
executare silita sau litigiu pe casa
dumitrescu, 23 Septembrie 2011 19:48 | Un raspuns
Buna ziua! Am o intrebare pentru dumnavoastra. Am sa o spun pe scurt, parintii mei sunt divortati iar mama mea a facut un imprumut la banca pe care nu l-a platit decat 3 ani de zile, au mai ramas dobanzi foarte multe pentru care acum s-a ajns la o suma de aprox 6mii de euro.
Tatal meu nu a semnat nimic cu banca care a acordat imprumutul iar acum, dupa divort, s-a trezit ca este dat in judecata si ca trebuie sa plateasca banii sau ii ia casa, bunurile etc. Partajul nu exista, nu s-a efectuat, mama renuntand la partea ei amical, fara sa semneze nimic. Desi partajul nu exista banca a angajat executori si firma de recuperari sa vina sa ia casa.
Dar casa este construita pe pamantul bunicilor mei, iar in contractul semnat intre ei si parintii mei scrie ca parintii mei vor avea dept asupra pamantului abia dupa ce mor ei.
In situatia aceasta, bunul nu este al parintilor mei decat dupa moartea bunicilor deci parintii mei in momentul de fata, de fapt, nu detin nimic? Si prin urmare, executorii nu au ce bun sa vina si sa ia?
Multumesc mult pentru un eventual raspuns.
Răspunsuri
1-1 din 1 |
|
SCRIE UN RĂSPUNS
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...
Situatia de fapt prezentata de dumneavoastra presupune analiza urmatoarelor aspecte:
a)calificarea imprumutului contractat de mama dumneavoastra in timpul casatoriei („Datoria”) in una dintre urmatoarele categorii: (i) datorie personala (a unuia dintre soti) sau (ii) datorie comuna (a ambilor soti);
Aceasta calificare este importanta pentru a putea determina care sunt categoriile de bunuri pe care creditorul obligatiei neexecutate, in cazul de fata – banca („Banca”), are dreptul sa le urmareasca in vederea satisfacerii creantei sale, precum si ordinea de urmarire a acestor bunuri.
Astfel, in cazul in care Datoria este una proprie, Banca va avea dreptul de a urmari bunurile proprii ale sotului debitor, creditorul avand totodata dreptul de a solicita partajul bunurilor comune, in masura necesara pentru acoperirea creantei sale.
Pe de alta parte, daca Datoria este calificata ca fiind una comuna, Banca va avea dreptul de a urmari mai intai bunurile comune ale sotilor si, ulterior, bunurile proprii ale acestora.
b)stabilirea regimului juridic aplicabil terenului pe care parintii dumneavoastra au construit casa in timpul casatoriei („Terenul”), in functie de obiectul contractului semnat de catre acestia cu bunicii dumneavoastra, in calitate de proprietari ai terenului („Contractul”);
In acest sens, este necesar sa se analizeze continutul Contractului pentru a stabili care sunt drepturile care formeaza obiectul Contractului si care este momentul de la care opereaza transferul acestor drepturi.
Din informatiile dumneavoastra, intelegem totusi faptul ca dreptul de proprietate asupra Terenului urmeaza sa se transfere la data decesului Proprietarilor.
In aceasta situatie, terenul nu a intrat in patrimoniul parintilor dumneavoastra, in consecinta, nu ar putea fi urmarit de Banca in vederea executarii Datoriei.
c)Calificarea casei construite de parintii dumneavoastra pe Teren („Constructia”);
In masura in care Constructia a fost edificata in timpul casatoriei, aceasta este detinuta in coproprietate de ambii soti. Urmare a acestui fapt, Constructia va putea fi urmarita silit de Banca in vederea executarii Datoriei. Ramane, insa, de stabilit, limitele executarii acesteia, in functie de incadrarea Datoriei in cateogoria datoriilor comune sau proprii, astfel cum am detaliat la litera a) de mai sus.
Recomandă | 1 user a recomandat acest răspuns