomaţi, a declarat, marţi, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o dezbatere electorală pe teme economice, organizată la sediul CCIR.

"Diplomaţia românească, care este apanajul preşedintelui... Există o dezamăgire în mediul de business, că misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economie pe agendă. Cred că singurul ministru de Externe (...) Lazăr Comănescu a zis că este momentul ca, în evaluarea ambasadorilor, partea economică să prevaleze. De atunci n-am mai auzit niciun ministru de Externe, şi participă la fiecare sfârşit de lună august la celebrul RADR - Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Româneşti - nimic despre economie. N-au niciun fel de target. Când targetul ar fi foarte simplu: domnule, pleci pe o zonă, schimburile comerciale la plecare sunt 200 de milioane, dacă tu nu faci 400 de milioane la întoarcerea din mandat, poţi să uiţi de cariera de diplomat", a spus Daraban.


Acesta a vorbit şi despre tăierea "facilităţilor", din "Ordonanţa trenuleţ", pentru constructori, IT şi agricultori, subliniind că acestea erau o normalitate şi trebuiau extinse şi la alte sectoare de activitate, care sunt productive, precum industria mobilei, industria construcţiilor navale.

"Sunt multe alte sectoare care aduc valoare adăugată României. Şi din păcate n-au beneficiat toţi de acele facilităţi, considerate fiind în continuare facilităţi. A fost o normalitate, pur şi simplu", a precizat preşedintele CCIR.

Pe de altă parte, Daraban a semnalat că este îngrijorător faptul că nu producem în România şi că Produsul Intern Brut ar trebui crescut pe baza consumului de produse din România.

"Trebuie să ne îngrijoreze faptul că nu producem nimic în România. Faptul că acest stat s-a bucurat întotdeauna la TVA pe care persoana fizică o donează statului când se duce de Black Friday şi îşi cumpără râşniţă de cafea, cuptor cu microunde, aspirator. Vor trebui nişte măsuri şi aici aşteptăm răspuns. Ce putem face? Ce va face Guvernul pe care îl veţi păstori pentru atragerea acelor investiţii în România pentru bunuri de larg consum. Avem oglinda consumatorului român (...) cel mai bun sondaj de opinie în rândul consumatorului este cifra de la import. Aceea de 126 de miliarde de euro. Dacă o analizăm, vedem cu adevărat ce vrea consumatorul din România, pentru că la el ne raportăm. Eu cred că etapa în care România va face exporturi cu valoare adăugată mare este departe. Şi Eurostat spune că suntem pe ultimul loc la inovare-cercetare în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că brand românesc cu valoarea adăugată mare, substanţială, nu avem, trebuie să recunoaştem. (...) Cred că cea mai prăpădită gospodărie din România are televizor. Noi nu asamblăm niciun televizor în România. V-am spus de râşniţă de cafea, nici aia. Sunt nişte obiective pe care trebuie să le atingem ca să satisfacem acest consum intern. Este foarte sănătos să creştem PIB-ul pe consum, dar PIB-u pe consum produs în România, indiferent de naţionalitatea producătorului", a precizat preşedintele CCIR.

O altă temă abordată de acesta a vizat reorganizarea administrativă a României, pe care o consideră "unica soluţie de a avea un buget confortabil".

"Noi am lansat încă din 2019 tema reorganizării administrative a României. Din păcate, izoleta atunci ne-a furat audienţa. Izoleta şi măştile, şi lucrurile au stagnat din punct de vedere al ideii noastre. Am reluat-o la începutul lui 2024 şi am zis că în România sunt într-adevăr 590.000 până în 600.000 de bugetari de care orice ţară are nevoie. Şi aici vorbim de Educaţie, de Sănătate, de Poliţie, de Armată, utili statului român. Problema noastră este de administraţie. Pe administraţia publică locală, sunt vreo 467.000 de oameni, pe aceea centrală diferenţa până la 700.234. Aici este problema României. Noi am propus atunci, pentru că există Curţile de apel înfiinţate în 92, am propus 15 judeţe, pe formatul Curţilor de apel. Am spus noi să nu mai fie comună sub 5.000 (de locuitori n.r), oraş sub 10.000. Şi nu cred că acest oraş merită şapte primării, cu tot respectul faţă de Bucureşti. Bucureştiul, după cum ştiţi, pe recensământul din 2021, are doar 1.716.000 de locuitori. (...) Cred că este unica soluţie pentru a avea un buget confortabil, un buget care să permită Guvernului care va fi să acorde nişte facilităţi mediului de business, nu să vină cu taxe", a punctat Mihai Daraban.

Preşedintele CCIR a atras atenţia şi asupra digitalizării administrative, unde, a menţionat el, Eurostat spune că suntem pe penultimul sau antepenultimul loc în UE.

"Şi un exemplu elocvent este următorul: la Registrul Comerţului, entitate a Ministerului Justiţiei şi, din câte ştiu, Ministerul Justiţii pare a fi parte din statul român, figurează 1.265.000 de agenţi economici activi şi în funcţiune. Şi întreb şi eu: de ce sunt doar 866.601 care au depus bilanţ?. (...) În timpul mandatului meu, an de an am ridicat această problemă. În 2014 erau 140.000, s-au făcut 170.000, a venit alt an - 210.000. Iată că am ajuns la 400.000 care figurează activi şi în funcţiune şi nu le bate nimeni la poartă, pentru că ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală", baza de date pe care ne controlează pe toţi este baza de date a celor care au depus bilanţul la Fisc. Punct", a afirmat Daraban.

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) organizează, marţi, la sediul instituţiei, o dezbatere electorală, pe teme economice, la care au fost invitaţi să participe cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte al României, George Simion şi Nicuşor Dan. La dezbatere a confirmat participarea doar liderul AUR.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 37 / 9528
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...