Burduja, la lansarea schemei pentru regenerabile CfD: Sper să avem investitori interesaţi din toată lumea
25 Martie 2024
AGERPRESComisia Europeană a aprobat, la începutul acestei luni, acordarea de către România a unei scheme de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro (15,22 miliarde lei) în sprijinul instalaţiilor care produc energie eoliană onshore şi solară fotovoltaică, în vederea promovării tranziţiei către o economie "zero net", în conformitate cu Planul industrial al Pactului verde.
Ministerul Energiei a lansat luni schema pentru regenerabile Contracte pentru Diferenţă (CfD), un instrument financiar menit să stimuleze producţia de energie verde în România.
"Doamna Elena Popescu (director general adjunct în cadrul Ministerului Energiei, n.r.) a avut un vis şi mi l-a spus de când a preluat mandatul. El s-a numit CfD (contracte pentru diferenţă, n.r.). Mă bucur că astăzi putem să oficializăm paşii care s-au făcut până acum şi, sigur, cei care vor urma, astfel încât să împlinim visul doamnei Elena Popescu, dar nu numai visul ei, ci şi visul nostru, al tuturor, pentru că este un lucru bun pentru România. Avem un CfD care este un exemplu al succesului. Vorbesc în engleză deoarece sper că există un public internaţional şi că avem investitori interesaţi din toată lumea să vină şi să investească în acest mecanism minunat, să fixăm un preţ pentru următorii 15 ani care să ofere stabilitate tuturor", a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Doamna Elena Popescu (director general adjunct în cadrul Ministerului Energiei, n.r.) a avut un vis şi mi l-a spus de când a preluat mandatul. El s-a numit CfD (contracte pentru diferenţă, n.r.). Mă bucur că astăzi putem să oficializăm paşii care s-au făcut până acum şi, sigur, cei care vor urma, astfel încât să împlinim visul doamnei Elena Popescu, dar nu numai visul ei, ci şi visul nostru, al tuturor, pentru că este un lucru bun pentru România. Avem un CfD care este un exemplu al succesului. Vorbesc în engleză deoarece sper că există un public internaţional şi că avem investitori interesaţi din toată lumea să vină şi să investească în acest mecanism minunat, să fixăm un preţ pentru următorii 15 ani care să ofere stabilitate tuturor", a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul unei conferinţe de presă.
Comisia Europeană a aprobat, la începutul acestei luni, acordarea de către România a unei scheme de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro (15,22 miliarde lei) în sprijinul instalaţiilor care produc energie eoliană onshore şi solară fotovoltaică, în vederea promovării tranziţiei către o economie "zero net", în conformitate cu Planul industrial al Pactului verde.
Potrivit ministrului Energiei, contractele pentru diferenţă vor avea o contribuţie în realizarea obiectivului ţării noastre de a atinge 10 Gigawaţi instalaţi în capacităţi regenerabile până în 2030, cum s-a stabilit în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC).
"Toate acestea sunt posibile cu o condiţie, dacă piaţa reacţionează. De aceea, vă rog, anunţaţi că facem acest lucru. Voi fi atent ca totul să fie transparent şi competitiv, pentru că de aceasta avem nevoie, ca ţară", a mai spus Sebastian Burduja.
El a subliniat că România a furnizat această schemă prin Fondul pentru Modernizare.
La rândul său, directorul general adjunct în cadrul Ministerului Energiei, Elena Popescu, şi-a exprimat speranţa că va fi o licitaţie de succes.
"Sperăm că vom avea o licitaţie de succes de dragul consumatorilor şi a pieţei energiei - nu doar pentru un preţ bun pe piaţă, dar şi pentru a atrage investitori. Prima dată când am aflat de Contracte pentru diferenţă se vorbea despre atragerea investitorilor în aceste tehnologii cu un nivel de carbon scăzut. Sunt recunoscătoare echipei interne pentru faptul că ei au acordat importanţă stakeholder din România", a menţionat Elena Popescu.
Pentru a-şi îndeplini angajamentele asumate pentru 2030, Guvernul României, prin Ministerul Energiei, implementează o schemă de sprijin de tip Contracte pentru Diferenţă (CfD) cu scopul de a încuraja investiţii prioritare în tehnologii pentru producerea de energie electrica cu emisii reduse de carbon, necesare sectorului energetic românesc, se menţionează într-o notă informativă pentru ofertanţi CfD pentru regenerabile, publicată de Ministerul Energiei.
Obiectivul schemei CfD este de a susţine România în a-şi atinge obiectivele de decarbonizare, păstrându-şi în acelaşi timp securitatea aprovizionării cu energie electrică. Durata sprijinului prin schema CfD va fi de maximum 15 ani de la data începerii plăţii.
Contractele pentru Diferenţă vor fi oferite producătorilor eligibili printr-un proces de licitaţie competitivă, derulat de Transelectrica SA (Transelectrica). Contractele CfD vor fi semnate de Operatorul Pieţelor de Energie Electrică şi Gaze naturale (OPCOM) din România, în calitate de Contraparte la contractele CfD (Contrapartea CfD).
Finanţarea schemei CfD se realizează prin fonduri asigurate de Ministerul Energiei din Fondul pentru Modernizare şi transferate către Fondul de Lichiditate CfD. OPCOM, în calitate de contraparte CfD, va fi responsabilă de gestionarea plăţilor CfD către şi din Fondul de Lichiditate. Ministerul Energiei, conform Hotărârii de Guvern, are obligaţia de a se asigura că Fondul de Lichiditate are în permanenţă resursele adecvate. Fondul de Lichiditate va fi suplimentat printr-o contribuţie CfD care va fi suportată de consumatori.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 594 / 9156 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...