ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja:Obiectivul nostru este de a proteja românii şi companiile româneşti prin preţuri cât mai mici la facturi

27 Ianuarie 2025   |   Agerpres

În ultimii doi ani s-a conectat la sistemul energetic naţional o capacitate totală mai mare decât în toată perioada 2014-2022.

 
 
Decizia de plafonare a preţurilor la energie a permis menţinerea costurilor sub control pentru milioane de români, iar obiectivul nostru este, în continuare, de a proteja românii şi companiile româneşti prin preţuri cât mai mici la facturi, susţine ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Ştiţi minciuna extremiştilor cum că România plăteşte cel mai scump curent şi gaz din Europa? Şi că, vezi Doamne, ce bine ar fi fost să apelăm şi noi la gazul ieftin rusesc?! Ei bine, au sosit noile date Eurostat şi confirmă un adevăr valabil încă de când am preluat ministerul energiei: românii plătesc al patrulea cel mai ieftin gaz şi al cincilea cea mai ieftin゠energie electrică dintre toate statele membre ale Uniunii Europene! Decizia de plafonare a preţurilor la energie a permis menţinerea costurilor sub control pentru milioane de români. A fost o decizie bună. Fără această intervenţie, impactul asupra gospodăriilor ar fi fost mult mai greu de suportat. În continuare, obiectivul nostru este de a proteja românii şi companiile româneşti prin preţuri cât mai mici la facturi. Totodată, facem ceea ce trebuie pentru ca, în viitorul cât mai apropiat, preţurile la energie să depindă exclusiv de noi. Acesta este adevăratul suveranism energetic: creşterea şi diversificarea capacităţilor de producţie aici, acasă, în România. Prin noi înşine, nu dependenţi de alţii!", a scris sâmbătă pe Facebook, Sebastian Burduja.


În opinia sa, în ultimele decenii (2009-2022), România a închis capacităţi de producţie de peste 7.000 MW, echivalentul a zece reactoare nucleare de la Cernavodă. "Trebuie să înţelegem cu toţii amploarea pierderilor pentru sistemul energetic naţional şi eforturile pe care noi le depunem de mai bine de un an şi jumătate pentru a recupera terenul", a subliniat ministrul.

Potrivit sursei citate, anul trecut au fost puse în funcţiune capacităţi de peste 1.200 MW, "record pentru ultimul deceniu în România", iar în 2023 s-a atins 619 MW. Astfel, în ultimii doi ani s-a conectat la sistemul energetic naţional o capacitate totală mai mare decât în toată perioada 2014-2022.

"Ce înseamnă fiecare MW nou intrat în sistem? Şansa românilor şi companiilor româneşti să aibă facturi mai mici. Deci un trai mai bun şi mai multă dezvoltare, locuri de muncă şi competitivitate pentru economia românească. Avem în derulare investiţii de 14 miliarde de euro, bani nerambursabili, iar obiectivul ambiţios pentru acest an este de a pune în funcţiune capacităţi de producţie de 2400 MW, dublu faţă de anul trecut! Dacă totul merge bine, vom stabili un nou record după 2012 (3.476 MW), cel mai bun an de după 1989. Avem în lucru în stadiu avansat proiecte precum Iernut, Mintia, Răstoliţa, dar şi noi iniţiative pe zonele de energie eoliană, solară şi soluţii de stocare. Vă voi ţine la curent cu toate aceste evoluţii", a adăugat şeful de la Energie.

Burduja a mai scris pe reţeaua de socializare că aceste investiţii reprezintă nu doar un răspuns la nevoile imediate ale ţării noastre, ci şi un semnal clar privind determinarea de ne consolida poziţia de lider în domeniul energiei, "asigurându-ne securitatea şi independenţa energetică, dar mai ales preţuri mai mici pentru România şi pentru Europa".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 39 / 9174
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...