ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Gianluca Carlesso (Carlesso Law Firm), avocatul care lucrează din București, Roma și Milano: Țara este sigură, piața avocaturii este una competitivă, iar relația cu autoritățile este transparentă. Prezența multor străini și cunoașterea limbilor străine de către români fac posibilă socializarea, stabilirea de prietenii și schimbul de experiențe

20 Octombrie 2022   |   Ștefania Enache

BizLawyer publică o suită de materiale referitoare la percepția avocaților străini care activează în România asupra schimbărilor intervenite în societate și economie în ultimii zece ani. Azi, interlocutorul nostru este un avocat italian care a fost implicat într-un număr impresionant de operațiuni de fuziuni și achiziții în sectoare cheie ale economiei.

Gianluca Carlesso, Managing Partner Carlesso Law Firm

 
 
Datorită conjuncturilor profesionale în care s-a aflat de-a lungul timpului, Gianluca Carlesso a descoperit România.Avocatul a cunoscut o țară tânără ca populație, democrație și dezvoltare, identificând un mediu propice atât pentru investitori, cât și pentru profesioniștii care doresc să-și dezvolte o carieră internațională. Astfel că, în 2017, după o perioadă în care a activat în diferite firme de avocatură cu prezență în România, a decis să deschidă la București propriul cabinet – Carlesso Law Firm. Avocatul de origine italiană se concentrează pe proiecte care țin de M&A, corporate și de sectorul bancar și financiar. El deține o vastă experiență în consilierea pe o gamă largă de tranzacții și în gestionarea unor mandate care ating mai multe practici și mai multe jurisdicții.


Cariera avocatului Gianluca Carlesso s-a extins odată cu dezvoltarea țării de adopție. Din punctul său de vedere, trendul pe care îl urmează România este unul pozitiv. În ciuda crizelor din trecut, economia este în creștere, iar țara evoluează și preia provocările pieței globale.

Ca urmare a prezenței avocaților locali și străini, piața avocaturii este una competitivă, în care există loc de dezvoltare continuă. „Legislația locală este în pas cu vremurile, permițând implementarea chiar și a tranzacțiilor complexe și soluționarea conflictelor dintre părți din diferite jurisdicții”, precizează Gianluca Carlesso.

În acest context favorabil, Carlesso Law Firm se află într-o puternică evoluție, atât datorită practicii interdisciplinare a avocaților săi în dreptul corporativ și comercial, cât și datorită prezenței în România (orașul București) și în Italia (orașele Roma și Milano) a unor sedii ale casei de avocatură. La toate acestea, se adaugă utilizarea celor mai moderne sisteme digitale, utilizare care încurajează dezvoltarea activității  juridice și perfecționarea acesteia.




În țara noastră, echipa de profesioniști a Carlesso Law Firm asistă companii străine în operațiuni de investiții în sectoare diferite și strategice, aspect care necesită o perfecționare profesională continuă care, totodată, duce la creșterea profitului și la vizibilitatea pe piață. „Carlesso Law Firm se detașează de restul jucătorilor din piața avocaturii de business prin flexibilitatea puternică și capacitatea de a face față celor mai dificile probleme și celor mai stringente urgențe”, apreciază avocatul.

De-a lungul carierei sale din România, Gianluca Carlesso a fost implicat într-un număr impresionant de operațiuni de fuziuni și achiziții în sectoare cheie ale economiei: industrie, energie, imobiliare și agricutură. De asemenea, a avut pe masa de lucru multe proiecte care vizau restructurarea corporativă în sectoarele high-tech și comerțul internațional. Toate aceste mandate au fost unele provocatoare și au impus o asistență juridică de înaltă clasă.

Își împarte munca între București, Roma și Milano

Traseul profesional pe care l-a urmat până acum Gianluca Carlesso implică o experiență de peste 20 de ani în avocatură și a început în țara natală, acolo unde a activat în două orașe importante: Roma și Milano.

De altfel, expertul este absolvent al Universității din Roma „La Sapienza”. El și-a completat pregătirea academică, urmând un LLM în Drept Comercial la Universitatea Națională din Dublin, Irlanda și un Master în Dreptul Fiscal Internațional de la Universitatea Roma III „Tor Vergata” din Italia. În plus, a fost profesor asistent de drept comercial internațional la Universitatea „LUISS” din Roma.

Activitatea în România a debutat în urmă cu mai bine de 12 ani, avocatul fiind admis atât în Baroul din Italia, cât și în cel din România. „După ce am lucrat în Italia, împărțindu-mi munca între Roma și Milano, și după ce am obținut o specializare în Dreptul Afacerilor Internaționale, mi-am început activitatea profesională în România, în 2009, ocupându-mă de proiecte care vizau ariile de practică Corporate & Comercial, Banking & Finance și Energie. Am asistat din punct de vedere legal investiții străine în țară”, menționează Gianluca Carlesso.

Încă din momentul în care a descoperit România, el a fost entuziasmat de piața competitivă a investițiilor străine de la noi și de evoluția rapidă a economiei locale.

Chiar dacă au trecut foarte mulți ani de la primul proiect pe care l-a avut pe plaiurile mioritice, avocatul italian descoperă permanent noi obiective profesionale de atins. Acum, de exemplu, are în vedere dezvoltarea unui parteneriat cu o firmă profesională specializată în drept fiscal și audit, parte dintr-o rețea internațională.

„Societatea evoluează și în ceea ce privește profilurile culturale și educaționale. Factorul captivant în România este interacțiunea puternică a investitorilor străini cu cei locali, ceea ce face ca întâlnirile și experiențele profesionale să fie interesante. România se dezvoltă cu o creștere economică constantă și în pas cu alte țări europene, construindu-și o poziție strategică și atractivă pentru noi investiții în diferite sectoare în Europa de Est”, punctează avocatul intervievat de BizLawyer.

--------------------------------------------------------------------------------------
                                  Citește și
→ Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Bryan Jardine (Managing Partner - Wolf Theiss București): Românii sunt oameni calzi și prietenoși, vorbesc fluent limba engleză și se bucură de timpul petrecut cu prietenii și familia. Aș recomanda străinilor care trăiesc aici să meargă prin țară și să se bucure de toată frumusețea pe care România o are de oferit. Faptul că, în fiecare dimineață, un nou proiect interesant poate apărea pe ecranul computerului meu, este ceea ce mă motivează cu adevărat în fiecare zi
--------------------------------------------------------------------------------------
 

Carpe Diem!


Țara noastră a devenit, după Revoluția din 1989, un mediu propice pentru dezvoltarea profesională a expaților. Aceștia au găsit în România toate pârghiile necesare dezvoltării unei cariere de succes.
Gianluca Carlesso susține că principalul avantaj al traiului în România este reprezentat de posibilitatea concretă de a lucra într-un mediu profesional și internațional, necondiționat de aspectele locale care fac alte țări occidentale mai conservatoare și mai puțin atractive pentru afaceri. „Țara este sigură, iar relația cu autoritățile este transparentă și se bazează pe interacțiunea cu cetățenii conform garanțiilor recunoscute de lege. Prezența multor străini și cunoașterea limbilor străine de către români fac posibilă socializarea, stabilirea de prietenii și schimbul de experiențe”, arată avocatul.

Pentru el, România reprezintă un loc în care s-a adaptat perfect și în care s-a implicat nu doar în viața profesională ce ține de lumea avocaturii, ci și în mediul social de la noi, fiind un mare consumator de evenimente culturale. Atunci când agenda îi permite, îi place să se relaxeze în diferite locuri din natură, descoperind astfel și o altă latură a țării de adopție.

Pasionat de călătorii, golf și yachting, Gianluca Carlesso este un veritabil „cetățean al planetei”, iubind să descopere lumi diferite. Astfel că timpul liber și-l împarte între SUA, Monte Carlo, Veneția, Insulele Grecești și Asia. Citește foarte mult, fiind un bun vorbitor de engleză și română și nativ de italiană, dar colecționează și artă sau ascultă muzică.

Din punctul său de vedere, un expat care ajunge în România trebuie să aibă viziune, curaj, răbdare, să dea dovadă de o atitudine pozitivă și să se ghideze după expresia „Carpe diem”.

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii



    Ascunde Reclama
     
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
    RTPR alături de Grup Șerban Holding într-o finanțare de 73 mil. € acordată de un sindicat bancar. Echipa, coordonată de Alexandru Retevoescu (Partner) și Andreea Nedeloiu (Senior Associate) | Nicolae Lucian Șerban (CEO GSH): Ne dorim ca pe viitor să găsim în RTPR un partener pentru proiecte viitoare
    Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
    Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
    Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
    Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
    Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
    INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
    Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
    Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
    Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
    Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...