ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Creștere spectaculoasă în activitatea „day-to-day business”, anul trecut, pentru departamentul de Legal al Farmexim & Help Net, cu un avans de 30% a numărului de tichete din partea clienților interni. De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director, despre proiectele cheie și firmele de avocați cu care a colaborat în 2023 și provocările juridice aferente unui business atât de complex în anul care a început

29 Ianuarie 2024   |   Ștefania Enache

Anul 2024 este deja o provocare din perspectiva schimbărilor legislative care au afectat semnificativ foarte multe companii.

 
 
Anul 2023 a fost ca un veritabil carusel juridic, profesioniștii din avocatură fiind puși în fața multor provocări.Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, parte a PHOENIX GROUP, caracterizează etapa care tocmai s-a încheiat ca fiind una cu răsuciri, înălțări și căderi din foarte multe direcții.„Important este că ajungem la linia de finish, și ajungem bine. Cu rezultate pozitive. A fost un an cu accent pe compliance și corporate governance rules audit pentru societățile ce fac parte din Grupul Pheonix, auditurile fiind atât interne, cât și externe din partea partenerilor noștri”, subliniază avocatul.

Privind în urmă, la tot ce s-a întâmplat pe parcursul anului trecut, Mihaela Scărlătescu apreciază că proiectele cheie din 2023 au fost auditurile de compliance, care au necesitat un număr mare de resurse, dar și o experiență specifică în abordarea și susținerea unui audit extern pe parte de compliance din partea unui partener extern, producător important de medicamente, exigența unui astfel de audit fiind de notorietate și specifică industriei farma.


„De asemenea, în perspectiva proiectelor cheie din anul 2023 putem menționa: proiecte de eficientizare a infrastructurii logistice a părții de distribuție, atât din punct de vedere a rețelei actuale, cât și din perspectiva obiectivelor de respect față de climă pe care Phoenix își dorește să le atingă inclusiv în România. În acest context, eficientizarea numărului de depozite și a rutelor de transport fără a afecta însă și clienții, respectiv pacienții, a fost o provocare pentru departamentul juridic, proiectul fiind finalizat cu succes la acest moment. În mod particular, fiind parte a unui grup german, și societățile din România au fost afectate de legea germană privind obligația de diligență în lanțul de aprovizionare, având astfel un proiect de implementare a acestui act normativ, destul de strict și în plan local. Nu în ultimul rând, în acest an am avut pe rol și câteva dosare de instanță de anvergură, „frumoase” cum spunem noi avocații, unele ajungând la acest moment la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, iar acest lucru înseamnă că munca noastră se face auzită”, completează interlocutoarea BizLawyer.




Creștere spectaculoasă în activitatea „day to day business”

La nivelul Departamentului Juridic, activitatea „day-to-day business” a cunoscut o creștere spectaculoasă, pe parcursul anului trecut, numărul de tichete din partea clienților interni majorându-se cu 30% la acest capitol.

„Considerăm că, având parte de activitate de retail la nivel național, resimțim perioada de pandemie inclusiv în interacțiunea cu clienții, situație care, așa cum spun și datele oficiale cu privire la starea de siguranță a oamenilor post pandemie, a devenit îngrijorătoare”, explică Mihaela Scărlătescu.

În ceea ce privește proiectele specifice, pe zona de compliance, echipa de juriști a avut atât audituri externe din partea unor parteneri importanți, producători de medicamente, cât și audituri interne, conformitatea fiind o prioritate și cultura organizațională în cadrul celor trei societăți pe care Mihaela Scărlătescu le coordonează juridic.
 
Totodată, și parteneriatele pe segmentul de reprezentare a producătorilor pe teritoriul României s-au tradus în proiecte cu volum mare de muncă și grad ridicat de complexitate.

„Colaborările cu firmele de avocați au fost acolo unde proiectele sunt complexe sau noi, ca echipă juridică, suntem prea implicați și putem deveni subiectivi. În astfel de spețe solicităm avocaților noștri externi o a doua opinie. În 2023, nu am derulat o selecție de avocați pentru day to day bussines, întrucât avocații noștri „de casă” ne cunosc bussinesul, sunt dinamici, proactivi și discuțiile noastre sunt constructive și cu rezultate optime. Am avut însă o selecție de avocați pe concurență pentru un potențial proiect de M&A. De altfel, în 2023 am fost implicați într-un proces de M&A care însă nu s-a finalizat în cele din urmă, dar volumul de muncă a fost unul imens. Am colaborat pe acest proiect cu două case de avocatură: Schoenherr și NNDKP. Despre contribuția Departamentului Juridic pot să spun că este importantă, întrucât, privirea de inhouse și analiza impactului juridic al unui proiect face casă bună cu experiența specializată și multitudinea de proiecte de anvergură ale avocaților externi. În aces sens, importante sunt de ambele părți, atât departament juridic cât și echipă de consultanți externi, comunicarea, ascultarea, dar și gradul de înțelegere și încredere.”, precizează interlocutoarea BizLawyer.

-----------------------------------------------------------------------

Anul 2024 este deja o provocare

Pentru orice echipă de juriști, finalul unui an și începutul unuia nou reprezintă o perioadă plină, în care toate proiectele „devin importante și urgente”. „Unele parteneriate trebuie reînnoite începând cu noul an și atunci și negocierile sunt cumva la limită. Totodată, piața farma are o reașezare în ultimele luni (fuziuni, divizări etc), situație care are impact în ce privește analiza juridica. De asemenea, proiectul e-factura are și el implicațiile și provocările juridice aferente unui business atât de complex. Cu siguranță aceste proiecte vor continua și în 2024”, menționează avocatul.

Mihaela Scărlătescu este de părere că 2024 va fi cel puțin la fel de „agitat”. „Cu multe proiecte, interne și externe. Vor continua proiectele de mai sus, îmi doresc personal noi proiecte de anvergură, din aceste proiecte învățăm cel mai mult”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.

De altfel, anul 2024 este deja o provocare din perspectiva schimbărilor legislative care au afectat semnificativ foarte multe companii. „Nu sunt eu în măsura să comentez ceea ce se vorbește deja de câteva luni în presa de specialitate. Este o provocare pentru întreaga industrie farma o modificare de taxe  prin raportare la cifra de afaceri, atunci când prețul medicamentelor RX este plafonat, și mai ales atunci când există și o taxă de clawack de plată, dar vom vedea ce va aduce viitorul”, subliniază Mihaela Scărlătescu.

-----------------------------------------------------------------------

Departamentul Juridic gestionează trei companii


În ceea ce privește departamentul pe care îl coordonează, Mihaela Scărlătescu menționează faptul că are un număr de profesioniști similar cu al unei echipe de fotbal.

Cei 11 experți gestioneaza trei companii care asigură din punct de vedere juridic suportul pentru întregul lanț de distribuție al produselor farmaceutice și parafarmaceutice, de la producător până în farmacie, plus serviciile logistice sau speciale de reprezentare a producătorilor  aferente. „Și când spun că asigură suportul, îl asigură pe tot, colaborarea cu avocații externi reprezentând într-un an 10% din volumul de muncă. Mă mândresc cu o echipă de profesioniști ai domeniului juridic, câțiva dintre ei chiar au nivel de excelență și sunt onorată să lucrez alături de ei. Cât despre numărul optim de juriști, cumva va fi mereu o dihotomie între nevoie și resurse, însă ceea ce ne dorim să obținem este asigurarea unui mediu de lucru în care urgențele să nu devină o regulă, profesia de jurist presupunând și timp de gândire, dar și mai improtant timp de pregătire profesională, care trebuie să fie continuă”, susține avocatul.

În ultimii trei ani, în cadrul Departamentului Juridic s-a realizat o reașezare a echipei în funcție de dinamica și volumului tipului de solicitări (comercial, litigii, concurență etc).

„Această reașezare va urma și în anul 2024 astfel încât să asigurăm eficiență în serviciile juridice pe care le oferim clienților interni și să ajustăm cât mai corect timpul dedicat proiectelor. În plus, am realizat într-o discuție cu echipa că ei nu își doresc să lucreze doar pe o anumită arie, pentru că intervine rutina, așa că avem în plan să ne „autoprovocăm” cu dobândirea de experiențe noi, astfel încât învățând unii de la alții, împreună să devenim cât mai „compleți profesional””, încheie Mihaela Scărlătescu.  

                                                           Citește și

→ Pentru avocații interni de la Farmexim & Help Net, cele mai mari volume de muncă au fost generate anul acesta de proiecte de Employment, chiar dacă recentele modificări aduse Codului Muncii nu au constituit o provocare. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Directiva transparentizării salariale va fi o provocare reală. În lipsa unor motive temeinic justificate și obiective, va crea probleme atât angajatorilor, cât și angajaților

→ LadyLawyer | Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, parte a PHOENIX GROUP: Îmi place să fiu pioner într-un domeniu strict reglementat. Văd femei frumoase și profesiniste în instanță, văd femei minunate conducând departamentele juridice ale unor companii mari și văd femei activînd în domeniul juridic cu responsabilitate și bucurie


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7 / 80
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...