LadyLawyer | Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, parte a PHOENIX GROUP: Îmi place să fiu pioner într-un domeniu strict reglementat. Văd femei frumoase și profesiniste în instanță, văd femei minunate conducând departamentele juridice ale unor companii mari și văd femei activînd în domeniul juridic cu responsabilitate și bucurie
16 Martie 2023
Ștefania EnacheMihaela crede mult în echipă și în plusul de valoare pe care echipa o aduce în comparație cu munca individuală, inclusiv în ceea ce privește inovativitatea.
Avocatura este o profesie care nu are gen, succesul fiind generat de muncă, implicare, pregătire continuă. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, parte a PHOENIX GROUP, este unul dintre profesioniștii din România care are în spate o carieră solidă, construită etapă cu etapă. Din punctul său de vedere, femeile sunt ambițioase, indiferent de domeniul în care lucrează, sunt și foarte atente la detalii, dar mai ales, sunt muncitoare. „Ambiția însă este cea care caracterizează femeile, care parcă uneori vor să îi întreacă pe bărbați, deși nu este o cursă”, punctează Mihaela.
În departamentul pe care îl coordonează, Mihaela are nouă colege și, așa cum îi place să glumească, „un singur, dar neprețuit domn”.
În departamentul pe care îl coordonează, Mihaela are nouă colege și, așa cum îi place să glumească, „un singur, dar neprețuit domn”.
În echipa de management a companiei, ponderea este una echilibrată, fiind doi bărbați și două femei în Consiliul de Administrație. Totodată, la nivel de top management, activează trei doamne și patru domni. „Un echilibru bun care conduce la o atmosferă creatoare și constructivă”, afirmă interlocutoarea BizLawyer.
Pasiune pentru avocatura in-house
Drumul pe care Mihaela Scărlătescu l-a parcurs până acum în profesia juridică se poate spune că este unul atipic. Ea și-a început cariera, în urmă cu mai bine de două decenii, atunci când și-a deschis propriul cabinet, imediat ce a devenit avocat definitiv. La vremea respectivă era convinsă că nu va ajunge niciodată să lucreze ca avocat in-house. Viața avea să o surprindă, iar atunci când a luat contact cu industria farma și s-a declanșat pasiunea pentru a acorda suport juridic pentru un business întreg, a trebuit să aleagă între cele două activități: avocatura independentă versus in-house. „Pentru că nivelul acesta de senioritate te implică sută la sută. Aș spune că și mai mult, pentru că mă identific cu businessul ca și cum ar fi al meu”, argumentează avocatul.
Mihaela admite faptul că, femeie sau bărbat, indiferent de gradul de implicare, volumul de muncă depus, rezultatele profesionale bune, lipsa conjuncturii și momentului oportun te pot ține departe de a atinge acest prim palier al seniorității în profesie.
„Deciziile cele mai bune m-au găsit, cumva, ele pe mine. Să devin Director Juridic la Actavis, în 2007, a fost primul meu pas către industria farma și aici am învățat și implementat nu numai industria pharma, ci și trecerea de la antreprenoriat la sistemul corporatist guvernat de reguli de compliance și de culturi organizaționale, leadership etc. La fel și decizia de a deveni Directorul Juridic al grupului farmaceutic A&D Farma a fost inspirată, întrucât am completat industria farma și cu retailul (nu doar producție și distribuție), or asta implică înțelegerea unei industrii pe întreg lanțul, de la site-ul de fabricație până în farmacie către pacienți. A fost o șansa și un privilegiu să fac parte din echipa care a avut drept misiune vânzarea A&D Pharma. La fel și decizia de a lucra pentru Help Net și Farmexim, ca parte a grupului german, a fost una înțeleaptă, aici având posibilitatea să dezvolt proiecte noi, inovative adresate pacienților, și care dau o altă lumină misiunii pe care o am”, comentează expertul PHOENIX GROUP.
A reușit de fiecare dată să se facă remarcată prin abordarea proactivă și inovativă a fiecărui proiect, având o bucurie mare, „un freamăt”, așa cum îi place să spună, atunci când primește proiecte cu un nivel de complexitate ridicat. „De asemenea, îmi amintesc că, la un interviu pentru poziția de Director juridic, mi s-a spus că este nevoie de un om care să învețe Departamentul juridic să nu mai mai spună „nu se poate”. Iar eu nu spun nu se poate nici atunci când nu se poate, ci ofer soluții și prezint și riscurile. Trebuie să menționez că mi s-a spus, chiar de curând, că este tare bine să vii la Departamentul juridic și să pleci nu numai cu o soluție, ci și cu zâmbetul pe buze. Ca să concluzionez, este nevoie de intuiție, deschidere, o excelentă comunicare și abilități de leader”, subliniază avocatul intern al companiei.
________________________________________
Citește și
→ Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului la începutul anului 2023 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Cum s-a reașezat piața în trei ani de crize, într-o comparație la nivelul anilor 2023 ̸ 2020
→ Ce firme de avocați au lucrat în cele mai mari tranzacții din 2022 | Schoenherr și Wolf Theiss au asistat cele mai multe fuziuni și achiziții din Top 10. Echipele care au gestionat juridic fiecare proiect
________________________________________
Privind la tot ce a realizat până acum, Mihaela precizează cu zâmbetul pe buze că nu și-a învățat încă toate lecțiile și că greșește în continuare. „Implicarea asta până la identificarea cu clientul are și un risc ce trebuie mitigat cu maximă atenție pentru că afectează obiectivismul. Și atunci trebuie să știi când să ceri o a doua opinie profesională. Nu se întâmplă des, dar acest risc există și trebuie lucrat cu grijă cu propriul ego, dar și cu dorința de a face bine ca să nu faci, din emoție, rău”, precizează interlocutoarea BizLawyer.
Avocatul ne-a mărturisit că atunci când a fost invitată să lucreze pentru Farmexim/ Help Net mai avea o ofertă de Director juridic pe Europa pentru un producător farma. „Numele Phoenix și cultura germană au fost un plus în alegerea mea, coroborat cu rolul oferit și ce ar fi reprezentat acestea, inclusiv în ceea ce privește optimizarea echipei, adoptarea unei strategii de colaborare cu departamentele operaționale. Aici mă simt într-o familie, cu multe provocări, dar și cu bucurii pentru fiecare succes repurtat”, explică Mihaela.
--------------------------------------------------------------------------------
Citește și
→ Companiile din structura grupului farma PHOENIX au intrat într-un proces de redesign organizațional, iar echipa avocaților interni se va extinde. De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, despre procesul atragerii de noi talente și profilul profesionistului așteptat să intre în „legal tribe”
→ Ce tip de proiecte au generat cele mai mari volume de muncă pentru echipa de Legal a Farmexim & Help Net, parte din PHOENIX Group | Av. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Valoarea Departamentului juridic din București a primit recunoaștere la nivel de headquarter, în Germania, echipa fiind acum implicată și în proiecte regionale, unde nu România este în prim plan. Recunoașterea are în spate nu doar multă muncă, ci și curaj, încredere în noi și unii în ceilalți, o bună comunicare și mai ales curiozitatea aceea de a întreba de cinci ori ‘de ce?’ și ‘cum să facem mai bine?’
→ Cum a fost anul trecut pentru juriștii Farmexim & Help Net, parte din PHOENIX Group, care au fost proiectele esențiale și cum au performat membrii echipei de Legal | Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: 2021 a fost un an de tip roller coaster, cu multă adrenalină și impredictibilitate. Munca din spatele proiectelor a fost mai mult decât semnificativă și provocatoare din punct de vedere juridic
→ In-houseLegal.ro | Multe proiecte cu grad de dificultate ridicat au fost gestionate 90% intern, anul trecut, în cadrul grupului Farmexim & Help Net, ceea ce a crescut gradul de încredere a Bordului în echipa de legal. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Avocații interni sunt mai bine poziționați și participă activ la definirea strategiilor și la procesul de luare a deciziilor
→ Problematica ESG este inclusă în strategiile legate de risc și reziliență ale Farmexim și Help Net, iar oficialii companiilor spun că vor face tot ce este necesar pentru a continua proiectele într-un mod sigur și sustenabil. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Ducem businessul la nivelul următor de profesionalism şi responsabilitate
→ Provocările unei fuziuni în industria farma, gestionată integral de juriștii interni ai companiei. Cum a lucrat echipa condusă de Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net în proiectul integrării unui lanț regional de farmacii
„Îmi place să fiu pionier într-un domeniu strict reglementat”
Am întrebat-o care au fost deciziile de aur din cariera sa, și, fără să stea pe gânduri, a răspuns că alegerea oamenilor cheie din echipă, oameni pe care să îi formeze. Mihaela crede mult în echipă și în plusul de valoare pe care echipa o aduce în comparație cu munca individuală, inclusiv în ceea ce privește inovativitatea.
„Sunt câteva proiecte cu care mă mândresc, și ultimul ține chiar de perioada Covid, în care, în ciuda unei legislații precare și neaplicată nevoilor, am decis să oferim acces populației la testele de Covid, în dorința de a face bine într-o perioadă dominată de frică. Opinia juridică și expunerea riscurilor versus beneficii a fost una pe care o salut, fiind primii din piață care am comercializat în Help Net aceste teste, ulterior acest serviciu fiind reglementat de lege. Îmi place să fiu pioner într-un domeniu strict reglementat”, punctează avocatul.
În activitatea sa are parte de multe proiecte complexe, mai ales pe parte de M&A, dar până acum, proiectul său de suflet, în această categorie, rămâne achiziția farmaciilor Polisano.
Atunci când ne alegem o profesie, mulți dintre noi ne raportăm la anumite modele, la anumitepersonalități care au reușit să-și construiască un nume de succes.
Și Mihaela are o femeie lider pe care o admiră foarte mult. Este vorba despre doamna avocat Ana Diculescu- Șova. „Îmi amintesc ca ieri că eram avocat stagiar și, de câte ori o vedeam în instanță, tot ceea ce îmi doream era să am grația domniei Sale. O ‘balerină’ a avocaturii care m-a inspirat și mi-a dat o direcție despre ce însemnă frumusețea avocaturii ‘de bară’ ”, povestește interlocutoarea BizLawyer.
De altfel, Mihaela Scărlătescu crede cu tărie că lumea juridică este în mod egal deschisă atât femeilor, cât și bărbaților, oferindu-le tuturor oprtunitatea de a deveni ceea ce își doresc. „Văd femei frumoase și profesiniste în instanță, văd femei minunate conducând departamentele juridice ale unor companii mari și văd femei activînd în domeniul juridic cu responsabilitate și bucurie”, încheie avocatul.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 17 / 80 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...