
Burduja: Evaluez ca fiind corecte pregătirile pentru iarna aceasta; avem câteva aspecte mai bune decât în 2023
05 Septembrie 2024
AgerpresÎn ceea ce priveşte gazele, ministrul a precizat că există stocuri la nivelul de aproape 94% grad de umplere în depozite, cu peste 188 de milioane metri cubi mai mult decât anul trecut, când România a bătut toate recordurile.
Pregătirile pentru iarna care urmează sunt corecte şi există chiar câteva aspecte mai bune decât anul trecut, a declarat miercuri, la finalul primei şedinţe a Comandamentului de iarnă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
"Am avut prima şedinţă a Comandamentului energetic de iarnă. Sigur că e cald afară, dar, ca orice bun gospodar, am considerat că trebuie să ne facem sanie vara şi să nu mai recurgem la celebra expresie 'iarna nu-i ca vara'. Am făcut o trecere în revistă a principalelor capacităţi de producţie pe care România le are acum la dispoziţie, a noilor capacităţi de producţie care se vor pune în funcţiune până la finalul acestui an. (...) Comparativ cu anul trecut şi în lumina scenariilor pe care Dispeceratul Energetic Naţional, Transelectrica, le-au gândit pentru iarna aceasta, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea programului de iarnă este pe circuitul de avizare, aşa cum am făcut şi anul trecut. Ne-am mişcat din timp cu acest program. Pe scurt, evaluez ca fiind corecte pregătirile pentru iarna aceasta. Avem câteva aspecte mai bune chiar decât anul trecut", a afirmat Burduja.
În ceea ce priveşte gazele, ministrul a precizat că există stocuri la nivelul de aproape 94% grad de umplere în depozite, cu peste 188 de milioane metri cubi mai mult decât anul trecut, când România a bătut toate recordurile.
"Ne-am îndeplinit şi ţinta asumată faţă de Comisia Europeană, pe grad de umplere de cel puţin 90%, cu 70 de zile înainte de termenul stabilit de Comisie", a punctat ministrul.
Şi în ceea ce priveşte stocurile de cărbune, a spus el, suntem într-o situaţie mai bună decât anul trecut. La Complexul Energetic Oltenia stocurile totale sunt de 550.000 tone, la Electrocentrale Craiova de 103.000 tone, la Paroşeni de 20.000 tone.
"Atât la Complexul Energetic Oltenia, cât şi la Electrocentrale Craiova, cât şi la Paroşeni sunt numere mai mari faţă de anul trecut, semnificativ mai mari. La Paroşeni, în Valea Jiului, dar şi în celelalte două complexuri energetice există o îmbunătăţire", a precizat Sebastian Burduja.
Referitor la hidraulicitate, el a menţionat că este la un nivel scăzut, mai mic decât anul trecut, dar ceva mai bun decât în 2022. Gradul de umplere din lacurile de acumulare este în jur de 73%, un grad acoperitor.
"El dovedeşte faptul că Hidroelectrica şi Dispeceratul Energetic Naţional au avut o abordare prudentă în ceea ce priveşte folosirea rezervei de apă din lacurile de acumulare pentru producţia de energie electrică. Ne aşteptăm ca aceste cifre să fie, de asemenea, acoperitoare pentru sezonul rece", a adăugat ministrul.
Acesta a explicat că în Comandament au fost discutate toate scenariile, şi moderate, şi pesimiste, pentru că ele fac parte din proiectul de Hotărâre de Guvern ce va fi promovat pentru programul de iarnă şi că a cerut producătorilor să prevadă inclusiv posibilitatea de a scoate din conservare anumite grupuri, ca de exemplu Grupul 7 de la Turceni.
"Am discutat cu Complexul Energetic Oltenia să vadă în ce condiţii ar putea fi repornit, într-un caz extrem. Nu cred că vom ajunge acolo. Am spus-o şi iarna trecută. În condiţiile unei ierni normale, nu ar trebui să avem niciun fel de problemă. Este posibil să apelăm la anumite importuri. Am apelat şi într-o perioadă recentă, fără a fi iarnă, pentru că raţiunile comerciale fac ca atunci când importul e mai ieftin decât propria ta producţie, să spunem pe cărbune, producţie penalizată prin certificate de CO2, să apelezi la importuri, în loc să produci la tine aşa cum ne-am dori cu toţii, pentru că importurile sunt mai ieftine. Pot să vă spun că acum România are o capacitate de interconectare de peste 3.000 spre 3.300 de megawaţi şi nu există niciun scenariu în care să nu putem acoperi necesarul de consum al ţării chiar într-o perioadă extrem de grea. (...) În scenariul mediu, deci cel normal, anticipăm că vom putea acoperi, repet, în condiţii comerciale, dacă ele sunt favorabile României, din ceea ce noi producem. Vom vedea dacă va fi nevoie de importuri, dar avem această interconexiune. Asta este şi regula în piaţa europeană, că nu eşti singur, poţi să te bazezi şi pe vecinii tăi, cum şi vecinii noştri se vor baza pe noi şi s-ar putea să apeleze la importuri din România, deci exporturi româneşti", a precizat şeful de la Energie.
Pe de altă parte, acesta a afirmat că, în cazul în care vor exista anumite situaţii în teren, linii indisponibile, consumatori care nu sunt conectaţi la energie electrică, anul acesta va fi o raportare standard, deci datele vor fi disponibile mai rapid, se va putea comunica exact câţi consumatori sunt deconectaţi, cât durează intervenţiile, durata avariilor, inclusiv la nivel de judeţ.
"Deci, asta am solicitat: ca raportarea de la fiecare operator de distribuţie să fie una standard. Noi, la Ministerul Energiei, vom centraliza datele şi le vom pune public pe site-ul nostru", a explicat ministrul Energiei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 678 / 9528 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...