ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bontea (ANCOM): Suntem mai aproape de o piaţă poştală centrală pe colet, iar comerţul electronic este motorul

03 Aprilie 2025   |   Agerpres

Potrivit acestuia, serviciile poştale şi de curierat sunt vitale pentru funcţionarea societăţii.

 
 
România se află tot mai aproape de o piaţă poştală centrală pe colet, iar comerţul electronic este motorul, 80% din traficul de colete provenind din cumpărăturile online, care generează peste jumătate din veniturile sectorului, a declarat, joi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Vlad Bontea, la o conferinţă privind piaţa de curierat organizată de Govnet Conferences,

"Suntem, aşadar, tot mai aproape de o piaţă poştală centrală pe colet, iar comerţul electronic este motorul. 80% din traficul de colete provine din cumpărăturile online, care generează peste jumătate din veniturile sectorului. Această tendinţă este confirmată şi de cifrele preliminare ale anului 2024, aflate în acest moment în analiză, valoarea pieţei ajungând la aproximativ şase miliarde de lei, o creştere de peste 700 de milioane faţă de anul 2023", a precizat oficialul ANCOM.


Potrivit acestuia, serviciile poştale şi de curierat sunt vitale pentru funcţionarea societăţii.

"Astăzi vorbim mai mult decât despre scrisori, vorbim despre livrări, comerţ electronic şi o piaţă în plină transformare. Traficul de corespondenţă a scăzut cu 9% în 2022 şi cu 6% în 2023. Veniturile, însă, au crescut cu 5%, respectiv cu 11%. În schimb, coletele au explodat, cu 13% ca volum, şi cu 15% în plus la venituri în 2023, fiind simbiotic legate de comerţul electronic şi de modificarea comportamentului de consum", a mai spus Vlad Bontea.

Acesta a precizat că instituţia are în lucru o strategie de reglementare pe piaţa serviciilor poştale şi de curierat până în 2029, care, în curând, va fi lansată în consultare publică.

"Printre direcţiile strategice se regăsesc promovarea concurenţei şi inovaţiei. Dar, ca să vorbim serios despre inovaţie, trebuie să schimbăm legislaţia. În acest moment, în legea poştală nu apare nicăieri cuvântul inovaţie", a explicat reprezentantul ANCOM.

Strategia are în vedere, printre altele, accesul universal la serviciile poştale de calitate. "Ne dorim reţelele extinse, infrastructură modernizată şi un serviciu universal sustenabil pe termen lung. Securitatea reţelelor poştale, digitalizare aduce provocări noi, iar furnizorii au un rol esenţial în protejarea lanţului de distribuţie", a menţionat Bontea.

Oficialul a admis că traficul de bunuri ilegale prin intermediul coletelor "este o problemă reală". Bontea a arătat că în urma controalelor pentru combaterea traficului de droguri, Poliţia Română a descoperit anul trecut aproximativ 500 kg de droguri transportate prin servicii poştale.

"Prin consultări publice şi întâlniri cu industria suntem determinaţi să găsim modalităţi de combatere a acestui fenomen cu care ne confruntăm în general, la nivel de societate, astfel încât să beneficiem de un sector poştal competitiv şi inovator, în care siguranţa utilizatorilor să fie primordială, nu numai a utilizatorilor, dar şi a propriilor angajaţilor", a afirmat vicepreşedintele ANCOM.

Planul de acţiuni pentru anul 2025 al Autorităţii mai cuprinde realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poştale, a unui raport privind calitatea serviciilor de coletărie şi impactului comerţul electronic asupra pieţei serviciilor poştale, precum şi elaborarea raportului privind indicatorii statistici ai sectorului.

ANCOM a publicat o hartă a reţelelor poştale, care include punctele de acces, punctele de contact şi sistemele automate. Pentru fiecare punct sunt disponibile informaţii precum adresa, programul de funcţionare şi datele de contact.

"Ne bucurăm că 80 de furnizori au raportat date şi am publicat astfel peste 18.000 de puncte de acces. Alte 1.500 de puncte de acces solicită atenţia dumneavoastră pentru a fi corectate. Harta va fi actualizată periodic şi reprezintă un instrument extrem de util atât pentru utilizatori, cât şi de informare şi de promovare", s-a adresat vicepreşedintele ANCOM reprezentanţilor firmelor de curierat prezenţi la eveniment.

Firmele de curierat şi servicii poştale au reclamat creşterea nejustificată a amenzilor date de ANCOM.

"Vă rog, de asemenea, să acordaţi toată atenţia respectării legislaţiei în vigoare. Abaterile afectează nu doar consumatorul ci întreaga industrie, iar o gestionare eficientă a reclamaţiilor poate duce direct la creşterea satisfacţiei şi a calităţii serviciilor. Pe noi ne interesează să avem cât mai puţine reclamaţii", a explicat Bontea.

El a precizat că orice reclamaţie trebuie soluţionată şi că ANCOM nu şi-a făcut un obiectiv în creşterea numărului de amenzi pentru firmele de curierat.

Conform reprezentantului ANCOM, reclamaţiile au crescut an de an. "În 2023, au fost 513 controale, 66 de avertismente şi 49 de amenzi, în cuantum de 271.500 lei, iar în 2024 au fost 592 de controale, 204 avertismente şi 92 de amenzi în cuantum de 610.000, deci de trei ori mai mult", a menţionat Vlad Bontea.

Aflat la cea de-a 12-a ediţie, Courier & Postal Services Forum 2025, îşi propune să aducă la aceeaşi masă de discuţii furnizori de servicii de curierat şi postale, fast delivers, dar şi retaileri online şi furnizori de servicii şi produse adresate industriei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6 / 9388
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS asistă SYNLAB cu privire la vânzarea unor părți semnificative din operațiunile sale de diagnostic de laborator din Europa de Est. Echipa care a acordat asistență pe aspectele de drept românesc, coordonată de Rodica Manea (Partener)
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Women Lawyers | Doamnele sunt bine reprezentate în structura Popescu & Asociații, unde coordonează cu succes mandate provocatoare și complexe, contribuind la poziționarea firmei în rândul liderilor din piața avocaturii. Loredana Popescu, Partener și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile au, de obicei, capacitatea de a asculta cu adevărat, de a înțelege nu doar litera legii, dar și implicațiile umane ale unei spețe. În negocieri, avem răbdare, tact și o abilitate de a crea strategii pe termen lung. Totodată, în litigii, suntem perseverente și strategice”
Eveniment Schoenherr pentru companii active în domeniul alimentar - reglementări, tendințe și practică: 8 mai 2025, București
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
CMS anunță noi promovări în România | Alina Tihan preia rolul de Partener în departamentul de Finanțe, iar Andrei Tercu devine co-coordonator al departamentului de Taxe. Horea Popescu, Managing Partner: ”Abilitățile lor de lideri și capacitatea de a obține rezultate excepționale le-a adus încrederea și aprecierea tuturor”
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...