
Revendicare pamant
Popescu Florin, 17 Iulie 2009 10:40 | Un raspuns
Buna ziua,
Am o suprafata de pamant de 1600 mp intravilan, dar pe actul de donatie este trecut doar 800 mp, pentru ca atat a fost declarat de bunici.
Pamantul este imprejmuit de peste 20 de ani, este declarat la primarie 1600 si platit toate taxele.
Am inteles ca doar prin hotarare judecatoreasca pot sa recuperez cealalta jumatate.
Imi puteti spune si mie cum sa procedez si ce sanse de castig am ?
Multumesc anticipat.
Răspunsuri
1-1 din 1 |
|
SCRIE UN RĂSPUNS
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...
In acest moment, aveti un titlu de proprietate pentru o suprafata de 800 mp intravilan, iar daca dreptul de proprietate asupra restului de 800 mp nu este constatat printr-un titlu (de exemplu, un contract de vanzare cumparare, un contract de donatie, un titlu de proprietate emis in baza Legii Nr. 18/1991, etc.), se considera ca nu il aveti in proprietate de drept, ci sunteti numai posesorul de fapt al acelui teren, si ca urmare nu ati putea sa il vindeti in mod valabil. Solutia ar fi sa introduceti la instanta competenta in a carei raza de competenta se afla terenul o actiune prin care sa solicitati constatarea dreptului dumneavoastra de proprietate asupra celor 800 mp de teren, ca fiind dobanditi prin uzucapiune (prescriptie achizitiva).
Uzucapiunea este un mod de dobandire a proprietatii care se bazeaza pe posesia de lunga durata a unei persoane asupra unui imobil. Regimul juridic aplicabil uzucapiunii este diferit in functie de localizarea terenului, respectiv daca acesta este situat in teritoriile unde se aplica sistemul de carte funciara in ceea ce priveste publicitatea imobiliara (Ardeal) fata de terenurile situate in alte zone (Vechiul Regat, sudul tarii). Astfel, pentru terenuri situate in aceste zone ale tarii termenul pentru care trebuie exercitata posesia si conditiile de introducere a actiunii in constatarea dreptului de proprietate difera. In teritoriile unde s-a aplicat mereu sistemul cartilor funciare, dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune este o exceptie si poate avea loc in conditii foarte restrictive.
In schimb, in teritoriile in care s-a aplicat mereu Codul Civil Roman (Vechiul Regat), dobandirea dreptului de proprietate prin prescriptie achizitiva este destul de des intalnita, acesta putadu-se dobandi prin posesia de lunga durata exercitata in termene diferite.
Astfel, terenul poate fi dobandit prin posesie de 10 pana la 20 de ani (in functie de unde locuieste adevaratul proprietar al terenului), daca cel ce invoca uzucapiunea are un just titlu (un act translativ de proprietate care sa provina de la altcineva decat adevaratul proprietar) si poseda in acest timp cu buna credinta, considerandu-se proprietar, sau poate fi dobandit prin posesie de 30 de ani, chiar daca aceasta posesie este de rea credinta. Singurele conditii cerute in acest ultim caz sunt ca posesia sa se exercite timp de 30 de ani si sa fie utila (neafectata de vreun viciu), adica publica, netulburata, continua si exercitata ca un proprietar.
In orice caz, pentru dobandirea dreptului de proprietate in acest mod, este necesara promovarea unei actiuni in justitie, urmand ca instanta sa decida daca a intervenit uzucapiunea. In acest scop, trebuie sa aduceti probe prin care sa demonstrati ca ati detinut acest pentru un interval cuprins intre 10 si 20 de ani (demonstrand existenta unui just titlu si a bunei credinte), sau pentru o perioada de 30 de ani (facand proba exercitarii atributelor dreptului de proprietate asupra terenului, printr-o posesie utila, pe parcursul acestei perioade, prin martori, prezumtii, dovezi scrise – cum sunt fila corespunzatoare a Registrului Agricol, alte registre de taxe si impozite, etc.). De asemenea, cel mai probabil va fi in interesul dumneavoastra sa invocati jonctiunea posesiei dumneavoastra cu cea a parintilor sau a bunicilor, detinatori anteriori ai terenului, pentru ca termenele in care fiecare dintre acestia au posedat sa se adune cu perioada in care ati posedat dumneavoastra pentru a epuiza cat mai repede termenul legal de uzucapiune.
Daca reusiti sa demonstrati aceste lucruri, instanta ar trebui sa constate dobandirea dreptului de proprietate incepand cu data la care a debutat posesia de lunga durata si sa pronunte o hotarare in acest sens. Totusi, fiind un proces civil, e probabil ca procedura in fata instantei sa dureze destul de mult si sa fie destul de costisitoare. Mult succes!
Recomandă | 2 useri au recomandat acest răspuns