ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Crăciun (APAPR): Volatilitatea foarte mare pe pieţe a fost oglindită inclusiv de evoluţia fondurilor de pensii din România

10 Aprilie 2025   |   Agerpres

În ceea ce priveşte perioada de suspendare a unor taxe vamale pentru 90 de zile şi impactul acestei decizii, Crăciun a afirmat că suntem într-un context în care previziune exacte sunt foarte greu de făcut.

 
 
Volatilitatea foarte mare de pe pieţele financiare din aceste zile a fost oglindită de evoluţia fondurilor de pensii din toată lumea, inclusiv din România, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun, prezent la conferinţă anuală "PensionsEurope 2025".

"Trebuie să spunem că mişcările de pe pieţele financiare au avut o influenţă practic asupra tuturor fondurilor de pensii din lume, pentru că fondurile de pensii investesc prin definiţie pe burse, pe piaţa titlurilor de stat, ori ceea ce am văzut în aceste zile a fost o nervozitate foarte mare, o volatilitate foarte mare pe aceste pieţe. Ori aceasta a fost oglindită inclusiv de evoluţia fondurilor de pensii din lume şi inclusiv din România. Acum ceea ce noi trebuie să facem, să recunoaştem faptul că în istoria recentă a fondurilor de pensii private din Românie şi nu numai, au mai existat astfel de episoade. Haideţi să ne gândim la perioada pandemiei, de exemplu, când iarăşi bursele au avut de suferit pe termen scurt. Au fost anumite decizii politice care iarăşi au avut un impact negativ, dar ceea ce e important să ne aducem aminte este faptul că pieţele şi-au revenit şi, practic, creşterea activelor fondurilor de pensii a fost reluată. Ceea ce cred că este de aşteptat şi în momentul de faţă, ca după o perioadă de volatilitate să ne reîntoarcem la recuperarea, nu doar la recuperarea pierderilor, dar la creşterea în continuare a valorii activelor în care investim", a spus Radu Crăciun, întrebat de jurnalişti cum au fost afectate fondurile de pensii de evoluţia pieţelor financiare din ultima perioadă.


În ceea ce priveşte perioada de suspendare a unor taxe vamale pentru 90 de zile şi impactul acestei decizii, Crăciun a afirmat că suntem într-un context în care previziune exacte sunt foarte greu de făcut.

"Vedem că lucrurile se schimbă de la o zi la alta, dar dacă luăm o perspectivă pe o perioadă de ani de zile, atunci dintr-o dată avem, să spunem, alte motive de optimism", a susţinut preşedintele APAPR.

De asemenea, el a vorbit jurnaliştilor despre ponderea mare a activelor pe care fondurile de pensii o investesc local.

"România are o situaţie particulară în care, dacă ne uităm la ţările membre OCDE, fondurile de pensii din România sunt pe locul 2 ca patriotism, dacă vreţi. Deci pe locul 1 este Turcia, pe locul 2 sunt fondurile din România care investesc peste 95% din bani în România. Asta este şi explicaţia pentru care, poate veţi observa, Bursa de la Bucureşti a fost între cele mai puţin volatile în perioada aceasta şi pentru faptul că fondurile de pensii au o acţiune de stabilizare a pieţelor locale. Chiar dacă bursa românească a scăzut, ea nu a scăzut atât de mult cum au scăzut cele externe. Iată un beneficiu de a avea nişte investitori instituţionali foarte puternici, care sunt capabili să stabilizeze pieţele financiare. Şi de asemenea faptul că cea mai mare parte a banilor sunt plasaţi în România, în economia românească, iarăşi este un lucru de bun augur", a adăugat Radu Crăciun.

Pieţele bursiere întreaga lume au reacţionat pozitiv la anunţul preşedintelui Donald Trump că suspendă, pe o perioadă de 90 de zile, unele taxe vamale care vizează alte ţări, cu excepţia Chinei, pentru a acorda timpul necesar oficialilor SUA pentru a negocia cu ţările implicate.

În Europa, bursele au început şedinţa de tranzacţionare cu creşteri semnificative, recuperând o parte din pierderile din ziua precedentă. Astfel, indicele CAC-40 al Bursei de Valori din Paris a crescut cu 6,28 % în deschidere, recuperând cele 3,34 procente pierdute miercuri, şi s-a situat la 7.294,01 puncte, potrivit agenţiei EFE.

Bursa de Valori din Londra a început şedinţa cu o puternică tendinţă de creştere, avansând cu 5,88%. Indicele principal, FTSE-100, se situa, în deschidere, la 8.130,66 puncte (plus 5,88%), însă, de când Trump a anunţat taxele, a pierdut 7,34%.

Indicele DAX 40 al Bursei din Frankfurt a crescut în deschidere cu 8,2%, până la 289 puncte.

Şi Bursa de la Milano a început pe verde şedinţa de joi, indicele FTSE MIB apreciindu-se cu 8,14% la câteva minute de la deschidere.

Principalul indice al Bursei spaniole, IBEX 35, a crescut cu 7,13 % în deschiderea de joi.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 338 / 9750
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...